Naslov: | Anatomija in fiziologija zgornjega dela dihal in prebavil |
---|
Avtorji: | ID Šereg Bahar, Maja (Avtor) |
Datoteke: | PDF - Predstavitvena datoteka, prenos (75,64 KB) MD5: B95C735DA0E80E2BF6D3F8CA7810F527
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Tipologija: | 1.09 - Objavljeni strokovni prispevek na konferenci |
---|
Organizacija: | OI - Onkološki inštitut Ljubljana
|
---|
Povzetek: | Zgornja dihala in prebavila tvorijo: zunanje, srednje in notranje uho, nosni organ, ustna votlina, zgornje, srednje in spodnje žrelo ter grlo. Nekateri med zgornja prebavila štejejo tudi požiralnik. V tem predelu najdemo še ščitnico, obščitnice ter žleze slinavke. Ti organi so sestavljeni iz različnih tkiv, iz katerih lahko vznika rak. To so: koža ter sluznice, ki jih pokriva večinoma ploščatocelični epitel, na nekaterih mestih respiratorni epitel, mišice, hrustanec, limfatično tkivo v žrelu in druga tkiva. Naloge zgornjih prebavil in dihal so: sluh in ravnotežje, dihanje, vohanje, žvečenje in požiranje ter začetek prebave hrane, tvorba glasu in govora, zaščitna – imunološka funkcija ter zaščita spodnjih dihal pred vdorom tekočine in hrane. Motorično in senzibilno oživčenje omogočajo možganski živci, arterijska preskrba poteka skozi arterije karotis interne in eksterne ter njunih vej. Drenaža limfe poteka skozi globoke in povrhnje vratne bezgavke, ki so številne. Venska kri odteka skozi venski pletež v veno jugularis. |
---|
Ključne besede: | anatomija, fiziologija, zgornja dihala, zgornja prebavila |
---|
Kraj izida: | Ljubljana |
---|
Založnik: | Onkolološki inštitut |
---|
Leto izida: | 2022 |
---|
Št. strani: | Str. 6-10 |
---|
PID: | 20.500.12556/DiRROS-16018-47811f42-57ad-c536-eb44-381a952c9bb1 |
---|
UDK: | 616.21 |
---|
COBISS.SI-ID: | 134475011 |
---|
Avtorske pravice: | by Author |
---|
Opomba: | Nasl. z nasl. zaslona;
Opis z dne 19. 12. 2022; |
---|
Datum objave v DiRROS: | 06.01.2023 |
---|
Število ogledov: | 990 |
---|
Število prenosov: | 288 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |