Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Changes in the sodium content in branded foods in the Slovenian food supply (2011–2020)
Avtorji:ID Krušič, Sanja (Avtor)
ID Hristov, Hristo (Avtor)
ID Hribar, Maša (Avtor)
ID Lavriša, Živa (Avtor)
ID Žmitek, Katja (Avtor)
ID Pravst, Igor (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2072-6643/15/19/4304
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,57 MB)
MD5: 9F78E292DA46F31E8BBF5A28F0B1D062
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Ključne besede:food reformulation, sodium, salt, food policy, Europe, Slovenia
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2023
Leto izida:2023
Št. strani:str. [1]-15
Številčenje:Vol. 15, iss. 19, [article no.] 4304
PID:20.500.12556/DiRROS-24045 Novo okno
UDK:612.39
ISSN pri članku:2072-6643
DOI:10.3390/nu15194304 Novo okno
COBISS.SI-ID:179180291 Novo okno
Avtorske pravice:© 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zasl.; Soavtorji: Hristo Hristov, Maša Hribar, Živa Lavriša, Katja Žmitek, Igor Pravst; Nasl. in besedilo povzetka v slov. podal avtor; Visok vnos natrija je pomemben s prehrane povezan dejavnik tveganja za smrtnost po vsem svetu. Številne države so uvedle politike za podporo preoblikovanju živil in zmanjšanju vnosa natrija, predvsem na prostovoljni osnovi, vendar pa podatki o dolgoročni učinkovitosti takšnih ukrepov zelo omejeni. Slovenija je med letoma 2010 in 2020 akivno izvajala program zmanjševanja soli, ki je vključeval prostovoljno preoblikovanje živil z zmanjšanjem vsebnosti natrija. Namen raziskave je bil preučiti nacionalno reprezentativne zbirke podatkov o označenih živilih, zbrane leta 2011, 2015, 2017 in 2020, da bi ugotovili spremembe v deklarirani vsebnosti natrija v predpakiranih živilih. Študija je potekala s pomočjo zbirk podatkov iz označb, zajetih z uporabo standardnih študij spremljanja ponudbe hrane pri največjih trgovskih družbah. Razlike v tržnih deležih živil smo upoštevali s pomočjo prodajnih podatkov. Kategorije živil z največjim prispevkom k skupni prodaji natrija v predpakiranih živilih, so bile predelano meso in mesni izdelki (19,0%), konzervirana zelenjava (7,1%), voda (6,7%), kruh (7,2%) in sir (6,3%). Ugotovili smo trend nekoliko zmanjšane vsebnosti natrija pri piškotih, kosmičih za zajtrk, piah in namazih. Med-letne razlike so bile bistveno manj izrazite, ko smo upoštevali prodajne podatke; po popravku je bil trend večinoma nevtralen. To nakazuje, da pri živilih z večjimi tržnimi deleži ni prišlo do pomembnejšega zmanjševanja vsebnosti natrija. Rezultati študije so pokazali zelo omejen napredek pri preoblikovanju predpakiranih živil z zmanjševanjem vsebnosti natrija v 10-letnem obdobju, kar nakazuje potrebo po bolj učinkovitih ukrepih. Raziskava je pokazala tudi pomembnost sistematičnega spremljanja ponudbe živil za evalvacijo prehranske politike.; Opis vira z dne 3. 1. 2024;
Datum objave v DiRROS:10.11.2025
Število ogledov:138
Število prenosov:63
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Nutrients
Skrajšan naslov:Nutrients
Založnik:MDPI
ISSN:2072-6643
COBISS.SI-ID:2948140 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:EC - European Commission
Program financ.:H2020
Številka projekta:863059
Naslov:Food Nutrition Security Cloud
Akronim:FNS-Cloud

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:V3-2105
Naslov:Spremljanje izločenega natrija, kalija in joda v 24-urnem urinu na ravni odrasle populacije v Sloveniji

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Spremembe v vsebnosti natrija v označenih živilih v slovenski prehranski ponudbi (2011–2020)
Ključne besede:nutricionistika, prehrana, natrij, sol, prehranska politika, Evropa, Slovenija


Nazaj