Title: | Etika uživanja hrane : Hrana in mi: vprašanje nekega odnosa |
---|
Authors: | ID Fabris, Adriano (Author) ID Verč, Jurij (Translator) ID Komel, Dean (Author of introduction, etc.) ID Zalaznik, Tomaž (Editor) ID Miladinović Zalaznik, Mira (Reviewer) ID Jamnik, Anton (Reviewer) |
Files: | PDF - Presentation file, download (2,29 MB) MD5: F3B3BF1B802C13119A94E8E381D7F856
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Typology: | 2.02 - Professional Monograph |
---|
Organization: | INR - Institute Nova Revija for the Humanities
|
---|
Abstract: | Adriano Fabris nas v knjigo uvede s kritiko današnjih predstav o prehranjevanju in odnosu do jedi. Etika uživanja hrane ni povezana niti s temi, ki prepotujejo kilometre, da pridejo do lokala s slow food, niti s temi, ki so zadovoljni z goltanjem sendvičev iz restavracij s fast food. Prav tako ne zadeva obnašanja teh, ki prepovedujejo določeno hrano ali fetišizirajo določene vire hrane, kot so borci za pravice živali, vegetarijanci in vegani. Zadeva tiste, ki se zavedajo, da jesti pomeni odnos do vsega, kar nas lahko nahrani: spoštljiv, uravnotežen odnos, ki upošteva mnogotere vezi, v katere je vpleteno vsako živo bitje. To je delovanje tistih, ki razumejo, da je treba regulirati svojo željo in ne potrebe po prehranjevanju. V drugem poglavju avtor obravnava različne načine reguliranja prehranjevanja s predpisovanjem tega, kaj na bo dovoljeno jesti in kaj ne. V ozadju teh predpisov, zapovedi in prepovedi se kot specifični znak naše omejenosti pojavlja nezmožnost, da bi asimilirali vse, torej povsem zaužili tisto, s čimer se prehranjujemo, s čimer je povezana tudi potreba po puščanju ostankov in odpadkov. V tretjem poglavju je začrtana etiko uživanja hrane, ki izhaja iz predpostavke, da obstoj hrane implicira, spodbuja in izvršuje odnose ter da je prehranjevanje samo odnos. Na to se navezuje vprašanje, ali je za prehranjevanje samega sebe neizogibno izvajati nasilje nad drugimi organizmi. Etični vidik se oblikuje ob predpostavki odgovornega odnosa do živih bitij, ki ne vključuje le nas ljudi, marveč celoten ekosistem. Knjigo zaključuje manjši priročnik (dekalog), ki naj bi z normativnim pristopom usmerjal naše konkretne izbire v pri prehranjevanju. Od naše izbire je odvisno, ali bomo z etično motivirano izbiro dejansko spremenili naš odnos do prehranjevanja. Če bomo to storili, bo to prvi korak k uveljavitvi še bolj splošnih sprememb v našem odnosu do sveta in k odgovorni delitvi skupnega prostora z drugimi živimi bitji. |
---|
Keywords: | prehrana, prehrambna kultura, etika, religija |
---|
Publication status: | Published |
---|
Publication version: | Version of Record |
---|
Place of publishing: | Ljubljana |
---|
Place of performance: | Ljubljana |
---|
Publisher: | Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko |
---|
Year of publishing: | 2023 |
---|
Year of performance: | 2023 |
---|
Number of pages: | 100 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-20529 |
---|
ISBN: | 978-961-7014-38-9 |
---|
UDC: | 17:641 |
---|
COBISS.SI-ID: | 170197251 |
---|
Note: | Prevod dela: Etica del mangiare;
300 izv.;
Tretji dodatek k nasl. v kolofonu;
Podatek o izd. naveden v CIP-u;
O avtorju: str. 95;
Pogovor z Adrianom Fabrisom / Dean Komel: str. 89-94;
|
---|
Publication date in DiRROS: | 11.10.2024 |
---|
Views: | 215 |
---|
Downloads: | 49 |
---|
Metadata: | |
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |