Naslov: | Ocena primernosti bukove žagovine kot ojačitvene komponente pri pripravi termoplastičnih biokompozitov |
---|
Avtorji: | ID Zule, Janja (Avtor) ID Bolka, Silvester (Avtor) ID Slapnik, Janez (Avtor) |
Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (622,72 KB) MD5: 1CA1CCA30442313D3E7EAD264E3A18BE PID: 20.500.12556/dirros/4ebc1a5b-14cf-42aa-a747-c33966f4d704
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
---|
Povzetek: | Bukovo žagovino smo uporabili kot ojačitveno komponento pri pripravi biokompozitov z uporabo polioksimetilena % POM in polimlečne kisline % PLA kot polimerne matrice. Z ekstrudiranjem in brizganjem smo pripravili materiale z različno vsebnostjo žagovine, in sicer 5, 10 in 15 ut. %. Določili smo njihove mehanske (E modul, upogibna in natezna trdnost, raztezek) in termične (tališče, steklasti prehod) lastnosti. Rezultati v primeru obeh matric kažejo, da žagovina deluje kot ojačitev za upogibne obremenitve in pri matrici POM tudi za natezne obremenitve. Dodatek žagovine v matrico POM ali PLA dvigne maksimalno temperaturo uporabe kompozitov. Nove materiale odlikuje nizka gostota, njihova glavna pomanjkljivost pa je krhkost. So dobra in cenovno ugodna alternativa kompozitom z vgrajenimi steklenimi vlakni. |
---|
Ključne besede: | bukova žagovina, biokompoziti, polioksimetilen, polimlečna kislina, ekstruzija, brizganje, mehanske lastnosti, termične lastnosti |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Leto izida: | 2016 |
---|
Št. strani: | str. 39-48 |
---|
Številčenje: | Vol. 110 |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-7521 |
---|
UDK: | 630*83:630*81:630*17(045)=163.6 |
---|
ISSN pri članku: | 2335-3112 |
---|
DOI: | 10.20315/ASetL.110.2 |
---|
COBISS.SI-ID: | 4680102 |
---|
Datum objave v DiRROS: | 12.07.2017 |
---|
Število ogledov: | 5389 |
---|
Število prenosov: | 2626 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |