Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
Avtorji:ID Mavrič, Alex (Avtor)
ID Bojnec, Štefan (Avtor)
ID Ramšak, Andreja (Avtor)
ID Rozman, Črtomir (Recenzent)
ID Turk, Jernej (Recenzent)
ID Dukič, Davorin (Lektor)
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,64 MB)
MD5: BF5658E340E576D3C6B21604B3F60F5F
 
URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://doi.org/10.26493/978-961-293-114-8
 
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:2.01 - Znanstvena monografija
Organizacija:Logo NIB - Nacionalni inštitut za biologijo
Povzetek:Raziskava prinaša nova spoznanja in izzive s področij ribištva v Sloveniji in z njim povezanih panog. Z intervjuji smo pridobili primarne podatke za raziskovanje, ki je vključevalo različne vidike in segmente ribiškega trga v Sloveniji, s poudarkom na socio-ekonomskih dejavnikih. Preučevali smo ribolov in vzrejo školjk ter rib v morju in v celinskih vodah, povezovanje ribištva s turizmom, predelavo ribiških izdelkov, zlorabe na ribiškem trgu in sorodne teme kakortudi možnosti za trajnostni razvoj ribištva v slovenskem morju in v celinskih vodah. Rezultati intervjujev so nam dali vpogled v vrsto težav in v možne rešitve, kot so jih predvideli različni deležniki, povezani s trgom rib. V zaključku raziskave so predstavljeni ugotovitve o trgu rib, možne smeri in vplivi na razvoj trga rib. Glede na ugotovljene težave smo podali tudi predloge, ki bi lahko izboljšali stanje v ribištvu in na trgu rib v Sloveniji. Raziskava je prinesla nekaj pomembnih ugotovitev, kot so: slovenski potrošniki pojedo mnogo manj rib v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije, slabo so ozaveščeni o ribolovnih izdelkih in ozaveščanje je preveč kratkoročno usmerjeno, da bi dosegli spremembe. V vseh dejavnostih, povezanih s trgom rib, je potrebno zmanjšati vplive na okolje, kar bo pomagalo ohranjati ribolovne vire v naravnih vodah.
Ključne besede:prehranska varnost, ribolov, ribogojstvo, akvakultura, trajnostni razvoj, zakonodaja, kvaliteta, trženje, razvojne perspektive, elektronske knjige
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2021
Kraj izida:Koper
Kraj izvedbe:Koper
Založnik:Založba Univerze na Primorskem
Leto izida:2021
Leto izvedbe:2021
Št. strani:131 str.
PID:20.500.12556/DiRROS-20189 Novo okno
UDK:639.2(497.4)(0.034.2)
ISBN:978-961-293-114-8
DOI:10.26493/978-961-293-114-8 Novo okno
COBISS.SI-ID:98414339 Novo okno
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 28. 4. 2022;
Datum objave v DiRROS:08.08.2024
Število ogledov:7
Število prenosov:3
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:V1-1808-2018
Naslov:Uporaba tehnologije DNA za ugotavljanje poneverb v ribiških proizvodih z vrednotenjem socio ekonomskih vidikov

Licence

Licenca:CC BY-SA 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.sl
Opis:Ta licenca Creative Commons je zelo podobna običajni licenci Priznanje avtorstva, vendar zahteva, da so materialne avtorske pravice na izpeljanih delih upravljane z enako licenco.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Povzetek:The research brings new insights and challenges in the field of fisheries in Slovenia and related industries.Through interviews, we obtained primary data for the research, which covered various aspects and segments of the fishing market in Slovenia, with a focus on socio-economic factors. We investigated fishing and farming of shellfish and fish in the sea and inland waters, the link between fisheries and tourism, processing of fisheries products, abuses in the fisheries market and related issues, and opportunities for sustainable development of fisheries in the Slovenian sea and inland waters. The results of the interviews gave us an insight into the types of problems and possible solutions as seen by different stakeholders in relation to the fish market. The findings on the market, possible directions for development and implications for development are presented at the end of the study. Given the problems identified, we have also made suggestions that could improve the situation of fisheries and the fish market in Slovenia. The survey yielded some important findings, such as: Slovenian consumers eat much less fish than other eu members, have little awareness of fishery products and are too short term to make changes. In all activities related to the fish market, it is necessary to reduce the impact on the environment, which helps to preserve fish stocks in natural waters.


Nazaj