Digital repository of Slovenian research organisations

Show document
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Title:Etika uživanja hrane : Hrana in mi: vprašanje nekega odnosa
Authors:ID Fabris, Adriano (Author)
ID Verč, Jurij (Translator)
ID Komel, Dean (Author of introduction, etc.)
ID Zalaznik, Tomaž (Editor)
ID Miladinović Zalaznik, Mira (Reviewer)
ID Jamnik, Anton (Reviewer)
Files:.pdf PDF - Presentation file, download (2,29 MB)
MD5: F3B3BF1B802C13119A94E8E381D7F856
 
Language:Slovenian
Typology:2.02 - Professional Monograph
Organization:Logo INR - Institute Nova Revija for the Humanities
Abstract:Adriano Fabris nas v knjigo uvede s kritiko današnjih predstav o prehranjevanju in odnosu do jedi. Etika uživanja hrane ni povezana niti s temi, ki prepotujejo kilometre, da pridejo do lokala s slow food, niti s temi, ki so zadovoljni z goltanjem sendvičev iz restavracij s fast food. Prav tako ne zadeva obnašanja teh, ki prepovedujejo določeno hrano ali fetišizirajo določene vire hrane, kot so borci za pravice živali, vegetarijanci in vegani. Zadeva tiste, ki se zavedajo, da jesti pomeni odnos do vsega, kar nas lahko nahrani: spoštljiv, uravnotežen odnos, ki upošteva mnogotere vezi, v katere je vpleteno vsako živo bitje. To je delovanje tistih, ki razumejo, da je treba regulirati svojo željo in ne potrebe po prehranjevanju. V drugem poglavju avtor obravnava različne načine reguliranja prehranjevanja s predpisovanjem tega, kaj na bo dovoljeno jesti in kaj ne. V ozadju teh predpisov, zapovedi in prepovedi se kot specifični znak naše omejenosti pojavlja nezmožnost, da bi asimilirali vse, torej povsem zaužili tisto, s čimer se prehranjujemo, s čimer je povezana tudi potreba po puščanju ostankov in odpadkov. V tretjem poglavju je začrtana etiko uživanja hrane, ki izhaja iz predpostavke, da obstoj hrane implicira, spodbuja in izvršuje odnose ter da je prehranjevanje samo odnos. Na to se navezuje vprašanje, ali je za prehranjevanje samega sebe neizogibno izvajati nasilje nad drugimi organizmi. Etični vidik se oblikuje ob predpostavki odgovornega odnosa do živih bitij, ki ne vključuje le nas ljudi, marveč celoten ekosistem. Knjigo zaključuje manjši priročnik (dekalog), ki naj bi z normativnim pristopom usmerjal naše konkretne izbire v pri prehranjevanju. Od naše izbire je odvisno, ali bomo z etično motivirano izbiro dejansko spremenili naš odnos do prehranjevanja. Če bomo to storili, bo to prvi korak k uveljavitvi še bolj splošnih sprememb v našem odnosu do sveta in k odgovorni delitvi skupnega prostora z drugimi živimi bitji.
Keywords:prehrana, prehrambna kultura, etika, religija
Publication status:Published
Publication version:Version of Record
Place of publishing:Ljubljana
Place of performance:Ljubljana
Publisher:Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko
Year of publishing:2023
Year of performance:2023
Number of pages:100 str.
PID:20.500.12556/DiRROS-20529 New window
ISBN:978-961-7014-38-9
UDC:17:641
COBISS.SI-ID:170197251 New window
Note:Prevod dela: Etica del mangiare; 300 izv.; Tretji dodatek k nasl. v kolofonu; Podatek o izd. naveden v CIP-u; O avtorju: str. 95; Pogovor z Adrianom Fabrisom / Dean Komel: str. 89-94;
Publication date in DiRROS:11.10.2024
Views:222
Downloads:50
Metadata:XML DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
  
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Document is financed by a project

Funder:ARIS - Slovenian Research and Innovation Agency
Project number:P6-0341
Name:Humanistika in smisel humanosti v vidikih zgodovinskosti in sodobnosti

Funder:ARIS - Slovenian Research and Innovation Agency
Project number:J7-4631
Name:Hermenevtični problem razumevanja človeške eksistence in koeksistence v epohi nihilizma

Funder:ARIS - Slovenian Research and Innovation Agency
Project number:I0-0036
Name:Center za promocijo humanistike Inštituta Nove revije

Back