Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Assessing the average sodium content of prepacked foods with nutrition declarations : the importance of sales data
Avtorji:ID Lavriša, Živa (Avtor)
ID Pravst, Igor (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite http://www.mdpi.com/2072-6643/6/9/3501
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (250,35 KB)
MD5: 4BB3E50B442688AC2ECBB62F974FB7D9
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:Processed foods are recognized as a major contributor to high dietary sodium intake, associated with increased risk of cardiovascular disease. Different public health actions are being introduced to reduce sodium content in processed foods and sodium intake in general. A gradual reduction of sodium content in processed foods was proposed in Slovenia, but monitoring sodium content in the food supply is essential to evaluate the progress. Our primary objective was to test a new approach for assessing the sales-weighted average sodium content of prepacked foods on the market. We show that a combination of 12-month food sales data provided by food retailers covering the majority of the national market and a comprehensive food composition database compiled using food labelling data represent a robust and cost-effective approach to assessing the sales-weighted average sodium content of prepacked foods. Food categories with the highest sodium content were processed meats (particularly dry cured meat), ready meals (especially frozen pizza) and cheese. The reported results show that in most investigated food categories, market leaders in the Slovenian market have lower sodium contents than the category average. The proposed method represents an excellent tool for monitoring sodium content in the food supply.
Ključne besede:food composition, sodium, salt, processed foods, food labelling, nutrition claims, health claims, food supply
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2014
Leto izida:2014
Št. strani:str. 3501-3515
Številčenje:[Vol.] 9, [no.] 6
PID:20.500.12556/DiRROS-24158 Novo okno
UDK:613.2
ISSN pri članku:2072-6643
DOI:10.3390/nu6093501 Novo okno
COBISS.SI-ID:37535237 Novo okno
Avtorske pravice:© 2014 by the authors; licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 4. 9. 2014;
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:120
Število prenosov:67
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Nutrients
Skrajšan naslov:Nutrients
Založnik:MDPI
ISSN:2072-6643
COBISS.SI-ID:2948140 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:Ministry of Agriculture, Forestry and Food of the Republic of Slovenia

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:1000-11-282007

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:V7-1107
Naslov:Prehranske in zdravstvene trditve na živilih

Financer:EC - European Commission
Program financ.:FP7
Številka projekta:603036
Naslov:REduction of DIsease risk” CLAIMs on food and drinks
Akronim:REDICLAIM

Licence

Licenca:CC BY 3.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 3.0 Nedoločena
Povezava:https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.sl
Opis:Dovoljuje kopiranje in razširjanje vsebin v kakršnemkoli mediju in obliki. Dovoljuje remixanje, urejanje, predelava in vključevanje vsebine v lastna dela v vse namene, tudi komercialne. Primerno morate navesti avtorja, povezavo do licence in označiti spremembe, če so kakšne nastale. To lahko storite na kakršenkoli razumen način, vendar ne na način, ki bi namigoval na to, da dajalec licence podpira vas ali vašo uporabo dela. Ne smete uporabiti pravnih določil ali tehničnih ukrepov, ki bi pravno omejili ali onemogočilo druge, da bi storili karkoli, kar licenca dovoli.

Nazaj