Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Tartary buckwheat grain as a source of bioactive compounds in husked groats
Avtorji:ID Kreft, Ivan (Avtor)
ID Golob, Aleksandra (Avtor)
ID Vombergar, Blanka (Avtor)
ID Germ, Mateja (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/12/5/1122
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,51 MB)
MD5: 1E0AE6E2157CA023A6F8E1E2C32994DE
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) originates in mountain regions of Western China, and is cultivated in China, Bhutan, Northern India, Nepal, and Central Europe. The content of flavonoids in Tartary buckwheat grain and groats is much higher than in common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), and depends on ecological conditions, such as UV-B radiation. Buckwheat intake has preventative effects in chronic diseases, such as cardiovascular diseases, diabetes, and obesity, due to its content of bioactive substances. The main bioactive compounds in Tartary buckwheat groats are flavonoids (rutin and quercetin). There are differences in the bioactivities of buckwheat groats obtained using different husking technologies, based on husking raw or pretreated grain. Husking hydrothermally pretreated grain is among the traditional ways of consuming buckwheat in Europe and some parts of China and Japan. During hydrothermal and other processing of Tartary buckwheat grain, a part of rutin is transformed to quercetin, the degradation product of rutin. By adjusting the humidity of materials and the processing temperature, it is possible to regulate the degree of conversion of rutin to quercetin. Rutin is degraded to quercetin in Tartary buckwheat grain due to the enzyme rutinosidase. The high-temperature treatment of wet Tartary buckwheat grain is able to prevent the transformation of rutin to quercetin.
Ključne besede:Fagopyrum tataricum, Fagopyrum esculentum, flavonoids, rutin, quercetin, food, grain, groats, metabolites
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2023
Leto izida:2023
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 12, iss. 5, [art.] 1122
PID:20.500.12556/DiRROS-24162 Novo okno
UDK:633
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants12051122 Novo okno
COBISS.SI-ID:144361475 Novo okno
Avtorske pravice:© 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 7. 3. 2023;
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:144
Število prenosov:69
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-3091
Naslov:S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:navadna ajda, tatarska ajda, flavonoidi, rutin, hrana, žito, zdrob, sekundarni metaboliti


Nazaj