Title: | Ribiške zgodbe v šoli : priročnik za učitelje tretje triade osnovnih šol |
---|
Authors: | ID Čok, Lucija (Author) ID Čok, Tina (Author) ID Bratož, Urška (Author) ID Cavaion, Irina Moira (Author) ID Grego, Anna Maria (Author) ID Dellore, Nada (Illustrator) |
Files: | URL - Source URL, visit http://zgodbeoribistvu.si
URL - Source URL, visit https://www.zrs-kp.si/index.php/research-2/zalozba/monografije/
PDF - Presentation file, download (1,80 MB) MD5: E80554A58672A49B26FADFC5B2EE5E4B
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Typology: | 2.06 - Dictionary, Encyclopaedia, Lexicon, Manual, Atlas, Map |
---|
Organization: | ZRS Koper - Science and Research Centre Koper
|
---|
Abstract: | Priročnik Ribiške zgodbe v šoli je namenjen predvsem osnovnošolskim učiteljicam in učiteljem tretje triade, ki bi želeli dopolniti, razširiti in poglobiti vsebine, predvidene v okviru nekaterih obveznih in izbirnih predmetov (etnologija – kulturna dediščina in načini življenja, zgodovina – odkrivajmo preteklost svojega kraja, geografija – raziskovanje domačega kraja (šolskega okoliša) in varstvo njegovega okolja, pa tudi slovenščina in italijanščina …). Ker je bilo ob omenjeni analizi obstoječih učnih načrtov mogoče opaziti izrazito pomanjkanje vsebin, povezanih z (morskim) ribištvom in življenjem ob morju, so v nadaljevanju navedeni nekateri predlogi za intenzivnejše vključevanje obmorskih vsebin v učni proces. Opisani so primeri tematsko prepletenih, toda ločenih učnih enot (o ribištvu, ribiški dediščini, zgodovini predelave rib v obmorskih mestih, terminologiji, povezani z ribištvom, kulinariki v povezavi s floro in favno Sredozemlja in podobne teme), v katerih so poleg okvirne vsebine določeni tudi operativni cilji, način dela, možnosti medpredmetnih povezav ter dodatna gradiva in delovni listi za uspešen izobraževalni proces, kar učiteljicam in učiteljem olajša pripravo učnih ur, načrtovanje projektnega dela in tudi dodatnih pedagoških dejavnosti. Seveda so ti predlogi navedeni samo kot smernice, ki jih učiteljice in učitelji lahko poljubno preoblikujejo. |
---|
Keywords: | prehrambna kultura, prehrambna industrija, ribe, konzerviranje |
---|
Publication status: | Published |
---|
Publication version: | Version of Record |
---|
Publication date: | 25.05.2023 |
---|
Place of publishing: | Koper |
---|
Place of performance: | Koper |
---|
Publisher: | Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS |
---|
Year of publishing: | 2023 |
---|
Year of performance: | 2023 |
---|
Number of pages: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (87 str.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-16709 |
---|
ISBN: | 978-961-7195-14-9 |
---|
UDC: | 373.3.091.3:639.2(497.472)(035)(0.034.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 153382147 |
---|
Copyright: | ZRS Koper |
---|
Note: | Nasl. z nasl. zaslona;
Soavtorice prispevkov: Tina Čok, Urška Bratož, Irina Moira Cavaion, Anna Maria Grego;
Opis vira z dne 18. 7. 2023; |
---|
Publication date in DiRROS: | 18.07.2023 |
---|
Views: | 800 |
---|
Downloads: | 485 |
---|
Metadata: | |
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |