| Naslov: | Razvoj metode za HPLC-analizo izbranih fenolnih spojin lesa |
|---|
| Avtorji: | ID Poljanšek, Ida (Avtor) ID Vek, Viljem (Avtor) ID Oven, Primož (Avtor) |
| Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (532,08 KB) MD5: 3D34754A489FA5B6DE0566EBD8D4B86C PID: 20.500.12556/dirros/2be7c7c1-10ac-4daf-907b-c724a51b96fb
|
|---|
| Jezik: | Slovenski jezik |
|---|
| Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
|---|
| Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
|---|
| Povzetek: | Preučevali smo vpliv sestave mobilne faze na ločitev enostavnih fenolnih spojin, kot so galna kislina, pirokatehol, floroglucinol, resorcinol, vanilin in flavonoida katehina s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Kot najbolj primerna metoda za ločitev komponent se je izkazala metoda gradientnega izpiranja s programiranim spreminjanjem sestave mobilne faze acetonitril in 2-odstotna vodna raztopina mravljinčne kisline od 2 : 98 do 25 : 75. Ločitev organskih spojin je bila učinkovitejša v mobilni fazi z manjšim deležem mravljinčne kisline. HPLC je primerna metoda za identifikacijo in kvantitativno analizo spojin v različnih tipih vzorcev na širokem področju verige gozdarstva, lesarstva in papirništva. |
|---|
| Ključne besede: | les, ekstraktivi, fenolne spojine, katehin, kromatografija, HPLC, ločba |
|---|
| Status publikacije: | Objavljeno |
|---|
| Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
|---|
| Leto izida: | 2015 |
|---|
| Št. strani: | str. 11-17 |
|---|
| Številčenje: | Vol. 108 |
|---|
| PID: | 20.500.12556/DiRROS-7795  |
|---|
| UDK: | 630*84:547.562.4 |
|---|
| ISSN pri članku: | 2335-3112 |
|---|
| URN: | URN:NBN:SI:doc-ARHB6K2T |
|---|
| DOI: | 10.20315/ASetL.108.2  |
|---|
| COBISS.SI-ID: | 4357030  |
|---|
| Opomba: | Besedilo v slov.;
|
|---|
| Datum objave v DiRROS: | 12.07.2017 |
|---|
| Število ogledov: | 6154 |
|---|
| Število prenosov: | 2811 |
|---|
| Metapodatki: |  |
|---|
|
:
|
Kopiraj citat |
|---|
| | | | Objavi na: |  |
|---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |