Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Samomori med osebami, zbolelimi za levkemijo v otroštvu, v Sloveniji
Avtorji:Čižek-Sajko, Mojca (Avtor)
Sajko, Uršula Julija (Avtor)
Jereb, Berta (Avtor)
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo OI - Onkološki inštitut Ljubljana
Povzetek:Pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za rakom, so pogosto prisotne telesne in psihosocialne posledice bolezni ter njenega zdravljenja. Mnoge raziskave so pokazale, da je pri osebah z izkušnjo raka v otroštvu depresivnost in samomorilno vedenje močneje izraženo. V naši raziskavi smo proučili pojavljanje samomorov pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, v primerjavi s splošno populacijo v Sloveniji, v obdobju 1978–2010. Pričakovano število samomorov smo izračunali na osnovi kontrolne skupine posameznikov iz splošne populacije, ki je bila s skupino preiskovancev, tj. oseb, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, izenačena po spolu, starosti ob začetku opazovanja, letu začetka opazovanja in dolžini opazovanja. Raziskava je pokazala, da med tistimi, ki so v otroštvu zboleli za levkemijo, v letih 1978–2010 nobena oseba ni storila samomora, kar se statistično značilno ne razlikuje od pričakovanega števila samomorov (0,448) v primerljivi splošni populaciji v Sloveniji. Ugotovitve raziskave nakazujejo, da kljub znano bolj izraženem samomorilnem vedenju med preživelimi raka v otroštvu v Sloveniji v primerjavi s splošno populacijo pojavljanje samomorov pri osebah, zbolelih za levkemijo v otroštvu, ni pogostejše kot v splošni populaciji.
Ključne besede:levkemija, preživeli bolniki, samomori
Leto izida:2012
UDK:616.15-006.6:159.973
ISSN pri članku:1408-1741
OceCobissID:65324032 Povezava se odpre v novem oknu
URN:URN:NBN:SI:doc-DSUYZ5YR
COBISS_ID:1423739 Povezava se odpre v novem oknu
Opombe:BSDOCID167388;
Število ogledov:1349
Število prenosov:335
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (275,76 KB)
 
Nadgradivo:Onkologija
Onkološki inštitut
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Avtorske pravice:by Authors
:
  
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.


Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:31.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Suicide among persons with childhood leukaemia in Slovenia
Povzetek:Persons with childhood leukaemia often suffer from physical and psychosocial consequences of the disease and its treatment. Several studies have shown that depression and suicidal behaviour are expressed strongly in persons with a childhood cancer experience. In our study, we researched the occurrence of suicides among persons with childhood leukaemia compared to the general population in Slovenia in the period 1978–2010. The expected number of suicides was calculated based on the control group of individuals from the general population with the same gender, age at the beginning of observation, starting year and duration of observation as the research group, thus group of persons with childhood cancer. The study showed that none of the persons with childhood cancer committed suicide in the period 1978-2010, which is not statistically different from the expected number of suicides (0.448) in comparison with the general population in Slovenia. The findings of this study indicate that, despite the significantly increased expression of suicidal behaviour among survivors of childhood leukaemia in Slovenia compared to the general population, suicides do not occur more often among people with childhood leukaemia than among the general population.

Arhiv

niGradiv

Nazaj