Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Total polyphenol content and antioxidant activity of rutabaga (Brassica napus L. var. napobrassica) roots
Avtorji:ID Cifrová, Monika (Avtor)
ID Vollmannová, Alena (Avtor)
ID Tóth, Tomáš (Avtor)
ID Šnirc, Marek (Avtor)
ID Kreft, Ivan (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://office2.jmbfs.org/index.php/JMBFS/article/view/11568
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (554,39 KB)
MD5: 008CA31839C7056D8432568DC3032A05
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:This study aimsto determine the totalcontent of polyphenols and the antioxidant activity by DPPH spectrophotometricallyin rutabaga (Brassica napusL. var. napobrassica) samples, cultivated in the Trenčín region, in the Púchov district, at the border of the White Carpathian and Javorníky mountains, Slovakia. For analysis were used three types of rutabaga, named after the collection sites(Mestečko, Lúky 1, Lúky 2). The total polyphenol content in rutabaga was ranging from 2.41 (Mestečko) to 2.82 mg GAE.g-1dry weight (Lúky2).It was established that that the studied rutabaga samplesdo not show a significant difference in the total content of polyphenols between the collection locations.In theantioxidant activity of rutabaga, differences were confirmed in AAs. A statistical difference was established between locations Lúky 2 and Mestečko.DPPH radical scavenging activity values were from 5,19 (Mestečko) to 7,49 μmol TE.g-1 DW (Lúky 2). Spearman's test showed a positive relationship between both methods used. Theseresults confirm the promising potential of rutabaga use in functional food preparation.
Ključne besede:rutabaga, polyphenols, antioxidant activity
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2024
Leto izida:2024
Št. strani:Str. 1-4
Številčenje:Vol. 14, no. 3, [article no.] e11568
PID:20.500.12556/DiRROS-24160 Novo okno
UDK:633
ISSN pri članku:1338-5178
DOI:10.55251/jmbfs.11568 Novo okno
COBISS.SI-ID:217475075 Novo okno
Avtorske pravice:Copyright (c) 2024 Monika Cifrová, Alena Vollmannová, Tomáš Tóth, Marek Šnirc, Ivan Kreft
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 3. 12. 2024;
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:97
Število prenosov:56
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Journal of microbiology, biotechnology and food sciences
Skrajšan naslov:J. microbiol., biotechnol. food sci.
Založnik:Slovak University of Agriculture, Faculty of Biotechnology and Food Science
ISSN:1338-5178
COBISS.SI-ID:521634073 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:European Regional Development Fund
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand-driven Research for the Sustainable and Innovative Food
Akronim:Drive4SIFood

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:rumena koleraba, podzemna koleraba, fenolne spojine, kemična sestava, antioksidativna učinkovitost


Nazaj