Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Dobrodošli na prvi različici Digitalnega repozitorija raziskovalnih organizacij Slovenije (DiRROS).

 

Kaj je DiRROS?

Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije (DiRROS) je enotna vstopna točka za hrambo in dostop do elektronskih oblik znanstvenih in strokovnih del, poročil, raziskovalnih podatkov ter drugih gradiv, ki nastajajo v raziskovalnih organizacijah ali pri samostojnih raziskovalcih in umetnikih, ki nimajo možnosti objave (arhiviranja) in hrambe elektronskih virov.

Kakšne storitve ponuja DiRROS?

DiRROS ponuja storitev objavljanja in hrambe različnih elektronskih dokumentov brezplačno. Združljivost z navodili OpenAIRE zagotavlja izmenjavo vsebin z drugimi repozitoriji ter izpolnjevanje določil Evropske komisije glede odprte dostopnosti do recenziranih znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov, ki se nanašajo na rezultate iz javno financiranih raziskav, kakor tudi zahtev Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015 - 2020, politik posameznih inštitucij in financerjev.

Ali DiRROS omogoča preverjanje plagiatorstva?

V procesu oddaje v repozitorij je možno za vsako gradivo sprožiti zaznavanje podobnosti vsebin (plagiatorstva) glede na vse dokumente na Nacionalnem portalu odprte znanosti.

Kako poteka vključevanje v DiRROS?

Vključevanje raziskovalne organizacije ali posameznika v DiRROS poteka na osnovi medsebojnega sporazuma oz. pogodbe.

Kakšne možnosti iskanja po repozitoriju ponuja DiRROS?

Na voljo sta dva načina iskanja: enostavno in napredno. Enostavno iskanje lahko zajema niz več besed iz naslova, povzetka, ključnih besed, celotnega besedila in podatkov o avtorjih, zaenkrat pa ne omogoča uporabe operatorjev iskanja. Napredno iskanje omogoča omejevanje števila rezultatov iskanja z vnosom iskalnih pojmov različnih kategorij v iskalna okna in uporabo logičnih operatorjev (IN, ALI ter IN NE). V rezultatih iskanja se privzeto izpišejo krajši zapisi s povezavami, ki omogočajo vpogled v podroben opis gradiva (povezava iz naslova) ali sprožijo novo iskanje (po avtorjih ali ključnih besedah).

Ali DiRROS omogoča prikaz statistike gradiva organizacij?

Statistika DiRROS omogoča pregled uporabe repozitorija z različnih vidikov: prikaz števila novih in skupnega števila gradiv po posameznih organizacijah, vključenih v DiRROS (zajeta so samo gradiva s celotnim besedilom (z datoteko ali URL), ne glede na jezik dokumenta), vpogled v največkrat ogledano gradivo in največkrat prenešeno datoteko (tedensko, mesečno), pregled po vrsti arhiviranih gradiv in datotek ter letno statistiko uporabe (število ogledov in prenosov).

Na koga se lahko obrnem za več informacij o DiRROSu?

Lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , več informacij o delovanju repozitorija in kontaktih pa najdete na zavihkih Obvestila in Kontakti.