Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Nežka Hribernik) .

1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Obravnava driske
Nena Golob, Nežka Hribernik, Andrej Žist, 2023, independent professional component part or a chapter in a monograph

Keywords: paliativna oskrba, onkologija, bolniki
Published in DiRROS: 24.05.2023; Views: 317; Downloads: 68
.pdf Full text (118,08 KB)

2.
Obravnava slabosti in bruhanja
Andrej Žist, Nežka Hribernik, Maja Ebert Moltara, 2023, independent professional component part or a chapter in a monograph

Keywords: paliativna oskrba, onkologija, bolniki
Published in DiRROS: 24.05.2023; Views: 291; Downloads: 82
.pdf Full text (115,10 KB)

3.
Klinični primer bolnice z BRAF V600 mutiranim kožnim melanomom z zasevki v malih možganih in pljučih
Karla Berlec, Nežka Hribernik, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Možganske metastaze pri bolnikih z malignim melanomom so pogoste in povezane s slabšo prognozo. Priporoča se multimodalno zdravljenje. V primeru možganskih metastaz prihaja v poštev poleg sistemskega zdravljenja z imunoterapijo ali tarčno terapijo, še kiruško in zdravljenje s stereotaktičnim obsevanjem. Med kombiniranim zdravljenjem lahko pride do številnih zapletov, na katere moramo biti pozorni. V prispevku je opisano multidisciplinarno zdravljenje bolnice z metastatskim kožnim melanomov, z zasevki v malih možganih in pljučih.
Keywords: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 17.05.2023; Views: 336; Downloads: 144
.pdf Full text (242,56 KB)
This document has many files! More...

4.
Sistemsko zdravljenje melanomskih bolnikov z zasevki v centralnem živčnem sistemu
Nežka Hribernik, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Bolniki z metastatskim melanomom, ki imajo možganske zasevke, so posebna podskupina melanomskih bolnikov z zelo slabim preživetjem. Pri obravnavi teh bolnikov je ključen multidisciplinaren pristop, ki vključuje tako lokalno zdravljenje (nevrokirurgija, radioterapija) kot specifično sistemsko onkološko zdravljenje. Z novimi možnostmi lokalne in sistemske terapije so se preživetja bolnikov z možganskimi zasevki izboljšala. Glede zaviralcev imunskih kontrolnih točk je kombinirana imunoterapija s PD-1/ CTLA 4 protitelesi uspešnejša napram mono-imunoterapiji. S kombinirano imunoterapijo je bil v randomiziranih kliničnih raziskavah pri bolnikih z asimptomatskimi možganskimi zasevki ugotovljen visok odgovor na zdravljenje. Ugotavljali so dolgotrajne remisije. Pri bolnikih s simptomatskimi možganskimi zasevki, ki so potrebovali sistemski glukokortikoid, tega uspeha niso beležili. Glede tarčne terapije z BRAF in MEK zaviralci je bil pri kombinaciji dabrafeniba in trametiniba dokazan hiter in visok delež odgovorov, vključno pri bolnikih, ki so prejemali sistemski glukokortikoid. Žal pa je bilo trajanje odgovorov kratko, povprečno manj kot 6 mesecev. Raziskujejo se novi načini zdravljenja, ki bodo dodatno izboljšali preživetja teh bolnikov.
Keywords: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 17.05.2023; Views: 290; Downloads: 118
.pdf Full text (232,50 KB)
This document has many files! More...

5.
Imunsko pogojeni neželeni učinki
Nežka Hribernik, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Specifično sistemsko onkološko zdravljenje z zaviralci imunskih nadzornih točk dokazano podaljša celokupno preživetje in izboljša kakovost življenja bolnikov z različnimi vrstami raka. Število bolnikov, ki se zdravi s to vrsto imunoterapije, strmo narašča. Zaviralci imunskih nadzornih točk lahko povzročijo posebno vrsto neželenih učinkov, imenovanih imunsko pogojeni neželeni učinki. Ti so posledica prekomerne aktivacije imunskega sistema. Lahko privedejo do resnih in celo življenje ogrožajočih zapletov, čeprav so v večini blage do zmerne stopnje. Prizadet je lahko kateri koli organ. Ključno pri njihovi obravnavi ostaja hitra prepoznava, ustrezno zdravljenje in večje ozaveščanje med kliniki različnih področij in bolniki ter njihovimi svojci.
Keywords: imunoterapija, onkologija, onkološko zdravljenje
Published in DiRROS: 16.02.2023; Views: 524; Downloads: 203
.pdf Full text (16,12 MB)
This document has many files! More...

6.
Tumorji prebavil : Standardi in perspektive
2022, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (domestic conferences)

Keywords: tumorji, sistemsko zdravljenje, nevroendokrini tumorji, metastatski rak, transplantacija, kemoradioterapija, radioterapija, lokalno napredovali rak, rehabilitacija, limfadenektomija, klinična prehrana, zborniki, elektronske knjige
Published in DiRROS: 16.01.2023; Views: 689; Downloads: 409
.pdf Full text (25,62 MB)
This document has many files! More...

7.
Novosti v sistemskem zdravljenju karcinoma požiralnika : klinični primer
Rozala Arko, Nežka Hribernik, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Rak požiralnika sodi med rake prebavil z najslabšo prognozo. V zadnjih letih pa se preživetje bolnikov z rakom požiralnika podaljšuje z vpeljavo novih oblik zdravljenja. Klinične študije so pokazale pomemben doprinos k izboljšanju preživetja ter časa do napredovanja bolezni z uporabo kombinirane kemoterapije z imunoterapijo pri bolnikih z razširjenim rakom požiralnika. Pri bolnikih po resekciji raka požiralnika pa na klinični pomembnosti pridobiva dopolnilno zdravljenje z nivolumabom. Kvalitetna obravnava bolnikov z rakom požiralnika je multidisciplinarna ter vključuje tako prehransko, kirurško, radio-terapevtsko, sistemsko ter paliativno obravnavo. Pričujoči prispevek nam poda primer bolnika z loko-regionalno boleznijo raka požiralnika, ki je post-operativno prejel dopolnilno terapijo z nivolumabom. Drugi primer pa opisuje bolnika z razširjeno boleznijo raka ezofagogastričnega stika, ki je prejel kombinirano kemoterapijo z imunoterapijo z nivolumabom.
Keywords: rak požiralnika, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Published in DiRROS: 12.01.2023; Views: 594; Downloads: 117
.pdf Full text (86,18 KB)

8.
Novosti v sistemskem zdravljenju karcinoma požiralnika
Nežka Hribernik, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Rak požiralnika je po incidenci in umrljivosti med desetimi najpogostejšimi raki in eden od rakov z najslabšo prognozo. V zadnjih letih so bile na področju specifičega sistemskega zdravljenja raka požiralnika stadija III in IV objavljene nove klinične raziskave, ki bodo na kratko predstavljene v tem prispevku. Poleg citostatskega zdravljenja je sedaj pri bolnikih z metastatsko obliko raka in visoko izraženostjo PD-L1 indicirano kombinirano sistemsko zdravljenje z kemoterapijo in zaviralcem imunskih nadzornih točk. Pri bolnikih po radikalnem zdravljenju s kemoradioterapijo in resekcijo, brez doseženega patološkega popolnega odgovora, pa je indicirano enoletno zdravljenje z nivolumabom.
Keywords: rak požiralnika, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Published in DiRROS: 10.01.2023; Views: 455; Downloads: 96
.pdf Full text (181,53 KB)

9.
Imunoterapevtski pristopi pri zdravljenju limfoproliferativnih bolezni
Marko Boc, 2022, other monographs and other completed works

Keywords: limfomi, imunoterapija, limfoproliferativne bolezni
Published in DiRROS: 17.11.2022; Views: 606; Downloads: 233
.pdf Full text (15,82 MB)
This document has many files! More...

10.
Search done in 0.35 sec.
Back to top