Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Phytochemistry, bioactivities of metabolites, and traditional uses of Fagopyrum tataricum
Avtorji:ID Kreft, Ivan (Avtor)
ID Germ, Mateja (Avtor)
ID Golob, Aleksandra (Avtor)
ID Vombergar, Blanka (Avtor)
ID Vollmannová, Alena (Avtor)
ID Kreft, Samo (Avtor)
ID Luthar, Zlata (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1420-3049/27/20/7101
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,35 MB)
MD5: AC20E72A1C4E9C27E374786E89ACAFEF
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:In Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum), the edible parts are mainly grain and sprouts. Tartary buckwheat contains protecting substances, which make it possible for plants to survive on high altitudes and under strong natural ultraviolet radiation. The diversity and high content of phenolic substances are important for Tartary buckwheat to grow and reproduce under unfriendly environmental effects, diseases, and grazing. These substances are mainly flavonoids (rutin, quercetin, quercitrin, vitexin, catechin, epicatechin and epicatechin gallate), phenolic acids, fagopyrins, and emodin. Synthesis of protecting substances depends on genetic layout and on the environmental conditions, mainly UV radiation and temperature. Flavonoids and their glycosides are among Tartary buckwheat plants bioactive metabolites. Flavonoids are compounds of special interest due to their antioxidant properties and potential in preventing tiredness, diabetes mellitus, oxidative stress, and neurodegenerative disorders such as Parkinson’s disease. During the processing and production of food items, Tartary buckwheat metabolites are subjected to molecular transformations. The main Tartary buckwheat traditional food products are bread, groats, and sprouts.
Ključne besede:tartary buckwheat, rutin, quercetin, flavonoid, secondary metabolites, nutrition
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2022
Leto izida:2022
Št. strani:17 str.
Številčenje:Vol. 27, iss. 20, art. 7101
PID:20.500.12556/DiRROS-24166 Novo okno
UDK:633
ISSN pri članku:1420-3049
COBISS.SI-ID:127403011 Novo okno
Avtorske pravice:© 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 27. 10. 2022;
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:131
Število prenosov:82
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Molecules
Skrajšan naslov:Molecules
Založnik:MDPI
ISSN:1420-3049
COBISS.SI-ID:18462981 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:European Regional Development Fund
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:Drive4SIFood

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0077
Naslov:Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Ministry of Agriculture, Forestry and Food, Republic of Slovenia

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, sekundarni metaboliti, rutin, kvercetin, flavonoidi, prehrana


Nazaj