Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Impact of rutin and other phenolic substances on the digestibility of buckwheat grain metabolites
Avtorji:ID Kreft, Ivan (Avtor)
ID Germ, Mateja (Avtor)
ID Golob, Aleksandra (Avtor)
ID Vombergar, Blanka (Avtor)
ID Bonafaccia, Francesco (Avtor)
ID Luthar, Zlata (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1422-0067/23/7/3923
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,70 MB)
MD5: 7FA1BA42ABA7459B3E5C1C667028E641
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:Logo NUTRIS - Inštitut za nutricionistiko
Povzetek:Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) is grown in eastern and central Asia (the Himalayan regions of China, Nepal, Bhutan and India) and in central and eastern Europe (Luxemburg, Germany, Slovenia and Bosnia and Herzegovina). It is known for its high concentration of rutin and other phenolic metabolites. Besides the grain, the other aboveground parts of Tartary buckwheat contain rutin as well. After the mixing of the milled buckwheat products with water, the flavonoid quercetin is obtained in the flour–water mixture, a result of rutin degradation by rutinosidase. Heating by hot water or steam inactivates the rutin-degrading enzymes in buckwheat flour and dough. The low buckwheat protein digestibility is due to the high content of phenolic substances. Phenolic compounds have low absorption after food intake, so, after ingestion, they remain for some time in the gastrointestinal tract. They can act in an inhibitory manner on enzymes, degrading proteins and other food constituents. In common and Tartary buckwheat, the rutin and quercetin complexation with protein and starch molecules has an impact on the in vitro digestibility and the appearance of resistant starch and slowly digestible proteins. Slowly digestible starch and proteins are important for the functional and health-promoting properties of buckwheat products.
Ključne besede:tartary buckwheat, phenolic substances, rutin, quercetin, protein, starch, nutrition, digestibility, flavonoid
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2022
Leto izida:2022
Št. strani:16 str.
Številčenje:Vol. 23, No. 7 (3923)
PID:20.500.12556/DiRROS-24164 Novo okno
UDK:633
ISSN pri članku:1661-6596
DOI:10.3390/ijms23073923 Novo okno
COBISS.SI-ID:103180291 Novo okno
Avtorske pravice:© 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Datum objave v DiRROS:19.11.2025
Število ogledov:123
Število prenosov:59
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:International journal of molecular sciences
Skrajšan naslov:Int. j. mol. sci.
Založnik:Molecular Diversity Preservation International MDPI
ISSN:1661-6596
COBISS.SI-ID:36217605 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:European Regional Development Fund
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:Drive4SIFood

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0077
Naslov:Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-3014
Naslov:Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Ministry of Agriculture, Forestry and Food, Republic of Slovenia

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, fenolne spojine, fenoli, rutin, kvercetin, škrob, prebavljivost, prehrana, flavonoidi


Nazaj