Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Effect of sucrose concentration on streptococcus mutans adhesion to dental material surfaces
Avtorji:ID Zore, Anamarija (Avtor)
ID Rojko, Franc (Avtor)
ID Matijaković Mlinarić, Nives (Avtor)
ID Veber, Jona (Avtor)
ID Učakar, Aleksander (Avtor)
ID Štukelj, Roman (Avtor)
ID Pondelak, Andreja (Avtor)
ID Sever Škapin, Andrijana (Avtor)
ID Bohinc, Klemen (Avtor)
Datoteke:URL URL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2079-6412/14/2/165
 
.pdf PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (4,28 MB)
MD5: 6037CCDD033B7D67541749D3CD8B6752
 
Jezik:Angleški jezik
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:Logo ZAG - Zavod za gradbeništvo Slovenije
Povzetek:Enamel demineralization, known as dental caries, is instigated by the bacterium Streptococcus mutans, which generates acid during carbohydrate metabolism. Among carbohydrates, sucrose is the most cariogenic and capable of biofilm formation. This study aimed to explore and comprehend Streptococcus mutans’ adherence to two prevalent dental material surfaces, i.e., a cobalt–chromium(Co-Cr) alloy and a resin-based composite, under the influence of various sucrose concentrations. To understand bacterial adhesion, the surfaces were characterized using profilometry, tensiometry, and surface charge measurements. Bacterial adhesion was evaluated using scanning electron microscopy and crystal violet dye methods. Results revealed that the composite surface exhibited greater rough-ness compared with the Co-Cr alloy surface. Both surfaces displayed hydrophilic properties and a negative surface charge. Bacterial adhesion experiments indicated lower bacterial adherence to the Co-Cr alloy than to the composite surface before the addition of sucrose. However, the introduction of sucrose resulted in biofilm development on both surfaces, showcasing a similar increase in bacterial adhesion, with the highest levels being observed at a 5% sucrose concentration in the bacterial suspension. In conclusion, the findings suggest sucrose-rich foods could facilitate bacterial adaptation despite less favorable surface characteristics, thereby promoting biofilm formation.
Ključne besede:bacterial adhesion, streptococcus mutans, dental material surfaces, sucrose concentration
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:27.01.2024
Založnik:MDPI AG
Leto izida:2024
Št. strani:str. 1-14
Številčenje:Vol. 14, iss. 2, [article no.] 165
PID:20.500.12556/DiRROS-18067 Novo okno
UDK:616.31
ISSN pri članku:2079-6412
DOI:10.3390/coatings14020165 Novo okno
COBISS.SI-ID:182777603 Novo okno
Avtorske pravice:© 2024 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Opomba:Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 29. 1. 2024;
Datum objave v DiRROS:31.01.2024
Število ogledov:184
Število prenosov:69
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Coatings
Skrajšan naslov:Coatings
Založnik:MDPI AG
ISSN:2079-6412
COBISS.SI-ID:523035673 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J7-2595
Naslov:Modulacija polifenolnega profila v sadju s trajnostnimi fizikalnimi poobiralnimi postopki

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0388
Naslov:Mehanizmi varovanja zdravja

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0273
Naslov:Gradbeni objekti in materiali

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0430
Naslov:Gozdno-lesna veriga in podnebne spremembe: prehod v krožno biogospodarstvo

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:adhezija bakterij, streptococcus mutans, površine dentalnih materialov, površine dentalnih materialov


Nazaj