Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Prehranska podpora bolnika z rakom
Avtorji:ID Rotovnik-Kozjek, Nada (Avtor)
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (563,62 KB)
MD5: DB06863D16BE5AC5249F214D69C6A72D
PID: 20.500.12556/dirros/a58fc68f-d2cb-4da4-a56c-349e365e90b4
 
Jezik:Slovenski jezik
Tipologija:1.08 - Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci
Organizacija:Logo OI - Onkološki inštitut Ljubljana
Povzetek:Bolniki z rakom požiralnika in želodca zelo pogosto izgubljajo telesno maso, kar vodi v podhranjenost ter pospešuje razvoj kaheksije. Hujšanje in razvoj podhranjenosti pospešujeta razvoj kaheksije, znižujeta funkcionalno stanje bolnikov ter njihovo kakovost življenja. Funkcionalno stanje in kakovost življenja bolnikov sta slabša. Slabši je odziv tumorja na zdravljenje, to spremlja več neželenih sopojavov in slabše preživetje. Vzroki za hujšanje in razvoj podhranjenosti so pri bolnikih s tumorji zgornjih prebavil številni ter se pogosto pojavijo že ob začetku bolezni. Zato naj diagnostika kaheksije in prehranska obravnava bolnika potekata vzporedno z zdravljenjem rakaste bolezni. Izvajata se na enak način kot vsaka druga medicinska terapija. Prehransko intervencijo, kot osnovni ukrep preprečevanja podhranjenosti in razvoja kaheksije, je treba pričeti dovolj zgodaj, da preprečimo in/ali zmanjšamo nadaljnjo izgubo telesne celične mase. Energetske potrebe bolnikov z rakom so primerljive z energetskimi potrebami bolnikov, ki nimajo raka. Potrebe po beljakovinah so 1,2 do 2,0 g/kg telesne teže/dan. Pri bolnikih s kaheksijo lahko uporabimo modulacijo presnove z omega-3 maščobnimi kislinami.
Ključne besede:prehrana, onkologija, prehranska podpora, rak prebavil
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2014
Št. strani:str. 56-59, 76
Številčenje:Letn. 18, št. 1
PID:20.500.12556/DiRROS-8964 Novo okno
UDK:613.2
ISSN pri članku:1408-1741
URN:URN:NBN:SI:doc-N1ED15OM
COBISS.SI-ID:1809275 Novo okno
Avtorske pravice:by Authors
Datum objave v DiRROS:31.08.2018
Število ogledov:3853
Število prenosov:964
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Šola: tumorji prebavil II, Ljubljana, 15. 11. 2013
Založnik:Onkološki inštitut
COBISS.SI-ID:1807227 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:31.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:[Nutritional support for a cancer patient]
Povzetek:Oesophageal cancer patients very frequently lose their body weight, which leads to malnutrition and accelerates the development of cachexia. Weight loss and development of malnutrition accelerate the development of cachexia and deteriorate the functional state of patients and their quality of life. Functional state and quality of life of patients thus become worse. This also results in poorer tumour response to treatment, which is accompanied by adverse events and decreased survival. There are numerous causes of weight loss and development of malnutrition in patients with gastrointestinal tumours, which often develop already at the onset of the disease. Therefore, the diagnosis of cachexia and nutritional management of the patient should be undertaken at the same time as treatment of the cancerous disease. They are performed in the same manner as any other medical therapy. Nutritional intervention, as the basic measure for preventing malnutrition and development of cachexia, must be started early enough to prevent and/or minimise further loss of body cell mass. The energy needs of cancer patients are comparable to those of patients who do not have cancer. Protein requirements are 1.2-2.0 g/kg of body weight/day. In patients with cachexia, we can use modulation of metabolism by omega-3 fatty acids.


Arhiv

niGradiv

Nazaj