Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Martina Reberšek) .

1 - 10 / 97
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sistemsko zdravljenje metastatskega uvealnega melanoma
Martina Reberšek, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Uvealni melanom spada med redke rake, predstavlja majhen odstotek vseh melanomov. Se razlikuje od kožnega melanoma, z nizkim tumorskim bremenom in 1-letnim preživetjem v polovici bolnikov z metastatsko boleznijo. Sistemsko zdravljenje metastatske bolezni je malo učinkovito, v primeru prisotnega genotipa HLA-A*02:01 pa je zdravljenje s tebentafuspom izboljšalo prognozo teh bolnikov.
Keywords: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 18.05.2023; Views: 204; Downloads: 67
.pdf Full text (245,55 KB)
This document has many files! More...

2.
Sistemsko dopolnilno zdravljenje kožnega melanoma : imunoterapija in tarčna terapija
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Melanom je maligni tumor melanocitov. Melanociti so celice, ki proizvajajo pigment melanin in izhajajo iz celic nevralnega grebena. Večina melanomov nastane v koži, sicer lahko nastanejo na vseh lokalizacijah, kjer migrirajo celice nevralnega grebena, kot so na primer sluznice, okularni uvealni trakt ali CŽS. Manj kot 5% kožnih rakov so maligni melanomi, ki sodijo v skupino kožnih rakov z najslabšo prognozo. Zaradi svoje agresivne narave ima najvišjo stopnjo smrtnosti med vsemi kožnimi raki (80%). Zgodnje odkritje melanoma in njegovo pravočasno zdravljenje pomembno vplivata na prognozo same bolezni.
Keywords: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 17.05.2023; Views: 171; Downloads: 62
.pdf Full text (321,50 KB)
This document has many files! More...

3.
Novosti v dopolnilnem sistemskem zdravljenju kožnega melanoma
Martina Reberšek, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Bolniki z operiranim stadijem III in stadijem IV, brez ostanka bolezni, kot tudi z visoko rizičnim stadijem II, imajo visoko tveganje za ponovitev bolezni. V zadnjem desetletju se je prognoza bolnikov z metastatskim kožnim melanomom v zadnjem desetletju zaradi sistemskega zdravljenja močno izboljšala z daljšimi preživetji, so se tako po zaključenih kliničnih raziskavah faze III v zadnjih letih izboljšali tudi rezultati zdravljenja in prognoza z manjšo verjetnostjo ponovitve bolezni tudi pri bolnikih z operiranim kožnim melanomom v stadijih III in IV brez ostanka bolezni z uvedbo imunoterapije z zaviralci imunskih kontrolnih točk in tarčne terapije v primeru prisotne BRAF mutacije v adjuvantnem zdravljenju, kot tudi pri bolnikih z visoko rizičnim stadijem II z imunoterapijo z zaviralcem imunskih kontrolnih točk.
Keywords: rak kože, melanom, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 17.05.2023; Views: 161; Downloads: 69
.pdf Full text (90,37 KB)
This document has many files! More...

4.
Mikrobiom in imunoterapija
Martina Reberšek, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Črevesna mikrobiota ima ključno vlogo tako pri vzdrževanju človekovega zdravja kot razvoju boleznih, predvsem kroničnih in tudi raka. Imunoterapija z zaviralci imunskih kontrolnih točk je učinkovito pri različnih rakih pri različnih rakih, kot so melanom, pljučni rak, rak ledvic, vendar le v eni tretjini bolnikov. Modulacija črevesne mikrobiote s ustrezno prehrano, probiotiki s prebiotiki, kot tudi z genetsko modifikacijo mikrobiote in fekalno transplantacijo črevesne mikrobiote poveča protitumorski imunski odziv in s tem učinkovitost imunoterapije z zaviralci imunskih kontrolnih točk.
Keywords: imunoterapija, onkologija, onkološko zdravljenje
Published in DiRROS: 16.02.2023; Views: 260; Downloads: 139
.pdf Full text (16,12 MB)
This document has many files! More...

5.
Obravnava utrudljivosti kot posledice raka in zdravljenja raka – klinični primer
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Utrudljivost je zelo pogosta pri bolnikih z rakom in pomembno vpliva na njihovo kvaliteto življenja. Predstavlja najpogostejši stranski učinek zdravljenja raka. Njena osnovna značilnost je, da ne izzveni po počitku ali spanju. Veliko število bolnikov z rakom (80-90%) navaja težave z občutkom utrujenosti, kar je najbolj izraženo tekom sistemskega zdravljenja. Glede na čas trajanja razlikujemo: akutno utrudljivost, ki traja do štiri tedne in kronično utrudljivost, ki traja več kot štiri tedne do nekaj mesecev ali ves čas zdravljenja. V nadaljevanju je opisan primer bolnice z napredovalim, metastaskim melanomom levega očesa, z metastazami v jetrih, pri kateri je prišlo do razvoja utrujenosti ob hudi insuficienci nadledvične žleze, povzročene z imunoterapijo.
Keywords: neželeni učinki, bolniki, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 23.01.2023; Views: 273; Downloads: 70
.pdf Full text (98,33 KB)

6.
Dnevi internistične onkologije 2022 : Obravnava nezaželenih učinkov sistemskega zdravljenja
2023, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (domestic conferences)

Published in DiRROS: 16.01.2023; Views: 389; Downloads: 213
.pdf Full text (38,30 MB)
This document has many files! More...

