Naslov: | Pretvorbeni faktorji za zunanjetrgovinske podatke o okroglem lesu za Slovenijo |
---|
Avtorji: | ID Piškur, Mitja (Avtor) |
Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (732,54 KB) MD5: 8993C5B80BE0407F59C52BDFEA0EEAB1 PID: 20.500.12556/dirros/3ef1398d-2fc5-4166-b91f-ea52c7f7886d
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
---|
Povzetek: | Nacionalni podatki o zunanji trgovini z okroglim lesom so pomembni z vidika mednarodnega poročanja in so sestavni del analiz tokov lesa. Namena raziskave sta izračun objektivnih nacionalnih pretvorbenih faktorjev za preračun podatkov o masi v podatke o neto volumnu (neto m3) in oblikovanje predloga enotnih faktorjev za glavne drevesne vrste. Kot osnovne podatke smo uporabili uradne podatke SURS za leta 2003-2006. Izračunani enotni pretvorbeni faktorji za najbolj zastopane drevesne vrste so: 0,77 t/m3 za smreko in jelko; 0,98 t/m3 za bukev in 1,12 t/m3 za hrast. Mednarodni pretvorbeni faktorji (FAO) so za Slovenijo prenizki in dajejo previsoke uradne podatke o zunanji trgovini. Metoda izračuna pretvorbenih faktorjev za zunanjetrgovinske podatke o okroglem lesu je univerzalna in ponovljiva. Predlagamo periodično preverjanje pretvorbenih faktorjev. |
---|
Ključne besede: | pretvorbeni faktorji, okrogli les, statistika, zunanja trgovina, Slovenija |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Leto izida: | 2009 |
---|
Št. strani: | str. 53-59 |
---|
Številčenje: | Vol. 88 |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-7715 |
---|
UDK: | 630*85 |
---|
ISSN pri članku: | 0351-3114 |
---|
URN: | URN:NBN:SI:doc-WBKR0560 |
---|
COBISS.SI-ID: | 2468774 |
---|
Datum objave v DiRROS: | 12.07.2017 |
---|
Število ogledov: | 4747 |
---|
Število prenosov: | 2083 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |