Digital repository of Slovenian research organisations

Show document
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Title:Ribiške zgodbe v šoli : priročnik za učitelje tretje triade osnovnih šol
Authors:ID Čok, Lucija (Author)
ID Čok, Tina (Author)
ID Bratož, Urška (Author)
ID Cavaion, Irina Moira (Author)
ID Grego, Anna Maria (Author)
ID Dellore, Nada (Illustrator)
Files:URL URL - Source URL, visit http://zgodbeoribistvu.si
 
URL URL - Source URL, visit https://www.zrs-kp.si/index.php/research-2/zalozba/monografije/
 
.pdf PDF - Presentation file, download (1,80 MB)
MD5: E80554A58672A49B26FADFC5B2EE5E4B
 
Language:Slovenian
Typology:2.06 - Dictionary, Encyclopaedia, Lexicon, Manual, Atlas, Map
Organization:Logo ZRS Koper - Science and Research Centre Koper
Abstract:Priročnik Ribiške zgodbe v šoli je namenjen predvsem osnovnošolskim učiteljicam in učiteljem tretje triade, ki bi želeli dopolniti, razširiti in poglobiti vsebine, predvidene v okviru nekaterih obveznih in izbirnih predmetov (etnologija – kulturna dediščina in načini življenja, zgodovina – odkrivajmo preteklost svojega kraja, geografija – raziskovanje domačega kraja (šolskega okoliša) in varstvo njegovega okolja, pa tudi slovenščina in italijanščina …). Ker je bilo ob omenjeni analizi obstoječih učnih načrtov mogoče opaziti izrazito pomanjkanje vsebin, povezanih z (morskim) ribištvom in življenjem ob morju, so v nadaljevanju navedeni nekateri predlogi za intenzivnejše vključevanje obmorskih vsebin v učni proces. Opisani so primeri tematsko prepletenih, toda ločenih učnih enot (o ribištvu, ribiški dediščini, zgodovini predelave rib v obmorskih mestih, terminologiji, povezani z ribištvom, kulinariki v povezavi s floro in favno Sredozemlja in podobne teme), v katerih so poleg okvirne vsebine določeni tudi operativni cilji, način dela, možnosti medpredmetnih povezav ter dodatna gradiva in delovni listi za uspešen izobraževalni proces, kar učiteljicam in učiteljem olajša pripravo učnih ur, načrtovanje projektnega dela in tudi dodatnih pedagoških dejavnosti. Seveda so ti predlogi navedeni samo kot smernice, ki jih učiteljice in učitelji lahko poljubno preoblikujejo.
Keywords:prehrambna kultura, prehrambna industrija, ribe, konzerviranje
Publication status:Published
Publication version:Version of Record
Publication date:25.05.2023
Place of publishing:Koper
Place of performance:Koper
Publisher:Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS
Year of publishing:2023
Year of performance:2023
Number of pages:1 spletni vir (1 datoteka PDF (87 str.))
PID:20.500.12556/DiRROS-16709 New window
ISBN:978-961-7195-14-9
UDC:373.3.091.3:639.2(497.472)(035)(0.034.2)
COBISS.SI-ID:153382147 New window
Copyright:ZRS Koper
Note:Nasl. z nasl. zaslona; Soavtorice prispevkov: Tina Čok, Urška Bratož, Irina Moira Cavaion, Anna Maria Grego; Opis vira z dne 18. 7. 2023;
Publication date in DiRROS:18.07.2023
Views:382
Downloads:226
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
  
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Document is financed by a project

Funder:EC - European Commission
Funding programme:Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, Operativni program ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020
Name:LAS Istre: Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas

Funder:ARRS - Slovenian Research Agency
Project number:P6-0272
Name:Sredozemlje in Slovenija

Back