Naslov: | Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodca |
---|
Avtorji: | ID Mlakar-Mastnak, Denis (Avtor) ID Justin, Eva (Avtor) ID Mulej, Katja (Ilustrator) |
Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (438,83 KB) MD5: B16EBF476B81CC2CC6677CB7A98EAC9E PID: 20.500.12556/dirros/2c0eac2e-8af0-43cd-8059-3b2b856de70c
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 2.06 - Slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid |
---|
Organizacija: | OI - Onkološki inštitut Ljubljana
|
---|
Povzetek: | Po operaciji želodca mora biti prehrana energijsko in beljakovinsko dovolj bogata, da prepreči ali ustavi hujšanje, ter pravilne sestave, da prepreči ali omili dumping sindrom. Dumping sindrom združuje težave, ki se pojavijo zaradi zmanjšane prostornine želodca ali njegove popolne odstranitve. Pri tem je prehod hrane v črevo pospešen ali neposreden (takojšen) in zato lahko pride do motenj v prebavi ter vsrkavanju hranil v črevesju. Kmalu po zaužitem obroku se lahko pojavi neprijeten občutek polnosti v trebuhu, napihnjenost trebuha, trebušni krči, driska, hitro bitje srca, občutek šibkosti, mrzel znoj (predvsem na čelu), lahko tudi občutek toplote ali mrazenja ter včasih napadi rdečice. Vse to lahko spremljata tudi tiščanje in bolečina v žlički ter kasneje padec krvnega sladkorja - hipoglikemija. |
---|
Ključne besede: | požiranje, motnje, prehranska podpora |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Kraj izida: | Ljubljana |
---|
Kraj izvedbe: | Ljubljana |
---|
Založnik: | Onkološki inštitut |
---|
Leto izida: | 2017 |
---|
Leto izvedbe: | 2017 |
---|
Št. strani: | 17 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-8139 |
---|
UDK: | 616.32-008.1:613.2 |
---|
COBISS.SI-ID: | 292722176 |
---|
Opomba: | Ov. nasl.;
Avtorja navedena na notr. str. ov.;
500 izv.;
|
---|
Datum objave v DiRROS: | 13.12.2017 |
---|
Število ogledov: | 6463 |
---|
Število prenosov: | 1053 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |