Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "ključne besede" (rak vratu) .

1 - 10 / 136
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Ksevinapant v kombinaciji z radioterapijo pri ploščatoceličnem raku glave in vratu
Cvetka Grašič-Kuhar, 2024, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: internistična onkologija, rak glave in vratu, kemoterapija
Objavljeno v DiRROS: 22.04.2024; Ogledov: 73; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (871,04 KB)

2.
Razvoj in karakterizacija mišjega modela za študije HPV-pozitivnega raka glave in vratu
Živa Modic, Maja Čemažar, Boštjan Markelc, Andrej Cör, Gregor Serša, Simona Kranjc Brezar, Tanja Jesenko, 2023, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: miši, rak glave in vratu, gensko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 19.06.2023; Ogledov: 391; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (361,47 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Prikaz primera : rak hipofarinksa
Cvetka Grašič-Kuhar, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Ponovljeni in metastatski rak glave in vratu je imel do nedavnega slabo prognozo z medianim preživetjem okoli 10 mesecev. Z uvedbo imunoterapije se je mediano preživetje podaljšalo za 3 mesece, pri majhnem deležu bolnikov so možne dolgotrajne remisije, morda celo ozdravitve. Predstavljamo primer zdravljenja 65-letne bolnice s primarno metastatskim rakom hipofarinksa.
Ključne besede: rak glave in vratu, sistemsko zdravljenje, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 356; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (87,40 KB)

4.
Prikaz primera : bolnik z rakom orofarinksa
Barbara Žumer, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Čeprav rak ustnega žrela ni med najpogostejšimi, je precejšen diagnostični in terapevtski izziv. Namen prispevka je osvetliti razlike med osnovnimi značilnostmi bolnikov, potekom bolezni in odgovorom na zdravljenje pri raku ustnega žrela, povezanim oziroma nepovezanim z okužbo s humanim papilomavirusom.
Ključne besede: rak glave in vratu, orofarinks, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 600; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (100,54 KB)

5.
Sledenje po končanem zdravljenju raka glave in vratu
Marta Dremelj, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: S sledenjem bolnikov po končanem zdravljenju raka glave in vratu želimo doseči čim boljšo rehabilitacijo bolnikov in dovolj zgodaj prepoznati morebitne ponovitve bolezni, ko je še mogoče učinkovito rešilno zdravljenje. Večina ponovitev bolezni se zgodi v prvih dveh letih po koncu zdravljenja, zato so v tem času kontrolni pregledi pogostejši, tako klinični pregled kot slikovne preiskave, kasneje pa so klinično pregledi redkejši, slikovne preiskave pa indicirane predvsem glede na klinično sliko oziroma specifično lego tumorja. Učinkovit sistem sledenja omogoča tudi prepoznavo posledic po končanem zdravljenju, kot so motnje požiranja, govora, sluha, zobozdravstvene težave in ustrezno ukrepanje, za dosego čim boljše rehabilitacije bolnikov. Incidenca pojavljanja metakronih rakov zgornjega aerodigestivnega trakta je po zdravljenju raka glave in vratu visoka predvsem pri bolnikih z anamnezo uživanja tobaka in alkohola, zato je v sklopu sledenja pomembno prepoznati tudi te in bolnikom pomagati pri opustitvi škodljivih navad.
Ključne besede: rak glave in vratu, sledenje bolnikom, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 422; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (84,54 KB)

6.
Možnosti rehabilitacije pri bolnikih z rakom glave in vratu
Irena Hočevar-Boltežar, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Rak glave in vratu je osmi najpogostejši rak v Sloveniji. Zdravimo ga kirurško, z radioterapijo in kemoterapijo, pogosto s kombinacijo teh načinov zdravljenja. Ker pa rak glave in vratu prizadene nos, ustno votlino, žrelo in grlo, so kot posledica bolezni same in nato zdravljenja okvarjene številne pomembne funkcije, ki vključujejo: dihanje, požiranje, govor, kašelj in vohanje. Za čim boljšo rehabilitacijo prizadetih funkcij je treba najprej natančno ugotoviti, kateri organi so prizadeti in kako okvarjeni so ter kakšne so preostale zmožnosti za izvedbo opisanih funkcij. Na podlagi ustreznih preiskav izberemo način rehabilitacije za vsakega bolnika posebej. V diagnostiko okvarjenih funkcij in rehabilitacijo je vključena vrsta različnih strokovnjakov, v rehabilitaciji pa je vodilni ustrezno usposobljen specialist klinične logopedije. Dobra rehabilitacija okvarjenih funkcij omogoča bolniku večjo kakovost življenja.
Ključne besede: rak glave in vratu, požiranje, govor, voh, rehabilitacija
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 465; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (108,21 KB)

7.
Zdravstvena nega bolnika z rakom glave in vratu
Nina Krečan, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Namen tega prispevka je predstaviti potrebe po zdravstveni negi pri bolnikih z rakom glave in vratu, ki se zdravijo z obsevanjem in/ali s kemoterapijo ali pa so zdravljenje že končali. Med zdravljenjem ali neposredno po končanem zdravljenju se pri njih pojavljajo različni neželeni učinki, kot so vnetje sluznic radiomukozitis, podhranjenost (ki zahteva uvedbo prehrane prek nazogastične sonde, gastrostome ali jejunostome) in vnetje kože – radiodermatitis. Pri teh bolnikih se medicinska sestra/zdravstvenik lahko sreča tudi z malignimi ranami, ki so posledica napredovanja bolezni in se pojavijo pri 510 % bolnikov. Pri bolnikih z rakom glave in vratu je že pred zdravljenjem, lahko pa tudi med njim ali po njem, pogosto potrebna izdelava dihalne stome za zagotavljanje proste dihalne poti.
Ključne besede: rak glave in vratu, zdravstvena nega, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 430; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (136,58 KB)

8.
Vloga prehranske obravnave pri zdravljenju bolnikov z rakom glave in vratu
Nada Rotovnik-Kozjek, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Prehranska ogroženost bolnikov z raki glave in vratu je zelo velika in pomeni resno oviro za optimalno zdravljenje teh bolnikov. Klinično stanje bolnikov pogosto opišemo kot sindromom glave in vratu. Ker je izguba telesne mase > 10 % značilno povezana s slabšim preživetjem bolnikov z rakom, sta prehranska podpora in terapija motenj prehranskega stanja integralni del zdravljenja bolnikov z rakom glave in vratu. V prispevku so prikazani rezultati pregleda literature, na osnovi katerih lahko sledimo strokovnim priporočilom klinične prehrane, ki jih individualno prilagajamo bolnikom in načinom zdravljenja. Prehranska obravnava bolnikov z rakom glave in vratu je paralelna terapevtska pot, ki je integrirana v proces zdravljenja rakave bolezni. Upoštevanje strokovnih priporočil klinične prehrane izboljša kakovost življenja bolnikov in učinkovitost zdravljenja rakov glave in vratu.
Ključne besede: rak glave in vratu, prehrana, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 376; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (199,42 KB)

9.
Podporna in paliativna oskrba bolnika z rakom glave in vratu
Anja Kovač, Maja Ebert Moltara, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Bolniki z rakom glave in vratu potrebujejo, da proaktivno iščejo in lajšajo simptome vsi člani zdravstvenega tima. Tako bolezen kot zdravljenje (operacija, obsevanje in sistemsko zdravljenje) povzročata številne simptome, sočasno pa ti vplivajo tudi na videz in sposobnost požiranja, dihanja ter govora. Bolniki so za vzpostavljanje varne dihalne in prebavne poti pogosto odvisni od traheostome in gastrostome, ki zahtevata dodatno oskrbo. Poleg specifičnih telesnih simptomov imajo ti bolniki večje tveganje za anksioznost, depresijo in samomorilna nagnjenja. Simptome pogosto dodatno poslabšajo tudi pridružene bolezni, odvisnost od nikotina in alkohola ter nižji socioekonomski status. Ob pravočasnem prepoznavanju simptomov in pravilnem ukrepanju lahko bolnikovo kakovost življenja pomembno izboljšamo in vplivamo na preživetje, tudi ko bolezni ne moremo več zaustaviti. Bolniki zaradi zapletov (krvavitev, okužbe) pogosto umrejo v bolnišnici, kjer je treba zagotoviti klinično pot ukrepanja za vzpostavitev najbolj optimalnega okolja za bolnika, bližnje in zdravstveni tim.
Ključne besede: rak glave in vratu, podporna oskrba, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 475; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (125,25 KB)

10.
Stranski učinki obsevanja pri bolnikih z rakom glave in vratu
Katarina Barbara Karner, 2022, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Povzetek: Pravočasno prepoznavanje simptomov in znakov neželenih učinkov nekirurškega zdravljenja na zdravih tkivih je ključno pri obravnavi bolnikov z rakom glave in vratu. V prispevku so opisani najpogostejši zgodnji in pozni zapleti obsevalnega zdravljenja, s katerimi se srečujemo pri vsakdanjem kliničnem delu.
Ključne besede: rak glave in vratu, obsevanje, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 06.01.2023; Ogledov: 607; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (114,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh