Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Sonja Bebar) .

1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Pomen humanih virusov papiloma pri odkrivanju in preprečevanju raka materničnega vratu - kje smo danes
Marjetka Uršič-Vrščaj, Sonja Bebar, Andrej Možina, Stelio Rakar, Iztok Takač, Vida Stržinar, Aleš Vakselj, 2006, published professional conference contribution

Abstract: Izhodišča. S pomočjo organiziranih programov presejanja se je zmanjšala umrljivost zaradi raka materničnega vratu. Humani virusi papiloma (HPV) povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Številne ugotovitve kažejo, da je z vključevanjem testa HPV mogoče izboljšati uspešnost presejalnih programov. Test HPV se omenja pri presejanju, pri triažiranju bolnic z začetno patološkimi brisi materničnega vratu in po zdravljenju predrakavih sprememb. Visoka negativna napovedna vrednost dvakrat negativnega testa, testa PAP in testa HPV, naj bi na področju presejanja omogočala določene spremembe, kot so podaljševanje priporočenega rednega intervala presejanja, prilagajanje starosti ter ponovno presejanje po zdravljenju predrakavih sprememb. Test HPV je klinično pomemben pri triažiranju žensk s ponavljajočimi se atipičnimi ploščatimi celicami, pri katerih je potrebna kolposkopija. Zaradi visoke prevalence okuženosti s HPV se test HPV kaže kot omejitev pri zelo mladih ženskah z blago diskariotičnimi celicami. Zaključki. Ugotovitve o HPV nakazujejo možnosti za preprečevanje raka materničnega vratu na področju profilaktičnega cepljenja. V svetovnem merilu HPV 16 in 18 povzročata 70 % raka materničnega vratu. V prihodnjem letu naj bi bili dostopni dve profilaktični cepivi, učinkoviti proti HPV 16 in 18.
Published in DiRROS: 05.12.2023; Views: 11; Downloads: 4
.pdf Full text (288,82 KB)

2.
Posodobljene ESMO/ESTRO/ESP smernice za rak telesa maternice
Sonja Bebar, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Smernice zdravljenja zgodnjega raka endometrija narekujejo kirurški pristop z adjuvantnim zdravljenjem. Dodatno zdravljenje je odvisno od kliničnih in pato-histoloških dejavnikov. Na osnovi teh bolnice uvrstimo v skupino z nizkim tveganjem, z nizkim srednjim tveganjem in skupino z visokim tveganjem. Molekularna klasifikacija omogoča natančnejšo opredelitev lastnosti karcinoma in napove tveganje za ponovitev bolezni.
Keywords: rak maternice, ginekološki raki, ginekološka onkologija
Published in DiRROS: 30.05.2023; Views: 147; Downloads: 67
.pdf Full text (203,22 KB)
This document has many files! More...

3.
4.
Pomen histopatoloških značilnosti in stadija na potek in izid bolezni
Sonja Bebar, 2021, published scientific conference contribution abstract

Keywords: rak jajčnikov, stadij, histopatološke značilnosti
Published in DiRROS: 16.06.2021; Views: 754; Downloads: 358
.pdf Full text (4,21 MB)
This document has many files! More...

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.21 sec.
Back to top