Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
Research data

Options:
  Reset

Query: "keywords" (ženske) .

1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Trenutek, ko ženska postane mati
Milena Kum, 2004

Keywords: porod, materinstvo, ženske, duševno zdravje, zdravstvena nega, patronažna služba, poporodna depresija
DiRROS - Published: 19.05.2016; Views: 3952; Downloads: 484
URL Fulltext (0,00 KB)

2.
Ko v družini zasije sončni žarek
Brigita Kraševec, 2004

Keywords: porod, poporodna nega, novorojenčki, ženske, zdravstvena nega, zdravje, patronažna služba
DiRROS - Published: 19.05.2016; Views: 3569; Downloads: 447
URL Fulltext (0,00 KB)

3.
4.
Mlade ženske: tveganje za predrakave spremembe materničnega vratu nizke in visoke stopnje ter obravnava teh sprememb
Špela Smrkolj, Nina Jančar, Biljana Milenkovska, 2018

Abstract: Cepljenje proti HPV je poleg presejanja učinkovit javnozdravstveni ukrep za zmanjševanje bremena raka materničnega vratu. Zdravniki in medicinske sestre predstavljajo zaupanja vreden vir informacij o cepljenju, zato lahko pomembno vplivajo na precepljenost populacije. S spletno anketo smo raziskali stališča ginekologov in medicinskih sester iz ginekoloških ambulant do cepljenja proti HPV in preverili, ali med poklicema obstajajo razlike. Na anketo je odgovorilo 129 medicinskih sester in 128 ginekologov. Ugotovili smo, da med medicinskim osebjem v ginekoloških ambulantah prevladuje pozitiven odnos do cepljenja proti HPV in da je ta bolj prisoten pri ginekologih kot pri medicinskih sestrah.
Keywords: mlade ženske, predrakave spremembe materničnega vratu, prekomerno zdravljenje
DiRROS - Published: 10.04.2020; Views: 1136; Downloads: 381
.pdf Fulltext (591,81 KB)

5.
Ekofeministična teologija soodvisnosti : konstruktivistični teološki pristop k sodobni okoljski (ne)pravičnosti in ranljivosti
Nadja Furlan-Štante, 2021

Abstract: Prispevek obravnava vprašanje družbene in okoljske (ne)pravičnosti skozi prizmo krščanskega ekofeminizma ter njegove etike medsebojne povezanosti in ekološkega skrbništva vsega stvarstva. Ker ekofeminizem povezuje izkoriščanje žensk z izkoriščanjem stvarstva (narave), za izoblikovanje osrednjega raziskovalnega vprašanja uporabljam metodologijo ključa krščanske ekofeministične hermenevtike: najprej sledi analiza stališča krščanskega ekofeminizma do vprašanja družbene in okoljske (ne)pravičnosti, nato analiza pozitivnih prispevkov in implikacij krščanske ekofeministične etike na krščansko teologijo in prizadevanja za družbeno in okoljsko pravičnost.Čeprav podnebne spremembe nesorazmerno bolj vplivajo na žensko populacijo, še zlasti na reproduktivno zdravje revnejših žensk, so te pogosto izločene iz procesa odločanja o okoljski problematiki. Ženske po vsem svetu so že sicer bolj ogrožene zaradi onesnaženega zraka, omejenega dostopa do čiste vode in vse večje izpostavljenosti strupenim kemikalijam, podnebne spremembe pa te nevarnosti samo še povečujejo. Občutljivost za vplive podnebnih sprememb pa ženskam daje tudi edinstveno izkustveno znanje, s katerim lahko pomembno pripomorejo k prizadevanjem za izboljšanje podnebne odpornosti in trajnosti ter tudi k boljši ozaveščenosti in drugačnemu odnosu do okoljske problematike in narave med sve-tovnimi religijami. Za ekofeministke je okoljska kriza realnost, grožnja in opozorilo sodobnemu človeštvu. Podnebne spremembe, globalno segrevanje, zmanjšanje biotske raznovrstnosti in drugi procesi, ki naj bi bili posledica onesnaževanja okolja in dolgotrajnega čezmernega izkoriščanja in izrabe naravnih virov, gotovo izražajo globalni potrošniško-imperialistični odnos človeka do narave.
Keywords: ekofeminizem, ženske, ranljivost, okoljska nepravičnost
DiRROS - Published: 22.03.2022; Views: 137; Downloads: 79
.pdf Fulltext (216,06 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top