Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Marko Kokalj) .

1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Šola rakov glave in vratu : Onkološki inštitut Ljubljana, 1. december 2023
2023, not set

Abstract: V zborniku je celostno predstavljena problematika rakov glave in vratu, kot jo dojemajo strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z bolniki s temi raki. Osvetljeni so vzroki za nastanek rakov glave in vratu, incidenca, mortaliteta in sodobni epidemiološki trendi, znaki in simptomi, ki jih povzročajo, načela sodobne diagnostike in zdravljenja s posledično morbiditeto ter možnosti podporne terapije in rehabilitacije. Poseben poudarek je namenjen obravnavi teh rakov v slovenskem prostoru in nacionalnim smernicam.
Published in DiRROS: 06.12.2023; Views: 266; Downloads: 126
.pdf Full text (58,70 MB)
This document has many files! More...

2.
Vloga radioterapije pri zdravljenju očesnega melanoma
Marko Kokalj, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Očesni melanom je redek rak z incidenco 5/ milijon prebivalcev in vrhom pojavnosti okrog 60. leta starosti. Uvealni melanom predstavlja več kot 90% primerov. Enukleacija je bila primarna metoda zdravljenja več kot stoletje, vendar je privedla do izgube funkcionalnega očesa. Danes je radioterapija, primarno brahiterapija, metoda izbora za zdravljenja uvealnega melanoma. Za izvedbo brahiterapije je potrebna kirurška vstavitev radioaktivne ploščice v bližino tumorja, primerna pa je za tumorje debeline 8- 10 mm in premera do 16 mm. Pri večjih tumorjih se uporablja zunanje obsevanje, pri čemer tako obsevanje s protonskim snopom (PBT) kot tudi stereotaktična radioterapija (SRT) kažeta dobre in primerljive rezultate. Radioterapija lahko povzroči neželene učinke, kot so katarakta, radiacijska retinopatija in neovaskularni glavkom, vendar koristi ohranjanja vida pogosto pretehtajo tveganja. Radioterapija je učinkovita možnost zdravljenja uvealnega melanoma, ki dosega primerljive izide z enukleacijo in omogoča ohranitev vida v večini primerov.
Keywords: rak kože, melanom, radioterapija
Published in DiRROS: 18.05.2023; Views: 361; Downloads: 148
.pdf Full text (223,44 KB)
This document has many files! More...

3.
Etiološki vzroki za nastanek raka glave in vratu ter možnosti za preventivno ukrepanje
Marko Kokalj, 2022, published professional conference contribution

Abstract: Najpomembnejša etiološka vzroka za nastanek raka glave in vratu sta tobak in alkohol, ki sta skupaj udeležena pri nastanku več kot 70 % rakov glave in vratu, v ospredju pa je v zadnjih letih tudi okužba s humanim papilomavirusom (HPV). Kot najbolj učinkovit ukrep za zmanjševanje uživanja škodljivih substanc se je izkazala primarna preventiva, za preprečevanje rakov, povzročenih s HPV, pa cepljenje.
Keywords: rak glave in vratu, etiologija, onkologija
Published in DiRROS: 06.01.2023; Views: 460; Downloads: 110
.pdf Full text (101,89 KB)

4.
Oligometastatski rak glave in vratu
Marko Kokalj, 2022, published professional conference contribution

Keywords: oligometastatski raki, onkološki bolniki, obsevanje, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 14.12.2022; Views: 421; Downloads: 95
.pdf Full text (373,48 KB)

5.
Oligometastatski rak
Ivica Ratoša, Karmen Stanič, Tanja Ovčariček, Ajra Šečerov Ermenc, Janka Čarman, Blaž Grošelj, Staša Jelerčič, Peter Korošec, Manja Šešek, Marko Kokalj, Gaber Plavc, Miha Oražem, Helena Barbara Zobec Logar, 2022, review article

Abstract: Oligometastatska bolezen (OMB) predstavlja vmesno stanje med lokalno napredovalo boleznijo in obsežnejšo metastatsko boleznijo. Zaenkrat ne poznamo specifičnih biomarkerjev, ki bi nam pomagali opredeliti bolnike z majhnim bremenom bolezni, zato diagnoza OMB temelji na slikovni diagnostiki. V zadnjih letih narašča zanimanje za optimizacijo zdravljenja OMB predvsem zaradi obetavnih rezultatov dodatka lokalnega k obstoječemu sistemskemu zdravljenju. S takšnim načinom zdravljenja se je prvič pokazala možnost doseganja dolgotrajnih zazdravitev ali redko celo ozdravitev teh bolnikov. Razlikovanje posameznih vrst OMB in njihovo enotno poimenovanje je pomembno zlasti v kliničnih raziskavah, saj nam omogoča medsebojno primerjavo rezultatov različnih raziskav.
Keywords: klasifikacija, oligometastatska bolezen, sistemsko zdravljenje, onkologija
Published in DiRROS: 06.12.2022; Views: 610; Downloads: 166
.pdf Full text (246,61 KB)

6.
7.
Priporočila za obravnavo bolnikov z rakom glave in vratu v Sloveniji
Primož Strojan, Aleksandar Aničin, Jelena Azarija, Saba Battelino, Bogdan Čizmarevič, Vojislav Didanovič, Tadej Dovšak, Marta Dremelj, Aleš Fidler, Matic Glavan, Cvetka Grašič-Kuhar, Aleš Grošelj, Andrej Kansky, Katarina Barbara Karner, Marko Kokalj, Matic Koren, Jana Krapež, Hojka Kuralt, Boštjan Lanišnik, Primož Levart, Jure Orel, Jošt Pavčič, Gaber Plavc, Luka Prodnik, Peter Pukl, Robert Šifrer, Matija Švagan, Jure Urbančič, Branko Zakotnik, Nina Zidar, Barbara Žumer, 2021, professional article

Abstract: Priporočila za obravnavo rakov glave in vratu (RGV) v Sloveniji sledijo priporočilom in usmeritvam, povzetim v publikaciji neprofitne mreže 30 vodilnih severnoameriških inštitucij za obravnavo raka, National Comprehensive Cancer Network,1 in hkrati upoštevajo obstoječe zmožnosti slovenskega zdravstvenega sistema. Smernice predstavljajo poenoteno mnenje vseh štirih najpomembnejših deležnikov na področju obravnave rakov glave in vratu v državi: Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo ter Stomatološke klinike UKC Ljubljana, Klinike za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo UKC Maribor ter Onkološkega inštituta Ljubljana
Keywords: rak glave in vratu, zdravljenje, onkolško zdravljenje
Published in DiRROS: 11.06.2021; Views: 1670; Downloads: 398
.pdf Full text (258,88 KB)

8.
9.
10.
Akutni stranski učinki obsevanja glave in vratu ter prsnega koša
Marko Kokalj, Primož Strojan, 2018, professional article

Abstract: Stranski učinki so kljub napredku radioterapije v zadnjih desetletjih še vedno pomemben in neizogiben sopojav tovrstnega zdravljenja, ki pomembno vpliva na kvaliteto življenja bolnikov z rakom. Akutni stranski učinki se razvijejo znotraj 90 dni od pričetka obsevanja. Pri zdravljenju raka v področju glave in vratu ter prsnega koša se najpogosteje srečujemo z radiodermatitisom in radiomukozitisom, ki se pojavljata pri več kot 90% obsevanih bolnikov, pogosto pa se jima pridružujejo tudi pomanjkanje sline (kserostomija), motnje okusa (disgevzija) in težave pri požiranju (disfagija). V pričujočem članku so omenjeni stranski učinki na kratko predstavljeni, navedeni pa so tudi ukrepi za preprečevanje in zdravljenje le-teh.
Keywords: radiodermatitis, radiomukozitis, stranski učinki, obsevanje
Published in DiRROS: 26.10.2018; Views: 4034; Downloads: 966
.pdf Full text (119,30 KB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top