Digital repository of Slovenian research organisations

Show document
A+ | A- | SLO | ENG

Title:Samomori med osebami, zbolelimi za levkemijo v otroštvu, v Sloveniji
Authors:Čižek-Sajko, Mojca (Author)
Sajko, Uršula Julija (Author)
Jereb, Berta (Author)
Language:Slovenian
Tipology:1.02 - Review Article
Organisation:Logo OI - Institute of Oncology
Abstract:Pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za rakom, so pogosto prisotne telesne in psihosocialne posledice bolezni ter njenega zdravljenja. Mnoge raziskave so pokazale, da je pri osebah z izkušnjo raka v otroštvu depresivnost in samomorilno vedenje močneje izraženo. V naši raziskavi smo proučili pojavljanje samomorov pri osebah, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, v primerjavi s splošno populacijo v Sloveniji, v obdobju 1978–2010. Pričakovano število samomorov smo izračunali na osnovi kontrolne skupine posameznikov iz splošne populacije, ki je bila s skupino preiskovancev, tj. oseb, ki so v otroštvu zbolele za levkemijo, izenačena po spolu, starosti ob začetku opazovanja, letu začetka opazovanja in dolžini opazovanja. Raziskava je pokazala, da med tistimi, ki so v otroštvu zboleli za levkemijo, v letih 1978–2010 nobena oseba ni storila samomora, kar se statistično značilno ne razlikuje od pričakovanega števila samomorov (0,448) v primerljivi splošni populaciji v Sloveniji. Ugotovitve raziskave nakazujejo, da kljub znano bolj izraženem samomorilnem vedenju med preživelimi raka v otroštvu v Sloveniji v primerjavi s splošno populacijo pojavljanje samomorov pri osebah, zbolelih za levkemijo v otroštvu, ni pogostejše kot v splošni populaciji.
Keywords:levkemija, preživeli bolniki, samomori
Year of publishing:2012
COBISS_ID:1423739 Link is opened in a new window
UDC:616.15-006.6:159.973
ISSN on article:1408-1741
OceCobissID:65324032 Link is opened in a new window
URN:URN:NBN:SI:doc-DSUYZ5YR
Note:BSDOCID167388;
Views:1358
Downloads:340
Files:.pdf PDF - Presentation file, download (275,76 KB)
 
Journal:Onkologija
Onkološki inštitut
 
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Rights:by Authors
:
  
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.


Licences

License:CC BY 4.0, Creative Commons Attribution 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Description:This is the standard Creative Commons license that gives others maximum freedom to do what they want with the work as long as they credit the author.
Licensing start date:31.08.2018

Secondary language

Language:English
Title:Suicide among persons with childhood leukaemia in Slovenia
Abstract:Persons with childhood leukaemia often suffer from physical and psychosocial consequences of the disease and its treatment. Several studies have shown that depression and suicidal behaviour are expressed strongly in persons with a childhood cancer experience. In our study, we researched the occurrence of suicides among persons with childhood leukaemia compared to the general population in Slovenia in the period 1978–2010. The expected number of suicides was calculated based on the control group of individuals from the general population with the same gender, age at the beginning of observation, starting year and duration of observation as the research group, thus group of persons with childhood cancer. The study showed that none of the persons with childhood cancer committed suicide in the period 1978-2010, which is not statistically different from the expected number of suicides (0.448) in comparison with the general population in Slovenia. The findings of this study indicate that, despite the significantly increased expression of suicidal behaviour among survivors of childhood leukaemia in Slovenia compared to the general population, suicides do not occur more often among people with childhood leukaemia than among the general population.

Archive

niGradiv

Back