1. Properties and aromatic profile of dry-fermented sausages produced from Krškopolje pigs reared under organic and conventional rearing regimeMartin Škrlep, Marjeta Čandek-Potokar, Urška Tomažin, Nina Batorek Lukač, Mónica Flores, 2018, izvirni znanstveni članek Ključne besede: meat product quality, pif meat, dry-fermented sausages, local breeds, organic rearing regime, conventional rearing regime, aromatic profile, sousages profile, meat flavour, prašiči, prašičje meso, kastracija prašičev, imunokastracija, operativna kastracija, kakovost mesa, vonj merjasca, androstenon, okus mesa Objavljeno v DiRROS: 06.09.2022; Ogledov: 740; Prenosov: 0 |
2. Anatomija lesa za loke godalKatarina Čufar, Blaž Demšar, Martin Zupančič, Gerald Koch, Primož Oven, 2007, izvirni znanstveni članek Povzetek: V goslarski delavnici "Atelje Demšar" smo dobili štiri vzorce lesa za godalne loke tujih dobaviteljev, ki so jih označili z imeni (1) pernambuk, (2) konjskomeso, (3) brazil in (4) kačji les. Les smo anatomsko preiskali ter določili vrste: (1) Guilandina echinata (pernambuk, pau brazil, brazil), (2) Manilkara bidentata (massaranduba, konjsko meso), (3) Shorea laevis (balau, bangkirai), (4) Brosimum guianense syn. Piratinera guianensis (Schlangenholz, snakewood, kačji les). Identifikacija je v treh (1, 2 in 4) od štirih primerovpotrdila lesno vrsto, kot jo je navedel dobavitelj lesa. Preiskane lesne vrste pernambuk, konjsko meso in kačji les (1, 2 in 4) iz južne Amerike imajo skupne naslednje lastnosti: fino teksturo, temno obarvano jedrovino, dekorativen videz, visoko gostoto, visoko trdnost, dobro dimenzijsko stabilnost in dobre obdelavnostne lastnosti, posebno struženje in površinsko obdelavo. Vse so zelo cenjene za godalne loke, za najboljšega pa velja les pernambuka. Les balau iz Azije ima slabše lastnosti in ni tipična lesna vrsta za loke. Razlike v zgradbi lesa preiskanih vrst so najverjetneje vzrok za razlike v kvaliteti končnega izdelka. Podajamo opis izdelave lesenega loka, opis lesnih lastnosti in pomen pravilne identifikacije in poimenovanja lesa. Ključne besede: godalni lok, pernambuk, Guilandina echinata syn. Caesalpina echinata, massaranduba syn., konjsko meso, Manilkara bidentata, kačji les, Brosimum guianense syn. Piratinera guianensis, balau, Shorea laevis, anatomija lesa Objavljeno v DiRROS: 12.07.2017; Ogledov: 5377; Prenosov: 2119 Celotno besedilo (1,49 MB) |
3. Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji za leto 20132014, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid Ključne besede: govedoreja, klavna kakovost, klavnost, mesne pasme, goveje meso, prireja, statistični podatki, elektronske knjige Objavljeno v DiRROS: 11.07.2017; Ogledov: 4306; Prenosov: 1468 Povezava na celotno besedilo Gradivo ima več datotek! Več... |
4. |
5. Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji za leto 20142015, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid Ključne besede: govedoreja, klavna kakovost, klavnost, mesne pasme, goveje meso, prireja, statistični podatki, elektronske knjige Objavljeno v DiRROS: 03.06.2015; Ogledov: 6063; Prenosov: 1255 Celotno besedilo (1,46 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
6. Rezultati kontrole prireje mleka in mesa : Slovenija 2013Mija Sadar, Janez Jenko, Janez Jeretina, Betka Logar, Tomaž Perpar, Peter Podgoršek, 2014, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid Ključne besede: govedoreja, prireja, mleko, 110 let, meso, kontrola, rezultati, 2013, Slovenija, poročila Objavljeno v DiRROS: 03.06.2015; Ogledov: 6623; Prenosov: 1331 Celotno besedilo (3,34 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |