Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:A crop of high nutritional quality and health maintenance value : The importance of tartary buckwheat breeding
Avtorji:ID Kreft, Ivan (Avtor)
ID Golob, Aleksandra (Avtor)
ID Germ, Mateja (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2077-0472/13/9/1783
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,74 MB)
MD5: 2B71213E12D0A4A8089F7C503E486A35
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:Abstract Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.), originating in the Himalayan area, is cultivated in central Asia and northern, central, and eastern Europe. Tartary buckwheat grain and sprouts are rich in flavonoid metabolites rutin and quercetin. The synthesis of flavonoids in plants is accelerated by UV-B solar radiation to protect the plants against radiation damage. During Tartary buckwheat food processing, a part of rutin is enzymatically converted to quercetin. Rutin and quercetin are able to pass the blood–brain barrier. Studies have investigated the effects of rutin and quercetin on blood flow to the brain, consequently bringing more nutrients and oxygen to the brain, and causing improved brain function. In addition to the impact on blood flow, rutin and quercetin have been shown to have antioxidative properties. The goals of breeding Tartary buckwheat are mainly to maintain and enhance the high nutritional quality. The goals could be reached via the breeding of Tartray buckwheat for larger cotyledons. Other main breeding efforts should be concentrated on the easy husking of the grain, the prevention of seed shattering, and the improvement in growth habits to obtain uniformity in grain ripening and a stable and high yield.
Ključne besede:Fagopyrum tataricum, flavonoids, rutin, quercetin, food, nutrition, breeding
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2023
Leto izida:2023
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 13, Iss. 9, art. 1783
PID:20.500.12556/DiRROS-24161 Novo okno
UDK:633
ISSN pri članku:2077-0472
DOI:10.3390/agriculture13091783 Novo okno
COBISS.SI-ID:167800067 Novo okno
Avtorske pravice:© 2023 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 10. 10. 2023;
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:113
Število prenosov:60
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Agriculture
Skrajšan naslov:Agriculture
Založnik:MDPI
ISSN:2077-0472
COBISS.SI-ID:523634201 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-3091
Naslov:S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, Fagopyrum tataricum, kvercetin, kemična sestava, hrana, prehrana, hranilna vrednost, žlahtnjenje


Nazaj