Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Kaja Cankar) .

1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Rak dojk med nosečnostjo
Erika Matos, Kaja Cankar, 2023, published professional conference contribution

Keywords: rak dojk, sistemsko zdravljenje, nosečnost
Published in DiRROS: 08.01.2024; Views: 245; Downloads: 76
.pdf Full text (169,49 KB)

3.
Vloga zaviralcev imunskih kontrolnih točk pri zdravljenju raka neznanega izvora
Erika Matos, Kaja Cankar, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Rak neznanega izvora (RNI) je histološko potrjen rak, pri keterem anatomski izvor kljub izčrpni diagnostiki ostane nerazpoznan. Trenutno nimamo dokazov, da bi identifikacija tkivnega izvora RNI in usmerjeno zdravljenje izboljšalo preživetje bolnikov, v primerjavi z empiričnim zdravljenjem, je pa pomembno, da v skupini bolnikov z RNI identificiramo in ustrezno zdravimo tiste bolnike, ki jih uvrščano v prognostično ugodno skupino. Zaviralci imunskih kontrolnih točk (ZIKT) so učinkovita zdravila za zdravljenje malignih bolezni različnega izvora. V literaturi najdemo anekdotične opise učinkovitosti te skupine zdravil tudi pri bolnikih z rakom neznanega izvora (RNI). Rezultati edine do sedaj zaključene raziskave, ki je usmerjeno proučevala ZIKT pri bolnikih z RNI, NivoCUP, faza 2, kažejo na potencialno učinkovitost nivolumaba pri bolnikih z RNI. Objektivni odgovor je bil dosežen pri 21,4% bolnikov, med njimi tudi tistih z verjetno kemo-rezistentnimi tumorji, pri nekaterih bolnikih so bili odgovori na zdravljenje dolgotrajni. Rezultati sicer potrebujejo potrditev z obsežnejšo, randomizirano raziskavo. Pembrolizumab je trenutno edini ZIKT, ki ima s strani ameriške regulatorne organizacije (FDA) odobritev za agnostično zdravljenje v primeru dokazane okvare proteinov za popravljanje neujemanja oz. visoke mikrosatelitne nestabilnosti (MSI-H/MMRd) ali visokem tumorskem bremenu v DNK tumorske celice (TMB-H). Potrebujemo še dodatne prediktivne bio-markerje, s pomočjo katerih se bomo bolj zanseljivo odločali o optimalnem zdravljenju bolnikov z RNI.
Keywords: imunoterapija, onkologija, onkološko zdravljenje
Published in DiRROS: 16.02.2023; Views: 466; Downloads: 216
.pdf Full text (16,12 MB)
This document has many files! More...

4.
Izkušnje z zdravilom abemaciklib pri zdravljenju bolnic z razsejanim HR+, HER2- rakom dojk na Onkološkem inštititu Ljubljana
Kaja Cankar, Neža Režun, Katja Dejanović, Erika Matos, 2022, published professional conference contribution abstract

Keywords: onkologija, rak dojke, kemoterapija
Published in DiRROS: 03.02.2023; Views: 581; Downloads: 134
.pdf Full text (38,90 KB)

5.
Vpliv toksičnosti zdravljenja na izračun ESMO-MCBS
Erika Matos, Kaja Cankar, Lina Tarja Marčec, 2022, published scientific conference contribution

Abstract: ESMO-MCBS (angl. Magnitude of Clinical Benefit Score) je standardiziran, splošni, validiran točkovnik, s katerim ocenimo pričakovano klinično korist novih zdravil za zdravljenje solidnih rakov s statistično pomembnimi pozitivnimi rezultati kliničnih preizkušanj. Medtem ko pri zdravilih za zdravljenje z namenom ozdravitve toksičnost pri oceni sploh ni upoštevana (Obrazec 1), je le-ta vključena v izračun pri zdravilih za zdravljenje razsejane bolezni (Obrazci 2). Vpliv toksičnosti pa razlikuje glede na primarni cilj raziskave.
Keywords: neželeni učinki, bolniki, sistemsko zdravljenje
Published in DiRROS: 23.01.2023; Views: 422; Downloads: 99
.pdf Full text (116,58 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top