Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "keywords" (tumorji) .

1 - 10 / 42
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
Klinična slika najpomembnejših malignih epitelnih tumorjev kože
Milena Kocijančič, 1993

Keywords: rak (medicina), tumorji, kožni rak, kožne bolezni
DiRROS - Published: 17.09.2019; Views: 1416; Downloads: 371
.pdf Fulltext (201,08 KB)

4.
Radioterapija sekundarnih tumorjev jeter
Ivica Ratoša, Jasna But Hadžić, 2017

Abstract: Sekundarni tumorji jeter, med njimi zasevki tumorjev gastrointestinalnega trakta, raka dojk in pljuč pogosto povzročajo simptome, ki niso obvladljivi s sistemskim zdravljenjem. V primeru difuznih jetrnih zasevkov lahko z obsevanjem celotnih jeter hitro, učinkovito in z majhnimi stroški dosežemo dobro paliacijo simptomov z blagimi neželenimi učinki. Ko je zasevkov manj in je tudi obseg bolezni v telesu manjši, lahko pri izbranih bolnikih z dodatnim lokalnim (ablativnim) zdravljenjem jetrnih zasevkov dosežemo izboljšanje časa do progresa bolezni in celokupnega preživetja. V nadaljevanju prispevka sta opisana radiacijska poškodba jeter in obsevanje jeter z različnimi radioterapevtskimi tehnikami, med katerimi izberemo najustreznejšo glede na obseg bolezni, velikost jetrnih zasevkov, simptome, laboratorijske izvide in stanje zmogljivosti bolnika.
Keywords: radioterapija, sekundarni tumorji jeter, paliativno obsevanje
DiRROS - Published: 13.12.2017; Views: 3239; Downloads: 650
.pdf Fulltext (172,78 KB)

5.
Nevroendokrini tumorji prebavil
Maja Ebert Moltara, Janja Ocvirk, 2011

Abstract: Nevroendokrini tumorji (NET) so redki tumorji, vendar njihova incidenca narašča. Obravnava in zdravljenje se razlikujeta glede na lokalizacijo primarnega tumorja. NET prebavil (GEP NET) so praviloma počasi rastoči, vendar jih večinoma odkrijemo šele v napredovalih fazah. V njihovem sistemskem zdravljenju uporabljamo predvsem analoge somatostatina, glede ostalega sistemskega zdravljenja pa se odločamo na podlagi biološkega potenciala tumorja, klinične slike in razsežnosti bolezni.
Keywords: prebavila, tumor, nevroendokrini tumorji, diagnostika, zdravljenje
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 2606; Downloads: 589
.pdf Fulltext (198,37 KB)

6.
Teleradioterapija kostnih zasevkov
Vaneja Velenik, 2013

Abstract: Kosti so tretje najpogostejše mesto zasevanja solidnih tumorjev. Zapleti na skeletu kot posledica zasevkov zmanjšujejo kakovost bolnikovega življenja, njegovo mobilnost in povečajo stroške zdravljenja. Radioterapija ostaja najpomembnejša paliativna metoda zdravljenja bolečih kostnih zasevkov. Izbor tako modalitete kot tudi režima obsevanja je individualiziran glede na bolnikovo klinično stanje, pričakovano življenjsko dobo in kakovost življenja. V prispevku je podan pregled paliativnega zdravljenja kostnih zasevkov s teleradioterapijo.
Keywords: teleradioterapija, kosti, solidni tumorji, kostni zasevki
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 2154; Downloads: 518
.pdf Fulltext (306,95 KB)

7.
Kortikosteroidi pri možganskih tumorjih
Nika Zorko, Tanja Roš-Opaškar, 2012

Abstract: Kortikosteroidi (KS) se že desetletja uspešno uporabljajo za zmanjševanje obtumorskega edema pri bolnikih z možganskimi tumorji, tako primarnimi kot metastatskimi. Kljub dolgi uporabi niso povsem znani mehanizmi njihovega delovanja v smislu na biološko in klinično učinkovitost. Deksametazon je najbolj uporabljen KS v nevroonkologiji zaradi njegovih ugodnih farmakokinetičnih, farmakodinamičnih in drugih lastnosti. Zaradi številnih možnih neželenih učinkov KS, ki lahko močno okrnijo kakovost bolnikovega življenja, uporabljamo čim nižje še učinkovite odmerke čim krajši možni čas. Številna nova tarčna zdravila za zdravljenje raka, ki zavirajo poti v procesu angiogeneze, izkazujejo učinkovitost tudi v zmanjšanju obtumorskega edema pri bolnikih z možganskimi tumorji.
Keywords: možganski tumorji, kortikosteroidi
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 1975; Downloads: 524
.pdf Fulltext (250,31 KB)

8.
Tarčno zdravljenje slovenskih bolnikov z razsejanimi gastrointestinalnimi stromalnimi tumorji
Mojca Unk, Erika Matos, Darja Eržen, Branko Zakotnik, 2013

Abstract: Klasifikacija, diagnostika in zdravljenje stromalnih ter mezenhimskih neoplazem prebavil je v zadnjih 30 letih doživela obsežen napredek. Gastrointestinalni stromalni tumorji (GIST) predstavljajo manj kot 1 % vseh malignih tumorjev prebavil.Klinična slika je odvisna od mesta, velikosti in malignega potenciala GIST. Razsejani GIST predstavlja primer uspešnega zdravljenja s tarčno terapijo, saj se je z odkritjem KIT in PDGFR signalne poti ter tirozin kinaznih inhibitorjev, kot staimatinib mesilat in sunitinib, prognoza te bolezni pomembno izboljšala. Izhod zdravljenja slovenskih bolnikov z razsejanim GIST je primerljiv z izhodom zdravljenja bolnikov, ki so bili zdravljeni v pomembnih večjih mednarodnih kliničnih raziskavah, srednji čas do progresa bolezni pri naših bolnikih je 52 mesecev in srednje preživetje 72 mesecev. Uporabljali smo protokol sledenja, ki je poleg kontrastne računalniške tomografije trebuha vključeval tudi preiskavo trebuha z ultrazvokom. S tem smo ob primerljivem preživetju izboljšali kakovost življenja naših bolnikov in zmanjšali stroške zdravljenja.
Keywords: razsejani tumorji, tarčno zdravljenje, rak prebavil, gastrointestinalni stromalni tumorji
DiRROS - Published: 31.08.2018; Views: 2343; Downloads: 600
.pdf Fulltext (332,26 KB)

9.
Kirurško zdravljenje metastatskega raka mod
Andrej Kmetec, 2013

Keywords: rak mod, tumorji mod, kirurgija
DiRROS - Published: 17.09.2019; Views: 1429; Downloads: 363
.pdf Fulltext (354,23 KB)

10.
Trendi v sistemskem zdravljenju solidnih rakov
Simona Borštnar, 2016

Keywords: onkologija, sistemsko zdravljenje, solidni tumorji, imunoterapija
DiRROS - Published: 16.09.2019; Views: 1475; Downloads: 410
.pdf Fulltext (479,70 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top