Naslov: | Vpliv temperature termične obdelave na dielektrične lastnosti lesa |
---|
Avtorji: | ID Jošt, Matej (Avtor) ID Resnik, Jože (Avtor) ID Šernek, Milan (Avtor) |
Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (417,63 KB) MD5: 30033350B65B76715F5BDE925B9ED854 PID: 20.500.12556/dirros/1cb324f7-e10e-458b-801b-2e6e53811a50
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | SciVie - Gozdarski inštitut Slovenije
|
---|
Povzetek: | V prispevku so predstavljeni rezultati vpliva temperature termične obdelave nadielektrične lastnosti bukovine (Fagus sylvatica L.) in smrekovine (Picea abies L.). V eksperimentu smo uporabili diskaste preskušance premera 45 mm in debeline 5 mm, ki smo jih termično obdelali pri sedmih različnih temperaturah (50 do 200 °C). Dielektrične lastnosti preskušancev smo ugotavljali pri devetih različnih frekvencah (2 do 10 MHz). Vse meritve smo opravili pri sobnitemperaturi z impedančnim analizatorjem HP 4191A RF po metodi z mikrometrom, na katerega sta bili pritrjeni diskasti aluminijasti elektrodi. Na osnovi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da se dielektrična vrednost lesain izgubni kot zmanjšujeta z naraščajočo temperaturo obdelave, če je le-tavišja od 100 °C. Dielektrična vrednost lesa je nižja pri večji izgubi mase preskušanca. |
---|
Ključne besede: | dielektrične lastnosti, temperatura, segrevanje, les, visoka frekvenca |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Leto izida: | 2004 |
---|
Št. strani: | str. 123-135 |
---|
Številčenje: | Vol. 73 |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-7601 |
---|
UDK: | 630*812.8+176.1 Fagus sylvatica L.:174 Picea abies L.(045) |
---|
ISSN pri članku: | 0351-3114 |
---|
URN: | URN:NBN:SI:doc-ZN0BRN8I |
---|
COBISS.SI-ID: | 1268902 |
---|
Datum objave v DiRROS: | 12.07.2017 |
---|
Število ogledov: | 4777 |
---|
Število prenosov: | 2040 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |