Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Etika uživanja hrane : Hrana in mi: vprašanje nekega odnosa
Avtorji:ID Fabris, Adriano (Avtor)
ID Verč, Jurij (Prevajalec)
ID Komel, Dean (Avtor dodatnega besedila)
ID Zalaznik, Tomaž (Urednik)
ID Miladinović Zalaznik, Mira (Recenzent)
ID Jamnik, Anton (Recenzent)
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,29 MB)
MD5: F3B3BF1B802C13119A94E8E381D7F856
 
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:2.02 - Strokovna monografija
Organizacija:Logo INR - Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko
Povzetek:Adriano Fabris nas v knjigo uvede s kritiko današnjih predstav o prehranjevanju in odnosu do jedi. Etika uživanja hrane ni povezana niti s temi, ki prepotujejo kilometre, da pridejo do lokala s slow food, niti s temi, ki so zadovoljni z goltanjem sendvičev iz restavracij s fast food. Prav tako ne zadeva obnašanja teh, ki prepovedujejo določeno hrano ali fetišizirajo določene vire hrane, kot so borci za pravice živali, vegetarijanci in vegani. Zadeva tiste, ki se zavedajo, da jesti pomeni odnos do vsega, kar nas lahko nahrani: spoštljiv, uravnotežen odnos, ki upošteva mnogotere vezi, v katere je vpleteno vsako živo bitje. To je delovanje tistih, ki razumejo, da je treba regulirati svojo željo in ne potrebe po prehranjevanju. V drugem poglavju avtor obravnava različne načine reguliranja prehranjevanja s predpisovanjem tega, kaj na bo dovoljeno jesti in kaj ne. V ozadju teh predpisov, zapovedi in prepovedi se kot specifični znak naše omejenosti pojavlja nezmožnost, da bi asimilirali vse, torej povsem zaužili tisto, s čimer se prehranjujemo, s čimer je povezana tudi potreba po puščanju ostankov in odpadkov. V tretjem poglavju je začrtana etiko uživanja hrane, ki izhaja iz predpostavke, da obstoj hrane implicira, spodbuja in izvršuje odnose ter da je prehranjevanje samo odnos. Na to se navezuje vprašanje, ali je za prehranjevanje samega sebe neizogibno izvajati nasilje nad drugimi organizmi. Etični vidik se oblikuje ob predpostavki odgovornega odnosa do živih bitij, ki ne vključuje le nas ljudi, marveč celoten ekosistem. Knjigo zaključuje manjši priročnik (dekalog), ki naj bi z normativnim pristopom usmerjal naše konkretne izbire v pri prehranjevanju. Od naše izbire je odvisno, ali bomo z etično motivirano izbiro dejansko spremenili naš odnos do prehranjevanja. Če bomo to storili, bo to prvi korak k uveljavitvi še bolj splošnih sprememb v našem odnosu do sveta in k odgovorni delitvi skupnega prostora z drugimi živimi bitji.
Ključne besede:prehrana, prehrambna kultura, etika, religija
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Kraj izida:Ljubljana
Kraj izvedbe:Ljubljana
Založnik:Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko
Leto izida:2023
Leto izvedbe:2023
Št. strani:100 str.
PID:20.500.12556/DiRROS-20529 Novo okno
UDK:17:641
ISBN:978-961-7014-38-9
COBISS.SI-ID:170197251 Novo okno
Opomba:Prevod dela: Etica del mangiare; 300 izv.; Tretji dodatek k nasl. v kolofonu; Podatek o izd. naveden v CIP-u; O avtorju: str. 95; Pogovor z Adrianom Fabrisom / Dean Komel: str. 89-94;
Datum objave v DiRROS:11.10.2024
Število ogledov:214
Število prenosov:48
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P6-0341
Naslov:Humanistika in smisel humanosti v vidikih zgodovinskosti in sodobnosti

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J7-4631
Naslov:Hermenevtični problem razumevanja človeške eksistence in koeksistence v epohi nihilizma

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:I0-0036
Naslov:Center za promocijo humanistike Inštituta Nove revije

Nazaj