Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Ribiške zgodbe v šoli : priročnik za učitelje tretje triade osnovnih šol
Avtorji:ID Čok, Lucija (Avtor)
ID Čok, Tina (Avtor)
ID Bratož, Urška (Avtor)
ID Cavaion, Irina Moira (Avtor)
ID Grego, Anna Maria (Avtor)
ID Dellore, Nada (Ilustrator)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.zrs-kp.si/index.php/research-2/zalozba/monografije/
 
URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite http://zgodbeoribistvu.si
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,80 MB)
MD5: E80554A58672A49B26FADFC5B2EE5E4B
 
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:2.06 - Slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid
Organizacija:Logo ZRS Koper - Znanstveno-raziskovalno središče Koper / Centro di Ricerche Scientifiche Capodistria
Povzetek:Priročnik Ribiške zgodbe v šoli je namenjen predvsem osnovnošolskim učiteljicam in učiteljem tretje triade, ki bi želeli dopolniti, razširiti in poglobiti vsebine, predvidene v okviru nekaterih obveznih in izbirnih predmetov (etnologija – kulturna dediščina in načini življenja, zgodovina – odkrivajmo preteklost svojega kraja, geografija – raziskovanje domačega kraja (šolskega okoliša) in varstvo njegovega okolja, pa tudi slovenščina in italijanščina …). Ker je bilo ob omenjeni analizi obstoječih učnih načrtov mogoče opaziti izrazito pomanjkanje vsebin, povezanih z (morskim) ribištvom in življenjem ob morju, so v nadaljevanju navedeni nekateri predlogi za intenzivnejše vključevanje obmorskih vsebin v učni proces. Opisani so primeri tematsko prepletenih, toda ločenih učnih enot (o ribištvu, ribiški dediščini, zgodovini predelave rib v obmorskih mestih, terminologiji, povezani z ribištvom, kulinariki v povezavi s floro in favno Sredozemlja in podobne teme), v katerih so poleg okvirne vsebine določeni tudi operativni cilji, način dela, možnosti medpredmetnih povezav ter dodatna gradiva in delovni listi za uspešen izobraževalni proces, kar učiteljicam in učiteljem olajša pripravo učnih ur, načrtovanje projektnega dela in tudi dodatnih pedagoških dejavnosti. Seveda so ti predlogi navedeni samo kot smernice, ki jih učiteljice in učitelji lahko poljubno preoblikujejo.
Ključne besede:prehrambna kultura, prehrambna industrija, ribe, konzerviranje
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:25.05.2023
Kraj izida:Koper
Kraj izvedbe:Koper
Založnik:Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS
Leto izida:2023
Leto izvedbe:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (87 str.))
PID:20.500.12556/DiRROS-16709 Novo okno
UDK:373.3.091.3:639.2(497.472)(035)(0.034.2)
ISBN:978-961-7195-14-9
COBISS.SI-ID:153382147 Novo okno
Avtorske pravice:ZRS Koper
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Soavtorice prispevkov: Tina Čok, Urška Bratož, Irina Moira Cavaion, Anna Maria Grego; Opis vira z dne 18. 7. 2023;
Datum objave v DiRROS:18.07.2023
Število ogledov:380
Število prenosov:225
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:EC - European Commission
Program financ.:Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, Operativni program ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020
Naslov:LAS Istre: Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P6-0272
Naslov:Sredozemlje in Slovenija

Nazaj