Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "ključne besede" (radioterapija) .

1 - 10 / 167
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Radioterapija karcinoma Merklovih celic
Primož Strojan, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Za karcinom Merklovih celic je značilna visoka stopnja radioobčutljivosti, zato ima radioterapija pomembno vlogo v zdravljenju vseh stopenj v razvoju te bolezni. Redkeje, čeprav primerljivo uspešno kot kirurgija, jo uporabljamo za zdravljenje primarnih tumorjev. Pogosteje dopolnjuje predhodno operacijo, bodisi primarnega tumorja ali področnih zasevkov. Indikacija za pooperativno obsevanje so vsa stanja, ki kažejo na povečano tveganje za ponovitev bolezni v operativnem polju. Radioterapija je učinkovita tudi kot paliativna metoda zdravljenja pri bolnikih z oddaljenimi zasevki ali v slabem splošnem stanju, ki ne dovoljuje intenzivnih kombiniranih zdravljenj.
Ključne besede: rak kože, melanom, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 18.05.2023; Ogledov: 37; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (242,79 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Radioterapija bazalnoceličnega in ploščatoceličnega karcinoma kože
Primož Strojan, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Radioterapija je eno izmed osnovnih zdravljenj bazalnoceličnega in ploščatoceličnega karcinoma kože. Indikacije za zdravljenje z radioterapijo izhajajo iz njenih prednosti in slabosti v primerjavi z ostalimi terapevtskimi možnostmi. Kot edino zdravljenje se uporablja pri starejših bolnikih z multiplimi tumorji, še posebej blizu oči, na nosu ali uhljih, in recidivih po predhodni operaciji. Po operaciji obsevamo ob povečanem tveganju za ponovitev tumorja v operativnem polju (nepopoln izrez, perinevralna invazija, infiltrativno rastoči tumorji). Ob pravilni indikaciji in izvedbi je učinkovitost radioterapije primerljiva s kirurgijo.
Ključne besede: rak kože, melanom, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 18.05.2023; Ogledov: 37; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (219,54 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vloga radioterapije pri zdravljenju očesnega melanoma
Marko Kokalj, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Očesni melanom je redek rak z incidenco 5/ milijon prebivalcev in vrhom pojavnosti okrog 60. leta starosti. Uvealni melanom predstavlja več kot 90% primerov. Enukleacija je bila primarna metoda zdravljenja več kot stoletje, vendar je privedla do izgube funkcionalnega očesa. Danes je radioterapija, primarno brahiterapija, metoda izbora za zdravljenja uvealnega melanoma. Za izvedbo brahiterapije je potrebna kirurška vstavitev radioaktivne ploščice v bližino tumorja, primerna pa je za tumorje debeline 8- 10 mm in premera do 16 mm. Pri večjih tumorjih se uporablja zunanje obsevanje, pri čemer tako obsevanje s protonskim snopom (PBT) kot tudi stereotaktična radioterapija (SRT) kažeta dobre in primerljive rezultate. Radioterapija lahko povzroči neželene učinke, kot so katarakta, radiacijska retinopatija in neovaskularni glavkom, vendar koristi ohranjanja vida pogosto pretehtajo tveganja. Radioterapija je učinkovita možnost zdravljenja uvealnega melanoma, ki dosega primerljive izide z enukleacijo in omogoča ohranitev vida v večini primerov.
Ključne besede: rak kože, melanom, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 18.05.2023; Ogledov: 29; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (223,44 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Mesto radioterapije v zdravljenju melanoma
Primož Strojan, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: rak kože, melanom, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 18.05.2023; Ogledov: 36; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (214,95 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Oligometastatski rak prostate
Janka Čarman, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Oligometastatski rak prostate predstavlja prehodno stanje med omejeno in obsežno metastatsko boleznijo – gre za heterogeno skupino bolezni. Z izrazom večinoma opredeljujemo stanje z do največ petimi oddaljenimi zasevki. Standardno zdravljenje bolnikov z (oligo)metatstasko boleznijo je sistemsko zdravljenje. Pri bolnikih z novoodkritim rakom prostate z majhnim bremenom bolezni (z največ tremi zasevki v skeletu hrbtenice ali medenice, brez zasevkov v notranjih organih) se priporoča obsevanje prostate, z namenom podaljšanja celotnega preživetja. Kljub spodbudnim rezultatom pri podaljšanju časa do napredovanja bolezni zdravljenje zasevkov pri oligometastatski bolezni zaenkrat ni del standardne obravnave. Molekularna slikovna diagnostika je pri bolnikih z oligometastatskim rakom prostate nepogrešljiva. Z biomarkerji, ki bi omogočili izbor bolnikov za posameznikom prilagojeno zdravljenje, trenutno še ne razpolagamo. Obravnava bolnikov z oligometastatsikm rakom prostate je multidisciplinarna.
Ključne besede: rak prostate, obsevanje, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 03.02.2023; Ogledov: 120; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (280,45 KB)

6.
Biokemična ponovitev raka prostate
Manja Šešek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Ob pojavu biokemične ponovitve raka prostate po radikalni prostatektomiji lahko z reševalnim obsevanjem dosežemo dolgotrajno kontrolo bolezni. Na uspešnost zdravljenja pomembno vpliva višina vrednosti PSA pred pričetkom zdravljenja z obsevanjem. Pravočasen pričetek reševalnega obsevanja nudi enako biokemično kontrolo bolezni kot pooperativno obsevanje, manj bolnikov pa je izpostavljenih stranskim učinkom dodatnega zdravljenja z obsevanjem. Uvedba PSMA PET/CT slikanja pri bolnikih z biokemično ponovitvijo raka prostate bi lahko spremenila standardno zdravljenje pri dveh tretjinah bolnikov.
Ključne besede: rak prostate, obsevanje, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 02.02.2023; Ogledov: 132; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (158,34 KB)

7.
Obsevanje raka prostate
Janka Čarman, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Bolnike z rakom prostate obsevamo z namenom ozdravitve (radikalno), pooperativno dopolnilno/reševalno (za zmanjšanje tveganja ponovitve bolezni po operaciji/ozdravitve ob naraščanju vrednosti za prostato specifičnega antigena) ali paliativno (z namenom lajšanja težav ob napredovali bolezni). Obsevanje raka prostate v primerjavi z radikalno prostatektomijo omogoča primerljiv nadzor bolezni in kakovost življenja. Vsak bolnik mora biti seznanjen z možnostmi zdravljenja in zapleti ter imeti aktivno vlogo pri odločitvi o zdravljenju. Dokumentacijo bolnikov z novoodkritim rakom prostate obravnava multidisciplinarni konzilij (urolog, radioterapevt onkolog, internist onkolog, radiolog).
Ključne besede: rak prostate, obsevanje, radioterapija
Objavljeno v DiRROS: 02.02.2023; Ogledov: 146; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (285,11 KB)

8.
Tumorji prebavil : Standardi in perspektive
2022, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na domači konferenci

Ključne besede: tumorji, sistemsko zdravljenje, nevroendokrini tumorji, metastatski rak, transplantacija, kemoradioterapija, radioterapija, lokalno napredovali rak, rehabilitacija, limfadenektomija, klinična prehrana, zborniki, elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 16.01.2023; Ogledov: 202; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (25,62 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Vloga radioterapije pri oligometastatskih gastrointestinalnih rakih
Peter Korošec, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Zdravljenje s stereotaktično radioterapijo (SBRT) se je v zadnjih letih tudi pri oligometastatskem gastrointestinalnem raku izkazalo za eno izmed pomembnejših možnosti lokalnega ablativnega zdravljenja, ki izboljšuje tako lokalno kontrolo, preživetje brez bolezni, kot tudi celokupno preživetje. Ob tem pa se je stereotaktično obsevanje izkazalo za varno metodo. Glede na lokacijo zasevkov so najpogosteje obsevani zasevki v jetrih in pljučih. Zaradi višje radiorezistentence zasevkov je potrebna večja izsevana doza (BED ≥ 100 Gy). Za čim manj stranskih učinkov pa je potrebna uporaba sistemov, ki zmanjšujejo gibanje tarče in povečujejo natančnost obsevanja. Večina dokazov do sedaj sicer temelji na retrospektivnih analizah in manjših prospektivnih študijah faze I in II. Rezultati prospektivnih študij faze III pa nam bodo v prihodnosti potrdili kdaj in kateri pacienti bodo imeli od zdravljenja z obsevanjem največjo korist.
Ključne besede: gastrointestinalni rak, radioterapija, rak prebavil
Objavljeno v DiRROS: 13.01.2023; Ogledov: 155; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (84,10 KB)

10.
Visokodozno obsevanje z ogljikovimi ioni pri bolniku z inoperabilnim recidivom karcinoma danke : prikaz primera
Franc Anderluh, Marko Boc, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: V prispevku je prikazan klinični primer bolnika z inoperabilnim recidivom karcinoma danke, ki je bil zdravljen z visokodoznim obsevanjem z ogljikovimi ioni v protonskem centru v tujini. Obsevanja s protoni ali težkimi ioni v Sloveniji zaenkrat še ne moremo zagotoviti, zato moramo vse bolnike za katere presodimo, da bi imeli od tovrstnega zdravljenja korist, napotiti na zdravljenje v enega od protonskih centrov v tujini. V primerjavi z obsevanjem s fotoni, lahko zaradi specifičnih fizikalnih lastnosti protonskih delcev in težkih ionov, pri obsevanju z njimi bistveno zmanjšamo volumne v obsevalna polja zajetih zdravih tkiv, v določenih kliničnih situacijah pa tumorje tudi obsevamo z višjimi dozami.
Ključne besede: rak debelega črevesa in danke, radioterapija, rak prebavil
Objavljeno v DiRROS: 13.01.2023; Ogledov: 148; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (628,25 KB)

Iskanje izvedeno v 0.6 sek.
Na vrh