7.
Novosti v sistemskem zdravljenju napredovalih metastatskih karcinomov biliarnega trakta : prikaz primera
Mirjana Amon, Martina Reberšek, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Holangiokarcinom je razmeroma redka oblika raka (manj kot 1% vseh malignomov), je heterogena skupina malignih bolezni. Glede na lokalizacijo razlikujemo: intrahepatični in ekstrahepatični (perihilarni in distalni) rak žolčnih vodov. Anatomska lokalizacija tumorja vpliva na molekularne karakteristike samega tumorja, na pristop pri zdravljenju in prognozo. V nadaljevanju je opisan primer bolnika z napredovalim, metastaskim adenokarcinomom distalnega holedohusa, HER-2 pozitivnim, pri katerem je prišlo do dobrega odgovora na sistemsko zdravljenje s kemoterapijo po shemi FOLFOX v kombinaciji s trastuzumabom.
Keywords: rak biliarnega trakta, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Published in DiRROS: 12.01.2023; Views: 272; Downloads: 63
.pdf Full text (93,23 KB)

8.
Novosti v sistemskem zdravljenju napredovalih metastatskih karcinomov biliarnega trakta
Martina Reberšek, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: Raki biliarnega trakta (RBT) so redka in heterogena skupina z naraščajočo incidenco in visoko umrljivostjo. Po ocenah število novih primerov in smrti zaradi RBT po vsem svetu narašča, vendar sta incidenca in umrljivost v jugovzhodni Aziji najvišji na svetu, kar v teh regijah predstavlja pravi javnozdravstveni problem. BTC ima slabo prognozo s celokupnim preživetjem manj od 1 leta. Nova dognanja o molekularno genetski heterogenosti RBT in novi terapevtskih pristopi omogočajo tem bolnikom daljša preživetja in boljšo kvaliteto življenja.
Keywords: rak biliarnega trakta, sistemsko zdravljenje, rak prebavil
Published in DiRROS: 12.01.2023; Views: 215; Downloads: 70
.pdf Full text (309,37 KB)

9.
Možganski tumorji : standardi in perspektive
2022, proceedings of professional or unreviewed scientific conference contributions

Abstract: V prvem sklopu z naslovom Osnovne preiskave v nevroonkologiji smo predstavili novo klasifikacijo tumorjev osrednjega živčevja, nato smo se osredotočili na molekularno genetsko diagnostiko. Nadaljevali smo z nevroradiološkimi preiskavami s poudarkom na magnetno rezonančnih značilnostih možganskih tumorjev ter sklop zaključili s pregledom nuklearnoštevilnih medicinskih preiskav v nevroonkologiji. V drugem sklopu smo se osredotočili na zdravljenje in spremljanje bolnikov z možganskimi tumorji. Možganski tumorji so zelo heterogene bolezni, zato so bile predstavljene različne možnosti terapije z vidika nevrokirurga, internističnega onkologa, radioterapevta in pediatra. Vlogo v zdravljenju možganskih tumorjev in različne pristope do lobanjske baze nam je predstavil specialist otorinolaringolog. Seznanjeni smo bili s sodobnimi, najnovejšimi tehnikami obsevanja številnih možganskih metastaz kot tudi benignih možganskih tumorjev. Poudarjeni so bili tudi zapleti zdravljenja in pozne posledice onkološkega zdravljenja. Klinična psihologinja je razložila vpliv onkološkega zdravljenja na nevrokognitivno funkcijo. Pomembnost multidisciplinarnega sodelovanja je bila nagovorjena s predavanjem nevrologa.
Keywords: nevroonkologija, centralni živčni sistem, klasifikacija, kirurško zdravljenje, sistemsko zdravljenje, molekularna biologija, endoskopska kirurgija, radiokirurgija, radioterapija, sledenje pacientov, kognitivne funkcije, zborniki, elektronske knjige
Published in DiRROS: 15.12.2022; Views: 427; Downloads: 228
.pdf Full text (16,87 MB)
This document has many files! More...

10.
Search done in 0.62 sec.
Back to top