Naslov: | Kemijska sestava in potencialna uporabnost lignoceluloznih ostankov |
---|
Avtorji: | ID Zule, Janja (Avtor) ID Kapun, Tea (Avtor) ID Fabjan, Ema (Avtor) |
Datoteke: | PDF - Izvorna datoteka, prenos (3,32 MB) MD5: 722491F615FE48E038F107D942275C38
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
---|
Povzetek: | Namen raziskave je bil določiti kemijsko sestavo tipičnih lignoceluloznih ostankov, ki nastajajo v lesno predelovalni industriji, sadjarstvu, vinogradništvu in pri urejanju zelenih površin. Analizirali smo štiri skupine vzorcev, in sicer lesno žagovino, drevesno skorjo, zeleni odrez in olesenele ostanke sadežev, da bi ugotovili vsebnost pepela, lipofilnih in hidrofilnih ekstraktivov, celuloze, hemiceluloze in lignina. Pri analizah smo uporabili gravimetrične metode, čistost izoliranih frakcij pa smo potrjevali s pomočjo FTIR-spektroskopije. Največ pepela in nizkomolekularnih ekstraktivnih komponent smo zaznali v vzorcih skorje in zelenega odreza, najvišje koncentracije celuloze in celokupnih ogljikovih hidratov pa smo izmerili v žagovini. Oleseneli ostanki sadežev in skorja so se izkazali kot bogat vir lignina. Vsi obravnavani materiali so zaradi svoje raznolike kemijske zgradbe potencialne surovine za proizvodnjo bazičnih kemikalij in drugih specifičnih produktov v sklopu biorafinerijskih procesov. |
---|
Ključne besede: | lignocelulozni ostanki, žagovina, skorja, zeleni odrez, ostanki sadežev, kemijska sestava, inovativni produkti, biorafinerije |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Leto izida: | 2022 |
---|
Št. strani: | str. 13-25 |
---|
Številčenje: | Vol. 127 |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-15263 |
---|
UDK: | 51+676 |
---|
ISSN pri članku: | 2335-3112 |
---|
DOI: | 10.20315/ASetL.127.4 |
---|
COBISS.SI-ID: | 114183939 |
---|
Datum objave v DiRROS: | 07.07.2022 |
---|
Število ogledov: | 2690 |
---|
Število prenosov: | 1000 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |