Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Comparative metabolic fingerprinting of olive (Olea europaea L.) cultivars under boron foliar fertilisation
Avtorji:ID Žurga, Paula (Avtor)
ID Polić Pasković, Marija (Avtor)
ID Major, Nikola (Avtor)
ID Pongrac, Paula, Institut "Jožef Stefan" (Avtor)
ID Pasković, Igor (Avtor), et al.
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2311-7524/11/12/1521
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (297,29 KB)
MD5: 4F0D261BC16D702748DF091D92EAA9C1
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo IJS - Institut Jožef Stefan
Povzetek:Olive (Olea europaea L.) cultivars often exhibit genotype-specific responses to micronutrient management. In this study, we investigated the metabolic leaf fingerprinting of three cultivars ‘Rošinjola’, ‘Leccino’, and ‘Istarska bjelica’ at two sampling periods (SP-I = 64 days after treatment (DAT) and SP-II = 118 DAT), following boron foliar fertilisation (+B = 41.62 mM B; −B = 0 mM B) applied 50 days after anthesis. To our knowledge, this is the first study to provide such a detailed evaluation of boron-induced shifts in phenolic metabolism in olive leaves. At harvest (SP-II), all three cultivars showed higher concentrations of total identified phenolic compounds in +B plants compared with the −B controls. Notably, the concentration of verbascoside at harvest was higher in +B plants of ‘Istarska bjelica’ and ‘Leccino’, but not in ‘Rošinjola’. Oleuropein content increased in +B plants at harvest to a level higher than 4870 mg/100 g DW, irrespective of cultivar. Conversely, apigenin-7-glucoside declined from SP-I to SP-II in ‘Leccino’ regardless of treatment, whereas in ‘Istarska bjelica’, this decrease occurred only in control plants, with boron preventing the seasonal decline. These findings confirm the prolonged effect of boron foliar fertilisation on phenolic metabolism in olive leaves and highlight cultivar-specific differences in metabolic responses. Further research is needed to clarify how these metabolic shifts relate to primary plant metabolism and how they influence olive oil quality traits among cultivars grown under Croatian conditions.
Ključne besede:plant metabolism, olive leaves, oleuropein, Istrian cultivars
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Poslano v recenzijo:11.11.2025
Datum sprejetja članka:12.12.2025
Datum objave:15.12.2025
Založnik:MDPI
Leto izida:2025
Št. strani:str. 1-16
Številčenje:Vol. 11, iss. 12, [article no.] 1521
Izvor:Švica
PID:20.500.12556/DiRROS-24837 Novo okno
UDK:634.1/.7
ISSN pri članku:2311-7524
DOI:10.3390/horticulturae11121521 Novo okno
COBISS.SI-ID:262295299 Novo okno
Avtorske pravice:© 2025 by the authors.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Soavtorica iz Slovenije: Paula Pongrac; Opis vira z dne 19. 12. 2025;
Datum objave v DiRROS:22.12.2025
Število ogledov:19
Število prenosov:12
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Horticulturae
Skrajšan naslov:Horticulturae
Založnik:MDPI
ISSN:2311-7524
COBISS.SI-ID:526326297 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:N4-0346-2024
Naslov:Hidrolizirane beljakovine kot zelena orodja v trajnostni pridelavi oljk

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212-2017
Naslov:Biologija rastlin

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:15.12.2025
Vezano na:VoR

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:metabolizem rastlin, oljčni listi, istrske sorte


Nazaj