Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Stabilization of fish protein‐based adhesive by reduction of its hygroscopicity
Avtorji:ID Mušič, Branka (Avtor)
ID Pečnik, Jaka Gašper (Avtor)
ID Pondelak, Andreja (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2073-4360/16/15/2195
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (15,12 MB)
MD5: C46DBFD9BE06F26C199BFF277DF3861D
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo ZAG - Zavod za gradbeništvo Slovenije
Povzetek:Protein-based fish adhesives have historically been used in various bonding applications; however, due to the protein’s high affinity for water absorption, these adhesives become destabilized in high-moisture environments, resulting in reduced bondline strength and early failure. This limitation makes them unsuitable for industrial applications with higher demands. To address this issue, water-insoluble raw powder materials such as iron, copper, or zeolite were incorporated into natural fish adhesives. In this study, the hygroscopicity, dry matter content, thermal analysis (TGA/DSC), FT-IR spectroscopy, surface tension measurements, vapour permeability, and scanning electron microscope (SEM) of the modified adhesives were determined. In addition, the bonding properties of the modified adhesives were evaluated by the tensile shear strength of the lap joints, and mould growth was visually inspected. The resulting modified protein-based adhesives demonstrated improved stability in high humidity environments. Enhancing the hygroscopic properties of protein-based fish adhesives has the potential to unlock new opportunities and applications, providing a healthier and more environmentally sustainable alternative to petroleum-based adhesives.
Ključne besede:protein‐based adhesive, polymer stabilization, hygroscopicity, fish adhesive modification, fish industry waste, circular economy, bonding properties
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.08.2024
Založnik:Molecular Diversity Preservation International
Leto izida:2024
Št. strani:str. 1-17
Številčenje:Vol. 16, issue 21, [article no.] 4322
PID:20.500.12556/DiRROS-20198 Novo okno
UDK:54
ISSN pri članku:2073-4360
DOI:10.3390/polym16152195 Novo okno
COBISS.SI-ID:203575555 Novo okno
Avtorske pravice:© 2024 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 5. 8. 2024;
Datum objave v DiRROS:12.08.2024
Število ogledov:2
Število prenosov:3
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Polymers
Skrajšan naslov:Polymers
Založnik:Molecular Diversity Preservation International
ISSN:2073-4360
COBISS.SI-ID:517951257 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-4546
Naslov:Proteinska lepila za visoko zmogljive notranje lesene konstrukcije

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0273
Naslov:Gradbeni objekti in materiali

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0430
Naslov:Gozdno-lesna veriga in podnebne spremembe: prehod v krožno biogospodarstvo

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:lepilo na osnovi beljakovin, polimerna stabilizacija, higroskopičnost, modifikacija ribjega lepila, odpadki ribiške industrije, krožno gospodarstvo, vezne lastnosti


Nazaj