Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | SLO | ENG

Naslov:Samomor kot pozna posledica zdravljenja raka v otroštvu : vsi trije primeri v Sloveniji
Avtorji:Škodlar, Borut (Avtor)
Jereb, Berta (Avtor)
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:1.04 - Strokovni članek
Organizacija:Logo OI - Onkološki inštitut Ljubljana
Povzetek:Pacienti po zdravljenju raka v otroštvu so glede samomorilnosti izrazito občutljiva skupina. Pri njih sta povišana tako razmišljanje o samomoru kot tudi dejanski samomor. V slovenskem prostoru sicer ne beležimo povišane stopnje samomora pri tej skupini pacientov. Od 1.647 pacientov, ki so bili v otroštvu zdravljeni za rakom, so zaradi samomora umrli trije. V pričujočem članku so predstavljeni vsi trije pacienti, ki so storili samomor. Iz podatkov, ki so nam na voljo, smo sklepali na sorodnosti in različnosti, ki so botrovale razvoju samomorilnosti pri vsakem od njih. Ugotovimo lahko, da je bilo kljub razlikam v poteku in zdravljenju bolezni skupno vsem trem pacientom to, da niso bili deležni polne strokovne psihološke pomoči, ki naj bi bila namenjena pacientom po zdravljenju raka v otroštvu. Razvoj dobre strokovne mreže na tem področju bi lahko omogočil vključitev večjega števila pacientov, da bi lahko spregovorili o svojih psihičnih težavah. S tem bi lahko pomembno prispevali k preprečevanju samomora pri tej ranljivi skupini pacientov.
Ključne besede:rak (medicina), otroštvo, posledice, bolniki, samomori
Leto izida:2013
UDK:616-006:616.89-008.441.44
ISSN pri članku:1408-1741
OceCobissID:65324032 Povezava se odpre v novem oknu
URN:URN:NBN:SI:doc-EE4MQO9M
COBISS_ID:1681531 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:1591
Število prenosov:343
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (288,93 KB)
 
Nadgradivo:Onkologija
Onkološki inštitut
 
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Avtorske pravice:by Authors
:
  
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.


Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:31.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Suicide as a late consequence of cancer treatment in childhood. All three cases in Slovenia
Povzetek:Patients treated for childhood cancer are particularly vulnerable to suicide. There is increased suicidal ideation and a high incidence of suicide among them. In Slovenia, we have recorded no increase in the suicide rate in this group of patients. Out of 1,647 patients who were treated for cancer in childhood, only three died by suicide. The following article presents all three patients who committed suicide. With the help of the available data, we established the similarities and differences that contributed to the development of suicidal behaviour in each of these three patients. We can find that despite the differences in the course and treatment of the disease, all three patients had one thing in common: none of them received professional psychological help intended for patients after childhood cancer treatment. The development of a well-functioning professional network in this field would enable the inclusion of a larger number of patients, allowing them to speak out about their psychological problems. By doing so, we would contribute significantly to preventing suicide in this vulnerable group of patients.

Arhiv

niGradiv

Nazaj