Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "avtor" (Martina Reberšek) .

1 - 10 / 99
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Electrochemotherapy with cisplatin of breast cancer tumor modules in a male patient
Martina Reberšek, Tanja Čufer, Zvonimir Rudolf, Gregor Serša, 2000, izvirni znanstveni članek

Povzetek: Background. The metastases of breast cancer in a male patient were treated with electrochemotherapy by intratumoral injection of cisplatin. Electrochemotherapy is chemotherapy with the subsequent local application of electric pulses to the tumor nodules in order to increase drug delivery into the cells. Case report. Cutaneous metastases of breast cancer were treated with the intratumoral administration of cisplatin and by 8 electric pulses (1300 V/cm) applied a minute later to each cutaneous metastasis. The treatmentresulted in complete response of two electrochemotherapy treated cutaneous metastases and partial response of the third metastasis. In cutaneous metastases treated with intratumoral administartion of cisplatin without electric pulses, only partial response was obtained. Conclusion. This study confirms that electrochemotherapy with cisplatin is effective in the treatment of breast cancer metastases, too, as it was already proved for electrochemotherapy with bleomycin.
Objavljeno v DiRROS: 25.01.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (267,61 KB)

2.
Sistemsko zdravljenje metastatskega melanoma
Martina Reberšek, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Objavljeno v DiRROS: 06.12.2023; Ogledov: 115; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (427,52 KB)

3.
Sistemsko zdravljenje metastatskega uvealnega melanoma
Martina Reberšek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Uvealni melanom spada med redke rake, predstavlja majhen odstotek vseh melanomov. Se razlikuje od kožnega melanoma, z nizkim tumorskim bremenom in 1-letnim preživetjem v polovici bolnikov z metastatsko boleznijo. Sistemsko zdravljenje metastatske bolezni je malo učinkovito, v primeru prisotnega genotipa HLA-A*02:01 pa je zdravljenje s tebentafuspom izboljšalo prognozo teh bolnikov.
Ključne besede: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 18.05.2023; Ogledov: 273; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (245,55 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Sistemsko dopolnilno zdravljenje kožnega melanoma : imunoterapija in tarčna terapija
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Melanom je maligni tumor melanocitov. Melanociti so celice, ki proizvajajo pigment melanin in izhajajo iz celic nevralnega grebena. Večina melanomov nastane v koži, sicer lahko nastanejo na vseh lokalizacijah, kjer migrirajo celice nevralnega grebena, kot so na primer sluznice, okularni uvealni trakt ali CŽS. Manj kot 5% kožnih rakov so maligni melanomi, ki sodijo v skupino kožnih rakov z najslabšo prognozo. Zaradi svoje agresivne narave ima najvišjo stopnjo smrtnosti med vsemi kožnimi raki (80%). Zgodnje odkritje melanoma in njegovo pravočasno zdravljenje pomembno vplivata na prognozo same bolezni.
Ključne besede: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 17.05.2023; Ogledov: 247; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (321,50 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Novosti v dopolnilnem sistemskem zdravljenju kožnega melanoma
Martina Reberšek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Bolniki z operiranim stadijem III in stadijem IV, brez ostanka bolezni, kot tudi z visoko rizičnim stadijem II, imajo visoko tveganje za ponovitev bolezni. V zadnjem desetletju se je prognoza bolnikov z metastatskim kožnim melanomom v zadnjem desetletju zaradi sistemskega zdravljenja močno izboljšala z daljšimi preživetji, so se tako po zaključenih kliničnih raziskavah faze III v zadnjih letih izboljšali tudi rezultati zdravljenja in prognoza z manjšo verjetnostjo ponovitve bolezni tudi pri bolnikih z operiranim kožnim melanomom v stadijih III in IV brez ostanka bolezni z uvedbo imunoterapije z zaviralci imunskih kontrolnih točk in tarčne terapije v primeru prisotne BRAF mutacije v adjuvantnem zdravljenju, kot tudi pri bolnikih z visoko rizičnim stadijem II z imunoterapijo z zaviralcem imunskih kontrolnih točk.
Ključne besede: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 17.05.2023; Ogledov: 225; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (90,37 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Mikrobiom in imunoterapija
Martina Reberšek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Črevesna mikrobiota ima ključno vlogo tako pri vzdrževanju človekovega zdravja kot razvoju boleznih, predvsem kroničnih in tudi raka. Imunoterapija z zaviralci imunskih kontrolnih točk je učinkovito pri različnih rakih pri različnih rakih, kot so melanom, pljučni rak, rak ledvic, vendar le v eni tretjini bolnikov. Modulacija črevesne mikrobiote s ustrezno prehrano, probiotiki s prebiotiki, kot tudi z genetsko modifikacijo mikrobiote in fekalno transplantacijo črevesne mikrobiote poveča protitumorski imunski odziv in s tem učinkovitost imunoterapije z zaviralci imunskih kontrolnih točk.
Ključne besede: imunoterapija, onkologija, onkološko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 16.02.2023; Ogledov: 338; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (16,12 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Obravnava utrudljivosti kot posledice raka in zdravljenja raka – klinični primer
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Utrudljivost je zelo pogosta pri bolnikih z rakom in pomembno vpliva na njihovo kvaliteto življenja. Predstavlja najpogostejši stranski učinek zdravljenja raka. Njena osnovna značilnost je, da ne izzveni po počitku ali spanju. Veliko število bolnikov z rakom (80-90%) navaja težave z občutkom utrujenosti, kar je najbolj izraženo tekom sistemskega zdravljenja. Glede na čas trajanja razlikujemo: akutno utrudljivost, ki traja do štiri tedne in kronično utrudljivost, ki traja več kot štiri tedne do nekaj mesecev ali ves čas zdravljenja. V nadaljevanju je opisan primer bolnice z napredovalim, metastaskim melanomom levega očesa, z metastazami v jetrih, pri kateri je prišlo do razvoja utrujenosti ob hudi insuficienci nadledvične žleze, povzročene z imunoterapijo.
Ključne besede: neželeni učinki, bolniki, sistemsko zdravljenje
Objavljeno v DiRROS: 23.01.2023; Ogledov: 344; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (98,33 KB)

8.
Dnevi internistične onkologije 2022 : Obravnava nezaželenih učinkov sistemskega zdravljenja
2023, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na domači konferenci

Objavljeno v DiRROS: 16.01.2023; Ogledov: 494; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (38,30 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Novosti v sistemskem zdravljenju napredovalih metastatskih karcinomov biliarnega trakta : prikaz primera
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Holangiokarcinom je razmeroma redka oblika raka (manj kot 1% vseh malignomov), je heterogena skupina malignih bolezni. Glede na lokalizacijo razlikujemo: intrahepatični in ekstrahepatični (perihilarni in distalni) rak žolčnih vodov. Anatomska lokalizacija tumorja vpliva na molekularne karakteristike samega tumorja, na pristop pri zdravljenju in prognozo. V nadaljevanju je opisan primer bolnika z napredovalim, metastaskim adenokarcinomom distalnega holedohusa, HER-2 pozitivnim, pri katerem je prišlo do dobrega odgovora na sistemsko zdravljenje s kemoterapijo po shemi FOLFOX v kombinaciji s trastuzumabom.
Ključne besede: rak biliarnega trakta, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Objavljeno v DiRROS: 12.01.2023; Ogledov: 354; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (93,23 KB)

10.
Novosti v sistemskem zdravljenju napredovalih metastatskih karcinomov biliarnega trakta
Martina Reberšek, 2022, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Povzetek: Raki biliarnega trakta (RBT) so redka in heterogena skupina z naraščajočo incidenco in visoko umrljivostjo. Po ocenah število novih primerov in smrti zaradi RBT po vsem svetu narašča, vendar sta incidenca in umrljivost v jugovzhodni Aziji najvišji na svetu, kar v teh regijah predstavlja pravi javnozdravstveni problem. BTC ima slabo prognozo s celokupnim preživetjem manj od 1 leta. Nova dognanja o molekularno genetski heterogenosti RBT in novi terapevtskih pristopi omogočajo tem bolnikom daljša preživetja in boljšo kvaliteto življenja.
Ključne besede: rak biliarnega trakta, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Objavljeno v DiRROS: 12.01.2023; Ogledov: 307; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (309,37 KB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh