1. Prehrana in vnos tekočine pri ileostomiDenis Mlakar-Mastnak, Urška Jelenko, 2017 Povzetek: Med operacijo vam je kirurg zaradi odstranitve obolelega dela črevesa naredil odprtino na tankem črevesu, njegov preostali del pa izpeljal na trebušno steno. Ko je izpeljana odprtina tankega črevesa v predelu ileuma, govorimo o ileostomi. Ko je debelo črevo odstranjeno v celoti, govorimo o trajni ileostomi. Ko pa je debelo črevo le za določen čas izključeno iz prebave govorimo o začasni ileostomi. Ključne besede: požiranje, motnje, prehranska podpora DiRROS - Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 2703; Prenosov: 567
Celotno besedilo (969,90 KB) |
2. |
3. Prehrana po delni ali popolni odstranitvi želodcaDenis Mlakar-Mastnak, Eva Justin, 2017 Povzetek: Po operaciji želodca mora biti prehrana energijsko in beljakovinsko dovolj bogata, da prepreči ali ustavi hujšanje, ter pravilne sestave, da prepreči ali omili dumping sindrom. Dumping sindrom združuje težave, ki se pojavijo zaradi zmanjšane prostornine želodca ali njegove popolne odstranitve. Pri tem je prehod hrane v črevo pospešen ali neposreden (takojšen) in zato lahko pride do motenj v prebavi ter vsrkavanju hranil v črevesju. Kmalu po zaužitem obroku se lahko pojavi neprijeten občutek polnosti v trebuhu, napihnjenost trebuha, trebušni krči, driska, hitro bitje srca, občutek šibkosti, mrzel znoj (predvsem na čelu), lahko tudi občutek toplote ali mrazenja ter včasih napadi rdečice. Vse to lahko spremljata tudi tiščanje in bolečina v žlički ter kasneje padec krvnega sladkorja - hipoglikemija. Ključne besede: požiranje, motnje, prehranska podpora DiRROS - Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 4336; Prenosov: 700
Celotno besedilo (438,83 KB) |
4. |
5. |
6. Prehrana in rak : kaj jesti, če zbolimoNada Rotovnik-Kozjek, Katja Kogovšek, Denis Mlakar-Mastnak, Irena Sedej, Eva Peklaj, 2014 Ključne besede: enakovredna živila, prehranski dodatki, prehranjevalne motnje, prehranjenost, živila, zdravstveni nasveti DiRROS - Objavljeno: 28.07.2016; Ogledov: 5254; Prenosov: 507
Celotno besedilo (2,36 MB) |
7. Drevesne vrste za obnovo gozdov po naravnih motnjah v SlovenijiRobert Brus, Lado Kutnar, 2017 Povzetek: Zaradi žleda leta 2014 in poznejšega napada podlubnikov bo v Sloveniji treba obnoviti velike površine prizadetih ali uničenih gozdov. Ob tem sta pomembni vprašanji, katere drevesne vrste bomo uporabili za obnovo in s katerimi vrstami bo v spremenjenih podnebnih razmerah mogoče doseči postavljene gozdnogospodarske cilje. Na osnovi analize rastiščnih tipov in gozdnih združb na območju najmočnejšega delovanja žleda smo pripravili seznam potencialnih drevesnih vrst po rastiščih in jih razvrstili v tri kategorije: nosilne ali ključne drevesne vrste (predvideni delež v lesni zalogi do 100 %), spremljevalne drevesne vrste (delež do 30 %) in manjšinske drevesne vrste (delež do 10 %). Izbor primernih vrst za obnovo bo zahteven in odvisen od več dejavnikov. Poleg rastiščne primernosti drevesnih vrst bo treba upoštevati tudi njihov gospodarski pomen, stanje gozdov v obnovi, razpoložljivost gozdnega reprodukcijskega materiala, način in stroške obnove ter obseg razpoložljivih sredstev. Nujno se je treba izogibati čistim enovrstnim sestojem, treba je uporabiti čim več različnih, rastišču primernih drevesnih vrst in s tem v največji možni meri zmanjšati tveganje. Pospešiti je treba preizkušanje še novih domačih drevesnih vrst in preudarno tudi tujih. S povečanjem vrstne pestrosti gozdov bomo pomembno prispevali k njihovi odpornosti in uresničevanju njihovih večnamenskih vlog. Ključne besede: naravne motnje, obnova gozdov, drevesne vrste, nosilne vrste, spremljevalne vrste, manjšinske vrste, Slovenija DiRROS - Objavljeno: 11.05.2017; Ogledov: 3632; Prenosov: 721
Celotno besedilo (653,68 KB) |
8. |
9. Prehrana in rak : kaj jesti, če zbolimoNada Rotovnik-Kozjek, Denis Mlakar-Mastnak, Katja Kogovšek, Irena Sedej, Eva Peklaj, 2017 Ključne besede: enakovredna živila, prehranski dodatki, prehranjevalne motnje, prehranjenost, živila, zdravstveni nasveti DiRROS - Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 3164; Prenosov: 657
Celotno besedilo (1,38 MB) |
10. Prehrana za bolnike s težavami pri požiranju - disfagijoEva Peklaj, Brigita Avramović Brumen, 2017 Povzetek: Težave s požiranjem so resen problem, ki lahko vodi v življenjsko ogrožajočo podhranjenost. Če se omenjene težave pojavijo, vam priporočamo, da na to opozorite vašega zdravnika, ki vam bo lahko predpisal ustrezno prehransko podporo (prehranski dodatek, svetovanje pri dietetiku ipd.). Kljub morebitnim težavam pri požiranju je pomembno, da s prehrano zagotovite zadosten vnos hranil in s tem vzdržujete svojo telesno težo. Ključne besede: požiranje, motnje, prehranska podpora DiRROS - Objavljeno: 13.12.2017; Ogledov: 3295; Prenosov: 697
Celotno besedilo (723,07 KB) |