Digital repository of Slovenian research organisations

Show document
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Title:Changes in the sodium content in branded foods in the Slovenian food supply (2011–2020)
Authors:ID Krušič, Sanja (Author)
ID Hristov, Hristo (Author)
ID Hribar, Maša (Author)
ID Lavriša, Živa (Author)
ID Žmitek, Katja (Author)
ID Pravst, Igor (Author)
Files:URL URL - Source URL, visit https://www.mdpi.com/2072-6643/15/19/4304
 
.pdf PDF - Presentation file, download (1,57 MB)
MD5: 9F78E292DA46F31E8BBF5A28F0B1D062
 
Language:English
Typology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:Logo NUTRIS - Institute of Nutrition
Keywords:food reformulation, sodium, salt, food policy, Europe, Slovenia
Publication status:Published
Publication version:Version of Record
Publication date:01.01.2023
Year of publishing:2023
Number of pages:str. [1]-15
Numbering:Vol. 15, iss. 19, [article no.] 4304
PID:20.500.12556/DiRROS-24045 New window
UDC:612.39
ISSN on article:2072-6643
DOI:10.3390/nu15194304 New window
COBISS.SI-ID:179180291 New window
Copyright:© 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Note:Nasl. z nasl. zasl.; Soavtorji: Hristo Hristov, Maša Hribar, Živa Lavriša, Katja Žmitek, Igor Pravst; Nasl. in besedilo povzetka v slov. podal avtor; Visok vnos natrija je pomemben s prehrane povezan dejavnik tveganja za smrtnost po vsem svetu. Številne države so uvedle politike za podporo preoblikovanju živil in zmanjšanju vnosa natrija, predvsem na prostovoljni osnovi, vendar pa podatki o dolgoročni učinkovitosti takšnih ukrepov zelo omejeni. Slovenija je med letoma 2010 in 2020 akivno izvajala program zmanjševanja soli, ki je vključeval prostovoljno preoblikovanje živil z zmanjšanjem vsebnosti natrija. Namen raziskave je bil preučiti nacionalno reprezentativne zbirke podatkov o označenih živilih, zbrane leta 2011, 2015, 2017 in 2020, da bi ugotovili spremembe v deklarirani vsebnosti natrija v predpakiranih živilih. Študija je potekala s pomočjo zbirk podatkov iz označb, zajetih z uporabo standardnih študij spremljanja ponudbe hrane pri največjih trgovskih družbah. Razlike v tržnih deležih živil smo upoštevali s pomočjo prodajnih podatkov. Kategorije živil z največjim prispevkom k skupni prodaji natrija v predpakiranih živilih, so bile predelano meso in mesni izdelki (19,0%), konzervirana zelenjava (7,1%), voda (6,7%), kruh (7,2%) in sir (6,3%). Ugotovili smo trend nekoliko zmanjšane vsebnosti natrija pri piškotih, kosmičih za zajtrk, piah in namazih. Med-letne razlike so bile bistveno manj izrazite, ko smo upoštevali prodajne podatke; po popravku je bil trend večinoma nevtralen. To nakazuje, da pri živilih z večjimi tržnimi deleži ni prišlo do pomembnejšega zmanjševanja vsebnosti natrija. Rezultati študije so pokazali zelo omejen napredek pri preoblikovanju predpakiranih živil z zmanjševanjem vsebnosti natrija v 10-letnem obdobju, kar nakazuje potrebo po bolj učinkovitih ukrepih. Raziskava je pokazala tudi pomembnost sistematičnega spremljanja ponudbe živil za evalvacijo prehranske politike.; Opis vira z dne 3. 1. 2024;
Publication date in DiRROS:10.11.2025
Views:142
Downloads:64
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
  
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Record is a part of a journal

Title:Nutrients
Shortened title:Nutrients
Publisher:MDPI
ISSN:2072-6643
COBISS.SI-ID:2948140 New window

Document is financed by a project

Funder:EC - European Commission
Funding programme:H2020
Project number:863059
Name:Food Nutrition Security Cloud
Acronym:FNS-Cloud

Funder:ARIS - Slovenian Research and Innovation Agency
Project number:P3-0395
Name:Prehrana in javno zdravje

Funder:ARIS - Slovenian Research and Innovation Agency
Project number:V3-2105
Name:Spremljanje izločenega natrija, kalija in joda v 24-urnem urinu na ravni odrasle populacije v Sloveniji

Licences

License:CC BY 4.0, Creative Commons Attribution 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Description:This is the standard Creative Commons license that gives others maximum freedom to do what they want with the work as long as they credit the author.

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Spremembe v vsebnosti natrija v označenih živilih v slovenski prehranski ponudbi (2011–2020)
Keywords:nutricionistika, prehrana, natrij, sol, prehranska politika, Evropa, Slovenija


Back