Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "ključne besede" (meso) .

1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Anatomija lesa za loke godal
Katarina Čufar, Blaž Demšar, Martin Zupančič, Gerald Koch, Primož Oven, 2007, izvirni znanstveni članek

Povzetek: V goslarski delavnici "Atelje Demšar" smo dobili štiri vzorce lesa za godalne loke tujih dobaviteljev, ki so jih označili z imeni (1) pernambuk, (2) konjskomeso, (3) brazil in (4) kačji les. Les smo anatomsko preiskali ter določili vrste: (1) Guilandina echinata (pernambuk, pau brazil, brazil), (2) Manilkara bidentata (massaranduba, konjsko meso), (3) Shorea laevis (balau, bangkirai), (4) Brosimum guianense syn. Piratinera guianensis (Schlangenholz, snakewood, kačji les). Identifikacija je v treh (1, 2 in 4) od štirih primerovpotrdila lesno vrsto, kot jo je navedel dobavitelj lesa. Preiskane lesne vrste pernambuk, konjsko meso in kačji les (1, 2 in 4) iz južne Amerike imajo skupne naslednje lastnosti: fino teksturo, temno obarvano jedrovino, dekorativen videz, visoko gostoto, visoko trdnost, dobro dimenzijsko stabilnost in dobre obdelavnostne lastnosti, posebno struženje in površinsko obdelavo. Vse so zelo cenjene za godalne loke, za najboljšega pa velja les pernambuka. Les balau iz Azije ima slabše lastnosti in ni tipična lesna vrsta za loke. Razlike v zgradbi lesa preiskanih vrst so najverjetneje vzrok za razlike v kvaliteti končnega izdelka. Podajamo opis izdelave lesenega loka, opis lesnih lastnosti in pomen pravilne identifikacije in poimenovanja lesa.
Ključne besede: godalni lok, pernambuk, Guilandina echinata syn. Caesalpina echinata, massaranduba syn., konjsko meso, Manilkara bidentata, kačji les, Brosimum guianense syn. Piratinera guianensis, balau, Shorea laevis, anatomija lesa
Objavljeno v DiRROS: 12.07.2017; Ogledov: 4872; Prenosov: 2003
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

3.
Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji za leto 2013
2014, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Ključne besede: govedoreja, klavna kakovost, klavnost, mesne pasme, goveje meso, prireja, statistični podatki, elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 11.07.2017; Ogledov: 3894; Prenosov: 1287
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
5.
Pregled zakola in klavne kakovosti goveda v Sloveniji za leto 2014
2015, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Ključne besede: govedoreja, klavna kakovost, klavnost, mesne pasme, goveje meso, prireja, statistični podatki, elektronske knjige
Objavljeno v DiRROS: 03.06.2015; Ogledov: 5623; Prenosov: 1095
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Rezultati kontrole prireje mleka in mesa : Slovenija 2013
Mija Sadar, Janez Jenko, Janez Jeretina, Betka Logar, Tomaž Perpar, Peter Podgoršek, 2014, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Ključne besede: govedoreja, prireja, mleko, 110 let, meso, kontrola, rezultati, 2013, Slovenija, poročila
Objavljeno v DiRROS: 03.06.2015; Ogledov: 6220; Prenosov: 1168
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh