| Naslov: | Changes in the sodium content in branded foods in the Slovenian food supply (2011–2020) |
|---|
| Avtorji: | ID Krušič, Sanja (Avtor) ID Hristov, Hristo (Avtor) ID Hribar, Maša (Avtor) ID Lavriša, Živa (Avtor) ID Žmitek, Katja (Avtor) ID Pravst, Igor (Avtor) |
| Datoteke: | URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2072-6643/15/19/4304
PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,57 MB) MD5: 9F78E292DA46F31E8BBF5A28F0B1D062
|
|---|
| Jezik: | Angleški jezik |
|---|
| Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
|---|
| Organizacija: | NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
|
|---|
| Ključne besede: | food reformulation, sodium, salt, food policy, Europe, Slovenia |
|---|
| Status publikacije: | Objavljeno |
|---|
| Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
|---|
| Datum objave: | 01.01.2023 |
|---|
| Leto izida: | 2023 |
|---|
| Št. strani: | str. [1]-15 |
|---|
| Številčenje: | Vol. 15, iss. 19, [article no.] 4304 |
|---|
| PID: | 20.500.12556/DiRROS-24045  |
|---|
| UDK: | 612.39 |
|---|
| ISSN pri članku: | 2072-6643 |
|---|
| DOI: | 10.3390/nu15194304  |
|---|
| COBISS.SI-ID: | 179180291  |
|---|
| Avtorske pravice: | © 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. |
|---|
| Opomba: | Nasl. z nasl. zasl.;
Soavtorji: Hristo Hristov, Maša Hribar, Živa Lavriša, Katja Žmitek, Igor Pravst;
Nasl. in besedilo povzetka v slov. podal avtor;
Visok vnos natrija je pomemben s prehrane povezan dejavnik tveganja za smrtnost po vsem svetu. Številne države so uvedle politike za podporo preoblikovanju živil in zmanjšanju vnosa natrija, predvsem na prostovoljni osnovi, vendar pa podatki o dolgoročni učinkovitosti takšnih ukrepov zelo omejeni. Slovenija je med letoma 2010 in 2020 akivno izvajala program zmanjševanja soli, ki je vključeval prostovoljno preoblikovanje živil z zmanjšanjem vsebnosti natrija. Namen raziskave je bil preučiti nacionalno reprezentativne zbirke podatkov o označenih živilih, zbrane leta 2011, 2015, 2017 in 2020, da bi ugotovili spremembe v deklarirani vsebnosti natrija v predpakiranih živilih. Študija je potekala s pomočjo zbirk podatkov iz označb, zajetih z uporabo standardnih študij spremljanja ponudbe hrane pri največjih trgovskih družbah. Razlike v tržnih deležih živil smo upoštevali s pomočjo prodajnih podatkov. Kategorije živil z največjim prispevkom k skupni prodaji natrija v predpakiranih živilih, so bile predelano meso in mesni izdelki (19,0%), konzervirana zelenjava (7,1%), voda (6,7%), kruh (7,2%) in sir (6,3%). Ugotovili smo trend nekoliko zmanjšane vsebnosti natrija pri piškotih, kosmičih za zajtrk, piah in namazih. Med-letne razlike so bile bistveno manj izrazite, ko smo upoštevali prodajne podatke; po popravku je bil trend večinoma nevtralen. To nakazuje, da pri živilih z večjimi tržnimi deleži ni prišlo do pomembnejšega zmanjševanja vsebnosti natrija. Rezultati študije so pokazali zelo omejen napredek pri preoblikovanju predpakiranih živil z zmanjševanjem vsebnosti natrija v 10-letnem obdobju, kar nakazuje potrebo po bolj učinkovitih ukrepih. Raziskava je pokazala tudi pomembnost sistematičnega spremljanja ponudbe živil za evalvacijo prehranske politike.;
Opis vira z dne 3. 1. 2024;
|
|---|
| Datum objave v DiRROS: | 10.11.2025 |
|---|
| Število ogledov: | 138 |
|---|
| Število prenosov: | 63 |
|---|
| Metapodatki: |  |
|---|
|
:
|
Kopiraj citat |
|---|
| | | | Objavi na: |  |
|---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |