Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Dietary intake of adolescents and alignment with recommendations for healthy and sustainable diets : results of the SI.Menu study
Avtorji:ID Poličnik, Rok (Avtor)
ID Hristov, Hristo (Avtor)
ID Lavriša, Živa (Avtor)
ID Farkaš-Lainščak, Jerneja (Avtor)
ID Smole Možina, Sonja (Avtor)
ID Koroušić-Seljak, Barbara (Avtor)
ID Blaznik, Urška (Avtor)
ID Gregorič, Matej (Avtor)
ID Pravst, Igor (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2072-6643/16/12/1912
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (366,86 KB)
MD5: 225577E223E3A29E7A8EAD4B5D0DC9EE
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:Background: The SI.Menu study offers the latest data on the dietary intake of Slovenian adolescents aged 10 to 17. The purpose of this study is to comprehensively assess their dietary intake (energy and nutrients) and compare their food intakes with dietary recommendations for healthy and sustainable diets. Methods: The cross-sectional epidemiological dietary study SI.Menu (March 2017–April 2018) was conducted on a representative sample of Slovenian adolescents aged 10 to 17 years (n = 468) (230 males and 238 females). Data on dietary intake were gathered through two nonconsecutive 24 h recalls, in line with the European Food Safety Authority (EFSA) EU Menu methodology. The repeated 24 h Dietary Recall (HDR) and Food Propensity Questionnaire (FPQ) data were combined to determine the usual intakes of nutrients and food groups, using the Multiple Source Method (MSM) program. Results: Adolescents’ diets significantly deviate from dietary recommendations, lacking vegetables, milk and dairy products, nuts and seeds, legumes, and water, while containing excessive meat (especially red meat) and high-sugar foods. This results in insufficient intake of dietary fibre, and nutrients such as vitamin D, folate, and calcium. Conclusions: The dietary intake of Slovenian adolescents does not meet healthy and sustainable diet recommendations. This study provides an important insight into the dietary habits of Slovenian adolescents that could be useful for future public health strategies.
Ključne besede:nutrient intake, energy intake, dietary intake, adolescents, 24 h recall, FPQ, dietary survey, Slovenia, sustainable diet
Geografsko pokritje:Slovenija;
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2024
Leto izida:2024
Št. strani:str. 1-28
Številčenje:Vol. 16, issue 12, [article no.] 1912
PID:20.500.12556/DiRROS-24026 Novo okno
UDK:613.2-053.6(497.4)
ISSN pri članku:2072-6643
DOI:10.3390/nu16121912 Novo okno
COBISS.SI-ID:199223299 Novo okno
Avtorske pravice:© 2024 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Soavtorji: Hristo Hristov, Živa Lavriša, Jerneja Farkaš, Sonja Smole Možina, Barbara Koroušić Seljak, Urška Blaznik, Matej Gregorič, Igor Pravst; Opis vira z dne 18. 6. 2024;
Datum objave v DiRROS:10.11.2025
Število ogledov:147
Število prenosov:83
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Nutrients
Skrajšan naslov:Nutrients
Založnik:MDPI
ISSN:2072-6643
COBISS.SI-ID:2948140 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:V3-1902
Naslov:Analiza prehranske sestave obrokov v osnovnih šolah in testiranje učinkovitosti računalniškega modela v podporo implementaciji smernic za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:V4-2307
Naslov:Zdrava in trajnostna prehrana v vzgojno-izobraževalnih ustanovah

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0098
Naslov:Računalniške strukture in sistemi

Financer:EC - European Commission
Program financ.:European Food Safety Authority
Številka projekta:OC/EFSA/DATA/2014/02-LOT2-CT03
Akronim:SI.Menu 2017/18

Financer:Ministry of Health of the Republic of Slovenia
Akronim:SI.Menu 2017/18

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Akronim:SI.Menu 2017/18

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana, zdrava prehrana, prehranski vnos, mladostniki


Nazaj