Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Differences in ratio of carbon stable Isotopes among barley grain milling fractions with various concentrations of beta-glucans
Avtorji:ID Levanič, Tom (Avtor)
ID Cigić, Blaž (Avtor)
ID Germ, Mateja (Avtor)
ID Polišenská, Ivana (Avtor)
ID Vaculová, Kateřina (Avtor)
ID Pravst, Igor (Avtor)
ID Kocjan Ačko, Darja (Avtor)
ID Kreft, Ivan (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1420-3049/28/15/5738
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (893,76 KB)
MD5: 2A0BF21D2022F45DF4EAFD6B14D95FD6
Verzija: WoR
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
Povzetek:The grains of three barley varieties were milled and sieved to obtain respective milling fractions with a content of beta-glucans (b-G) from 1.4 to 10.7%. The enriched fraction obtained by the extraction and precipitation contained 24.7% of b-G. The differences between the ratio of stable C carbon isotopes were established. Milling fractions with coarse particles had more beta-glucans and a more negative ratio of δ 13C isotope in comparison to the respective intact barley grain. However, the enriched fraction had a less negative isotope ratio. So, it is not expected that the deviation from the stable isotope ratio of grain in milling fractions is the result of the content of b-G, but it depends on other barley grain constituents. In different parts of barley grain, there are substances with different stable isotope ratios, and by milling and sieving, they are assorted to the same milling fraction with most of the b-G. The method for determining the ratio of a stable carbon isotope in diverse barley grain fractions, applied in this investigation, is potentially opening the possibility for an additional method of screening the concentration of bioactive constituents in barley grain.
Ključne besede:beta-glucans, starch, barley, stable isotopes, nutrition, milling
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2023
Leto izida:2023
Št. strani:str. 1-8
Številčenje:Vol. 28, article no. ǂ5738
PID:20.500.12556/DiRROS-16773 Novo okno
UDK:577.2
ISSN pri članku:1420-3049
DOI:10.3390/molecules28155738 Novo okno
COBISS.SI-ID:160452867 Novo okno
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 2. 8. 2023;
Datum objave v DiRROS:02.08.2023
Število ogledov:534
Število prenosov:258
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Molecules
Skrajšan naslov:Molecules
Založnik:MDPI
ISSN:1420-3049
COBISS.SI-ID:18462981 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121-2018
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395-2019
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212-2017
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0107-2020
Naslov:Gozdna biologija, ekologija in tehnologija

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-3091-2021
Naslov:S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-7552-2016
Naslov:Optimizacija predelave ječmena in ajde za trajnostno pridobivanje živil z visoko uporabno vrednostjo.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:beta-glukani, škrob, ječmen, stabilni izotopi, prehrana, rezkanje


Nazaj