Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Dietary habits of shooting athletes : a comparative study of Slovenian and foreign athletes
Avtorji:ID Jakus, Tadeja (Avtor)
ID Černe, Nika (Avtor)
ID Stubelj, Mojca (Avtor)
Datoteke:.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,08 MB)
MD5: D7187B8B399C0EEA2B2BDD230093AF48
 
URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://ojs.zrs-kp.si/index.php/AK/article/view/460
 
URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://doi.org/10.35469ak.2024.460
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo ZRS Koper - Znanstveno-raziskovalno središče Koper / Centro di Ricerche Scientifiche Capodistria
Povzetek:Purpose: Shooting is a sport in which dietary habits and the timing of meals is not often represented. The aim of this paper is to compare the dietary habits, timing of meals and training frequency of Slovenian and foreign athletes. Methods: The sample included 88 shooter athletes (35 Slovenian and 53 foreign athletes), aged 14 to 60, who participate in competitions. Data by dietary habits, diet, training and BMI were collected via a questionnaire. Results: Athletes train and compete most frequently using an air rifle. Foreign athletes train more often and spend more time training than Slovenian athletes (p < 0.001). The average BMI was 24.9 ± 4.9 kg/m2 and was higher in athletes who competed at national level (26.8 ± 5.6 kg/m2) compared to international level (23.0 ± 3.1 kg/ m2) (p = 0.022). We found a difference between the groups in lunch (p = 0.041), morning (p = 0.020) and evening (p = 0.008) snacks. Slovenian athletes reached for food during training less frequently than foreign athletes (p = 0.007). More than half of the athletes (p < 0.001). Conclusions -athletes tend to train more frequently, have better nutritional planning and eat more meals after training than their Slovenian counterparts.
Ključne besede:shooting, nutrition, eating behaviour
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2024
Leto izida:2024
Št. strani:str. 5-24
Številčenje:Vol. 15, iss. 2
PID:20.500.12556/DiRROS-21697 Novo okno
UDK:613.2:799.3
ISSN pri članku:2232-2620
DOI:10.35469ak.2024.460 Novo okno
COBISS.SI-ID:220729091 Novo okno
Avtorske pravice:Copyright (c) 2024 Tadeja Jakus, Nika Černe, Mojca Stubelj
Datum objave v DiRROS:13.03.2025
Število ogledov:550
Število prenosov:447
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Annales kinesiologiae
Skrajšan naslov:Ann. kinesiol.
Založnik:Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče, Univerzitetna založba Annales, Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče, Univerzitetna založba Annales, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS
ISSN:2232-2620
COBISS.SI-ID:254259712 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Prehranske navade športnikov v strelstvu
Povzetek:Namen: Strelstvo je šport, kjer so prehranske navade in režim prehranjevanja slabo raziskani. Namen članka je primerjati prehranske navade, režim prehranjevanja in pogostnost treninga slovenskih in tujih športnikov. Metode: Vzorec je vključeval 88 kategoriziranih strelcev športnikov (35 slovenskih in 53 tujih) med 14 in 60 letom starosti, ki sodelujejo na tekmovanjih. Podatki o prehranjevalnih navadah, prehrani, treningu in indeksu telesne mase (ITM) so bili zbrani z uporabo vprašalnika. Rezultati: Športniki najpogosteje trenirajo in tekmujejo z zračno puško. Tuji športniki trenirajo pogosteje in več časa kot slovenski (p < 0,001). Povprečni ITM je bil 24,9 ± 4,9 kg/m² in je bil višji pri športnikih, ki tekmujejo na nacionalni ravni (26,8 ± 5,6 kg/m²) v primerjavi s svetovno ravnijo (23,0 ± 3,1 kg/m²) (p = 0,022). Ugotovili smo razlike v pogostnosti uživanja obrokov med slovenskimi in tujimi športniki pri kosilu (p = 0,041), dopoldanski (p = 0,020) in popoldanski (p = 0,008) malici. Slovenski športniki med treningom redkeje posegajo po hrani v primerjavi s tujimi (p = 0,007). Več kot polovica športnikov zaužije prvi obrok po treningu v 1–2 urah po vadbi, vendar le 8,6 % slovenskih športnikov načrtuje obrok po treningu, medtem ko to počne kar 54.7% tujih (p < 0,001). Zaključek: Študija poudarja pomembne razlike v času in pogostnosti obrokov ter načrtovanju prehrane med slovenskimi in tujimi strelci. Tuji športniki pogosteje trenirajo, imajo bolje načrtovano prehrano in zaužijejo več obrokov po treningu kot njihovi slovenski kolegi.
Ključne besede:strelstvo, prehrana, prehranske navade


Nazaj