Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Primož Strojan) .

1 - 10 / 88
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
In memoriam : prof. dr. Zvonimir Rudolf, dr. med. 1949 – 2023
Jasna But-Hadžić, Primož Strojan, 2023, other component parts

Keywords: medicina, onkologija, biografije
Published in DiRROS: 27.07.2023; Views: 82; Downloads: 19
.pdf Full text (60,95 KB)

2.
Sproščanje dejavnikov imunogene celične smrti HMGB1 in ATP iz celičnih linij se povečuje s časom po obsevanju
Urša Kešar, Tanja Jesenko, Boštjan Markelc, Katja Uršič Valentinuzzi, Maja Čemažar, Primož Strojan, Gregor Serša, 2023, published scientific conference contribution abstract

Keywords: miši, obsevanje, radioterapija
Published in DiRROS: 19.06.2023; Views: 110; Downloads: 49
.pdf Full text (432,50 KB)
This document has many files! More...

3.
4.
Radioterapija karcinoma Merklovih celic
Primož Strojan, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Za karcinom Merklovih celic je značilna visoka stopnja radioobčutljivosti, zato ima radioterapija pomembno vlogo v zdravljenju vseh stopenj v razvoju te bolezni. Redkeje, čeprav primerljivo uspešno kot kirurgija, jo uporabljamo za zdravljenje primarnih tumorjev. Pogosteje dopolnjuje predhodno operacijo, bodisi primarnega tumorja ali področnih zasevkov. Indikacija za pooperativno obsevanje so vsa stanja, ki kažejo na povečano tveganje za ponovitev bolezni v operativnem polju. Radioterapija je učinkovita tudi kot paliativna metoda zdravljenja pri bolnikih z oddaljenimi zasevki ali v slabem splošnem stanju, ki ne dovoljuje intenzivnih kombiniranih zdravljenj.
Keywords: rak kože, melanom, radioterapija
Published in DiRROS: 18.05.2023; Views: 91; Downloads: 36
.pdf Full text (242,79 KB)
This document has many files! More...

5.
Radioterapija bazalnoceličnega in ploščatoceličnega karcinoma kože
Primož Strojan, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Radioterapija je eno izmed osnovnih zdravljenj bazalnoceličnega in ploščatoceličnega karcinoma kože. Indikacije za zdravljenje z radioterapijo izhajajo iz njenih prednosti in slabosti v primerjavi z ostalimi terapevtskimi možnostmi. Kot edino zdravljenje se uporablja pri starejših bolnikih z multiplimi tumorji, še posebej blizu oči, na nosu ali uhljih, in recidivih po predhodni operaciji. Po operaciji obsevamo ob povečanem tveganju za ponovitev tumorja v operativnem polju (nepopoln izrez, perinevralna invazija, infiltrativno rastoči tumorji). Ob pravilni indikaciji in izvedbi je učinkovitost radioterapije primerljiva s kirurgijo.
Keywords: rak kože, melanom, radioterapija
Published in DiRROS: 18.05.2023; Views: 96; Downloads: 34
.pdf Full text (219,54 KB)
This document has many files! More...

6.
Mesto radioterapije v zdravljenju melanoma
Primož Strojan, 2023, published scientific conference contribution

Keywords: rak kože, melanom, radioterapija
Published in DiRROS: 18.05.2023; Views: 86; Downloads: 34
.pdf Full text (214,95 KB)
This document has many files! More...

7.
Načela zdravljenja raka glave in vratu
Primož Strojan, 2022, published professional conference contribution

Abstract: V Sloveniji je zdravljenje rakov glave in vratu zaradi njihove nizke incidence centralizirano in multidisciplinarno. Poteka izključno v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v Ljubljani in Mariboru (kirurgija), in na Onkološkem inštitutu v Ljubljani (radioterapija, sistemska terapija). Odločitev o namenu in vrsti zdravljenja vedno sprejme multidisciplinarni konzilij, ki izbira med različnimi terapevtskimi možnostmi glede na njihovo učinkovitost, potencialno toksičnost ter splošno stanje in želje bolnika. Manjši (začetni) tumorji so lahko zdravljeni z enim samim terapevtskim načinom, kirurgijo ali radioterapijo, pri večjih, a še operabilnih tumorjih se odločamo med primarno operacijo oziroma nekirurškim zdravljenjem. Bolniki z neoperabilnimi tumorji so zdravljeni z različnimi kombinacijami radioterapije in sistemske terapije. Za paliacijo simptomov se uporabljajo prilagojeni režimi radioterapije in sistemska terapija. Ker je zdravljenje agresivno, je treba bolnika ves čas natančno spremljati, pomembno vlogo pa imajo tudi različne podporne dejavnosti, kot je protibolečinska in prehranska obravnava.
Keywords: rak glave in vratu, zdravljenje, onkologija
Published in DiRROS: 06.01.2023; Views: 194; Downloads: 39
.pdf Full text (122,58 KB)

8.
Pot bolnika skozi zdravstveni sistem : organizacija obravnave raka glave in vratu v Sloveniji
Primož Strojan, 2022, published professional conference contribution

Abstract: Rak glave in vratu je heterogena skupina redkih malignih bolezni. Zato mora njegova obravnava potekati znotraj ekspertnih timov z ustreznimi izkušnjami. To pa je v državah, kot je Slovenija, mogoče le s centralizacijo na vseh ravneh obravnave tega raka. V prispevku je opisana organizacija obravnave rakov glave in vratu v Sloveniji in vloga posameznih deležnikov.
Keywords: rak glave in vratu, zdravljenje, onkologija
Published in DiRROS: 06.01.2023; Views: 140; Downloads: 40
.pdf Full text (99,51 KB)

9.
Spoštovani udeleženci šole rakov glave in vratu
Primož Strojan, 2022, preface, editorial, afterword

Keywords: rak glave in vratu, zdravljenje, novosti
Published in DiRROS: 06.01.2023; Views: 176; Downloads: 38
.pdf Full text (46,40 KB)

10.
Electrochemotherapy in mucosal cancer of the head and neck : a systematic review
Primož Strojan, Aleš Grošelj, Gregor Serša, Christina Caroline Plaschke, Jan B. Vermorken, Sandra Nuyts, Remco De Bree, Avraham Eisbruch, William M. Mendenhall, Robert Smee, Alfio Ferlito, 2021, review article

Abstract: Electrochemotherapy (ECT) is a local ablative treatment that is based on the reversible electroporation and intracellular accumulation of hydrophilic drug molecules, which greatly increases their cytotoxicity. In mucosal head and neck cancer (HNC), experience with ECT is limited due to the poor accessibility of tumors. In order to review the experience with ECT in mucosal HNC, we undertook a systematic review of the literature. In 22 articles, published between 1998 and 2020, 16 studies with 164 patients were described. Curative and palliative intent treatment were given to 36 (22%) and 128 patients (78%), respectively. The majority of tumors were squamous cell carcinomas (79.3%) and located in the oral cavity (62.8%). In the curative intent group, complete response after one ECT treatment was achieved in 80.5% of the patients, and in the palliative intent group, the objective (complete and partial) response rate was 73.1% (31.2% and 41.9%). No serious adverse events were reported during or soon after ECT and late effects were rare (19 events in 17 patients). The quality-of-life assessments did not show a significant deterioration at 12 months post-ECT. Provided these preliminary data are confirmed in randomized controlled trials, ECT may be an interesting treatment option in selected patients with HNC not amenable to standard local treatment.
Keywords: electrochemotherapy, head and neck cancer, mucosal cancer
Published in DiRROS: 23.09.2022; Views: 326; Downloads: 129
.pdf Full text (1,03 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.86 sec.
Back to top