| Naslov: | Model za razvrščanje izdelkov kosovnega pohištva iz lesa glede na obremenjevanje okolja med procesom izdelave |
|---|
| Avtorji: | ID Lipušček, Igor (Avtor) ID Oblak, Leon (Avtor) ID Zadnik Stirn, Lidija (Avtor) |
| Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (108,71 KB) MD5: 67EB5EE50A3FD46FF84E8C584445ED90 PID: 20.500.12556/dirros/d935822b-b832-4cf9-96f3-2d9d111cfb11
|
|---|
| Jezik: | Slovenski jezik |
|---|
| Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
|---|
| Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
|---|
| Povzetek: | Pri procesu proizvodnje kosovnega pohištva iz lesa vpliva na obremenjevanje okolja veliko parametrov. V raziskavi smo definirali ključne parametre in oblikovali model za razvrščanje teh izdelkov glede na obremenjevanje okolja. Za oblikovanje modela je bila uporabljena metoda večkriterijskega odločanja. Funkcije koristnosti so bile izračunane z metodo analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Podatke smo zbrali na osnovi ekspertnih mnenj, ki so bila predhodno statistično obdelana. Oblikovani matematični model omogoča kritično primerjavo izdelkov z vidika obremenjevanja okolja in prikaze izrazitih prednosti oziroma slabosti določenega izdelka. |
|---|
| Ključne besede: | lesna industrija, obremenjevanje okolja, razvrščanje izdelkov, modeliranje, večkriterijsko odločanje, AHP metoda |
|---|
| Status publikacije: | Objavljeno |
|---|
| Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
|---|
| Leto izida: | 2003 |
|---|
| Št. strani: | str. 31-51 |
|---|
| Številčenje: | Vol. 70 |
|---|
| PID: | 20.500.12556/DiRROS-7231  |
|---|
| UDK: | 674:65.01:519.8:(497.12) |
|---|
| ISSN pri članku: | 0351-3114 |
|---|
| URN: | URN:NBN:SI:doc-MHXUABXJ |
|---|
| COBISS.SI-ID: | 1085065  |
|---|
| Datum objave v DiRROS: | 12.07.2017 |
|---|
| Število ogledov: | 5830 |
|---|
| Število prenosov: | 2400 |
|---|
| Metapodatki: |  |
|---|
|
:
|
Kopiraj citat |
|---|
| | | | Objavi na: |  |
|---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |