Digital repository of Slovenian research organisations

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in

Options:
  Reset


Query: "author" (Be��i�� Nikola) .

1 - 10 / 55
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Let's (Tik) Talk About Fitness Trends
Valdemar Štajer, Ivana Milovanović, Nikola Todorović, Marijana Ranisavljev, Saša Pišot, Patrik Drid, 2022, review article

Abstract: Several factors that follow the development of society affect physical inactivity, which primarily includes the development of technology and digitalization and the increasing choice of unhealthy lifestyle habits. However, certain shifts in the fitness industry have been noted in the last decade. The development of wearable technologies and artificial intelligence is one of the leading fitness trends and undoubtedly represents the future of the fitness industry. On the other hand, the significant influence of social media and networks affects the development and attitudes of people related to physical activity. Therefore, this review paper evaluates the advantages and disadvantages of wearable technologies and artificial intelligence, the positive and negative effects of social networks, and points out the problems accompanying these new fitness trends. The development of fitness trends follows humanity’s needs, and one of the biggest challenges is incorporating these novelties in a mission to improve physical activity levels worldwide.
Keywords: modern technologies, social media, social networking platform, physical activity, wearable technologies
Published in DiRROS: 13.07.2022; Views: 63; Downloads: 36
.pdf Full text (186,33 KB)
This document has many files! More...

2.
3.
4.
Karizmatična oblast in civilna religija v Jugoslaviji - "titoizem"
Nikola Milosavić, 2020, not set

Abstract: Marcella María Althaus-Reid opredeli svoj teološki diskurz kot kritiko teologij osvoboditve s primesmi queerovske teologije. Očita jim vzpostavitev uniformira-nega novega razreda ubogih, ki so jih tudi te prikrajšale za lastno resničnost, saj so bile preveč pod vplivom zahodnjaške oz. totalitarne, T-teologije. Koncept dostojnosti je pomemben za družbe Južne Amerike in tradicionalna teologija ga pomaga ohranjati. Da bi prišlo do resnične osvoboditve, jo je treba postaviti v resničnost ljudi, ki je z vidika dostojnosti nedostojna: skrajna revščina je tesno povezana s spolnostjo, saj so telesa edino, kar revni še posedujejo. V krščanski teologiji, zlasti pa duhovnosti, je zelo prisoten vidik božjega profita: načelo, da Bog v razmerju do človeka ne sme biti v imaginarni izgubi. Gre za neke vrste odplačni odnos. Ta je lepo viden v pripovedi o Abrahamovem pogajanju z Bogom, da bi prizanesel Sodomi in Gomori. Nasproti tej pripovedi so postavljene tri podobe iz Jezusove-ga življenja, ki so transgresije ustaljene spodobnosti: učenci smukajo klasje, kjer gre za vprašanje prekoračitve sobotnega počitka, Jezusov pogovor s Samarijanko, kjer Jezus prekorači ustaljeni red medosebnih odnosov na spolni in religiozni rav-ni, ter križanje in vstajenje, ki pomenita prelom na bivanjski ravni. Če je profit eden glavnih značilnosti patriarhalno-heteronormativne konstrukcije družbe, po-tem pomeni Božje popolno samodarovanje v Jezusu dokončen prelom z logiko božjega profita. To je osvobajajoče za človeka in za podobo Boga. Nespodobnost je tako vpisana v samo evangeljsko sporočilo.
Keywords: Jugoslavija, titoizem, ideologija, civilna religija
Published in DiRROS: 28.03.2022; Views: 154; Downloads: 109
.pdf Full text (215,43 KB)
This document has many files! More...

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.71 sec.
Back to top