Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "keywords" (tumorji) .

1 - 10 / 56
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Tumorji prebavil : Standardi in perspektive
2022, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (domestic conferences)

Keywords: tumorji, sistemsko zdravljenje, nevroendokrini tumorji, metastatski rak, transplantacija, kemoradioterapija, radioterapija, lokalno napredovali rak, rehabilitacija, limfadenektomija, klinična prehrana, zborniki, elektronske knjige
Published in DiRROS: 16.01.2023; Views: 140; Downloads: 65
.pdf Full text (25,62 MB)
This document has many files! More...

2.
Nevroendokrini tumorji prebavil
Tanja Mesti, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Nevroendokrini tumorji oz neoplazme prebavil (NEN) vzniknejo iz regulatornih nevroendokrinih celic prebavnega trakta. Gre za raznoliko skupino bolezni z različnimi lastnostmi. Pri funkcionalnih NEN simptomatika je posledica izločanih hormonov, ko pri nefunkcionalnih pa samo breme bolezni. Napoved bolezni in možnosti zdravljenja sta predvsem odvisna od proliferacijske aktivnosti tumorskih celic in stopnje njihove diferenciranosti. V primeru dobre diferenciranosti tumorskih celic z nižjo stopnjo proliferacije govorimo o Nevroendokrinih tumorjih (NET). V primeru slabe diferenciranosti tumorskih celic z višjo stopnjo proliferacije govorimo o Nevroendokrinem karcinomu (NEC). Možnosti zdravljenja segajo od kirurškega zdravljenja, ablacije jetrnih zasevkov in radionuklidnega zdravljenja do sistemskega zdravljenja z analogi somatostatina, tarčnih zdravil ter kemoterapije in morda imunoterapije. Izbira in učinkovitost zdravljenja je odvisna od tega ali gre za zdravljenje NET ali NEC.
Keywords: nevroendokrini tumorji, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Published in DiRROS: 12.01.2023; Views: 118; Downloads: 32
.pdf Full text (82,27 KB)

3.
Vpliv onkološkega zdravljenja na nevrokognitivno funkcioniranje
Andreja Cirila Škufca Smrdel, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Možganski tumorji so povezani z različnimi težavami v kognitivnem funkcioniranju, ki so odvisni od dejavnikov bolezni, zdravljenja, pa tudi od osebnih dejavnikov bolnika. Kognitivno funkcioniranje ni le manifestacija bolezni, pač pa je tudi en od prognostičnih dejavnikov. Zato je ocenjevanje le-tega pomembno ne le v raziskavah, pač pa tudi pri celostni obravnavi bolnikov z možganskimi tumorji.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, psihologija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 105; Downloads: 25
.pdf Full text (131,55 KB)

4.
Pozne posledice zdravljenja možganskih tumorjev
Danijela Štrbac, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Posledice po obsevanju možganskih tumorjev v mladosti in otroštvu so lahko obsežne in daleč segajoče. Pojavljajo se nevrokognitivni deficiti, vaskularne spremembe, nevroendokrine spremembe ter sekundarni tumorji. Bistveno je redno spremljanje s strani endokriniologov, psihologov ter obdobne slikovne preiskave.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 123; Downloads: 29
.pdf Full text (255,24 KB)

5.
Vloga nevroonkologa v obravnavi možganskih tumorjev
Aljoša Andlovic, 2022, published scientific conference contribution abstract

Abstract: Nevroonkologija ima svoje zametke v letu 1970, ko so se začeli prvi terapevtski poskusi. Zdravljenje in obravnava primarnih možganskih tumorjev je zdaj hitro razvijajoče se področje. Nevroonkologija spada med novejše subspecializacije v nevrologiji. Vloga nevro-onkologa (v nadaljevanju nevrologa ) je odvisna od ureditve zdravstvenega sistema v posamezni državi. Ponekod prevzamejo vlogo predpisovalcev kemoterapije in vodenja pacientov. V Sloveniji je vloga nevroo-onkologa drugačna, saj se z neposrednim zdravljenjem ukvarjajo onkologi – radioterapevti.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 125; Downloads: 33
.pdf Full text (119,46 KB)

6.
Obsevanje kraniospinalne osi
Gregor Kos, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Kraniospinalno obsevanje (CSI) zajema celotno cerebrospinalno os (od glave do tekalne vrečke) in ga uporabljamo za zdravljenje tumorjev, ki so nagnjeni k razsoju v cerebrospinalni likvor. Najpogostejša indikacija je meduloblastom, saj se v 20-30 % razširi v likvor, hkrati pa je zelo radiosenzitiven (in ga v 70 % ozdravimo z obsevanjem). CSI je zahtevno zaradi velikega in kompleksnega obsevalnega volumna in potencialnega obsevanja vseh pomembnih organov. Obsevanje zato zahteva skrbno imobilizacijo pacienta (v pediatrični populaciji pogosto s splošno anestezijo) ter izkušeno planiranje.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 106; Downloads: 30
.pdf Full text (122,82 KB)

7.
Vloga radioterapije v zdravljenju ekstraaksialnih možganskih tumorjev
Uroš Smrdel, 2022, published scientific conference contribution

Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 134; Downloads: 26
.pdf Full text (139,58 KB)

8.
Onkološka obravnava difuznih gliomov odraslega tipa
Miha Toplak, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Sedanja WHO klasifikacija tumorjev še nadalje integrira molekularno-genetske značilnosti tumorjev. Difuzni gliomi odraslega tipa so heterogena skupina tumorjev z različno prognozo in različnimi odzivi na zdravljenje, obravnava po operaciji je odvisna od značilnosti tumorja, dejavnikov tveganja in stanja zmogljivosti bolnika. Pri večini bolnikov s tumorji gradusa 3 in 4 po maksimalni varni resekciji v dobrem stanju zmogljivosti prihaja v poštev kombinirano zdravljenje z obsevanjem in kemoterapijo. Pri tumorjih nizkega gradusa je po kirurški obravnavi eventuelno dodatno zdravljenje individualizirano.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 114; Downloads: 25
.pdf Full text (148,72 KB)

9.
Stereotaktična radiokirurgija v zdravljenju tumorjev centralnega živčevja
Marija Skoblar Vidmar, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Stereotaktična radiokirurgija (SRS) je danes priporočena metoda zdravljenja malignih in benignih možganskih tumorjev kot tudi nevroloških funkcionalnih in vaskularnih motenj. Definirana je kot teleradioterapijska metoda pri kateri je natančno določen tarčni volumen, ki se obseva z biološko visoko tumorsko dozo,v eni ali največ v 5 frakcijah, s strmim padcem doze na robu tarčnega volumna in z lokalno kurativnim namenom. Hyper Arc je dokaj nova in napredna tehnika monoizocentričnega SRS obsevanja multiplih tarč v kratkem času.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 105; Downloads: 32
.pdf Full text (172,17 KB)

10.
Klinični pomen molekularnih lastnosti
Tanja Mesti, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: V zadnjem desetletju s prihodom novih tarčnih zdravil in imunoterapije z zaviralci imunih kontrolnih točk je bil dosežen preboj tudi pri neodzivnih na sistemsko zdravljenje solidnih rakih. Tako tarčna terapija z malimi molekuli tirozin kinaznih inhibitorjev in imunoterapija z zaviralci imunskih kontrolnih točk v obliki monoklonskih protiteles so privedli do podaljšanje preživetja bolnikom z razsejanim melanomom od manj kot eno leto na šestdeset mesecev. V času personaliziranega sistemskega zdravljenja raka biomarkerji so neizogibno orodje s katerim lahko napovemo odgovor na posamezno terapijo. Ta pregled se osredotoča na do sedaj opažene možnosti uporabe biomarkerjev pri sistemskem zdravljenju možganskih tumorjev.
Keywords: možganski tumorji, centralno živčevje, radioterapija
Published in DiRROS: 16.12.2022; Views: 86; Downloads: 23
.pdf Full text (152,33 KB)

Search done in 0.72 sec.
Back to top