Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Raziskovalni podatki

Možnosti:
  Ponastavi

Iskalni niz: "avtor" (��efarin Simona) .

1 - 10 / 108
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Rak prostate
Dejan Bratuš, Simona Borštnar, Tanja Čufer, Andrej Kmetec, Borut Kragelj, Franc Kramer, Zdenka Ovčak, Sandi Poteko, Boris Sedmak, Boštjan Šeruga, Bojan Štrus, 2016

Povzetek: Prenovljena različica knjižice Rak prostate je obsežen in odlično zasnovan ter strukturiran priročnik o raku prostate, namenjen bolnikom z rakom prostate, njihovim svojcem pa tudi širši laični javnosti. Priročnik vsebinsko precej poljudno in razumljivo bralcu najprej predstavi žlezo prostato ter njena pomen in vlogo v telesu, nato pa ga izčrpno seznani z vsemi vidiki raka prostate, od mogočih dejavnikov tveganja do znakov začetne in napredovale bolezni, vsemi elementi diagnostike, vrstami zdravljenja in v končni fazi tudi lajšanjem neželenih učinkov zdravljenja in tudi znaki napredovale neobvladane bolezni. Pomembna odlika knjižice Rak prostate je, da bralca ne samo dobro seznani z boleznijo, ampak ga tudi natančno pouči o strokovnih merilih, na katerih temeljijo odločitve zdravnikov pri izbiri raznih metod zdravljenja. Posebno obsežen del besedila je namenjen prepoznavanju in obvladovanju neželenih učinkov metod lokalnega in sistemskega zdravljenja, kar bo bolnikom in njihovim svojcem gotovo zelo olajšalo pot zdravljenja.
DiRROS - Objavljeno: 25.07.2016; Ogledov: 5033; Prenosov: 850
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

3.
Napotki za premagovanje neželenih učinkov sistemskega zdravljenja raka : kaj morate vedeti?
Simona Borštnar, Marika Horvat, Marjana Bernot, Boštjan Šeruga, Barbara Jezeršek Novaković, Denis Mlakar-Mastnak, Monika Sonc, Samo Rožman, Janja Ocvirk, Branko Zakotnik, Metka Zajc, Snežana Umičević, 2018

Povzetek: V knjižici opisujemo različne vrste sistemskega zdravljenja, kamor uvrščamo zdravljenje s citostatiki (to je s kemoterapijo), hormonskimi zdravili in tarčnimi zdravili. S temi zdravili pa ne vplivamo samo na rakave celice, ampak tudi na zdrave celice v telesu, zaradi česar med zdravljenjem lahko nastanejo neželeni učinki. Nekatere neželene učinke lahko preprečimo ali pa jih uspešno lajšamo, če se že pojavijo.
Ključne besede: onkologija, bolniki, nasveti
DiRROS - Objavljeno: 25.03.2019; Ogledov: 2150; Prenosov: 644
.pdf Celotno besedilo (739,11 KB)

4.
Vloga obsevanja pri zdravljenju lokaliziranega raka sečnika
Borut Kragelj, Boris Sedmak, Simona Borštnar, Tanja Čufer, 2004

DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2380; Prenosov: 601
.pdf Celotno besedilo (215,75 KB)

5.
6.
7.
Mesto bisfosfonatov pri zdravljenju bolnikov z rakom
Simona Borštnar, 2008

Povzetek: Pri bolnikih z rakom in zasevki v kosteh je veliko tveganje za razvoj zapletov v kosteh, kar vodi v razvoj bolečin, patoloških zlomov, kompresije spinalnega kanala, hiperkalcemije in napredujoče nepokretnosti, zaradi česar se slabša kakovost življenja. Bisfosfonati preprečijo, zmanjšajo in odložijo te zaplete. Zaradi uvedbe teh zdravil so zapleti med bolniki z zasevki v kosteh bistveno redkejši. Znanih je tudi čedalje več izsledkov, ki kažejo na vlogo bisfosfonatov v preprečevanju izgube kostne mase med zdravljenjem raka. Danes poznamo vrsto bisfosfonatov, ki se razlikujejo po moči, učinkovitosti, odmerjanju, načinu dajanja in po odobrenih indikacijah za zdravljenje.
Ključne besede: bisfosfonati, hiperkalcemija, kostni zasevki, kosti, novotvorbe, metastaze
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2298; Prenosov: 598
.pdf Celotno besedilo (278,46 KB)

8.
Intratekalna aplikacija trastuzumaba in rituksimaba
Samo Rožman, Simona Borštnar, Barbara Jezeršek Novaković, 2011

Povzetek: Neoplastični meningitis je resen zaplet maligne bolezni. Kljub majhni incidenci njegova pogostost narašča, domnevno zaradi daljšega preživetja bolnikov in izboljšane diagnostike. Neoplastični meningitis se zdravi s sistemsko in intratekalno kemoterapijo ter z obsevanjem osrednjega živčevja. Trastuzumab in rituksimab sta monoklonski protitelesi, ki sta ob intravenskih aplikacijah pomembno izboljšali preživetje bolnikov z rakom dojk in Nehodgkinovim limfomom. Manj sta učinkoviti pri zdravljenju neoplastičnega meningitisa, saj zaradi velikosti ne prehajata krvno-možganske pregrade. Novejše raziskave preučujejo tudi možnost intratekalne aplikacije monoklonskih protiteles.
Ključne besede: onkologija, neoplastični meningitis, zdravljenje
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2069; Prenosov: 573
.pdf Celotno besedilo (152,68 KB)

9.
Preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje ekstravazacije citostatikov
Marjana Bernot, Marijana Fortuna Lužar, Simona Borštnar, 2011

Povzetek: Ekstravazacija citostatikov je redek, vendar zelo neprijeten zaplet sistemskega zdravljenja raka. Ker lahko pripelje do hudih takojšnjih in poznih posledic za bolnika, zahteva posebno pozornost zdravstvenih delavcev, ki izvajajo intravenozno zdravljenje. V članku so zbrana priporočila za preprečevanje in prepoznavanje ekstravazacije, algoritem ukrepov ob njenem nastanku in možnosti uporabe antidotov.
Ključne besede: onkologija, zdravljenje, zapleti, ekstravazacija
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 2327; Prenosov: 657
.pdf Celotno besedilo (604,32 KB)

10.
Slabost in bruhanje pri bolnikih na sistemskem zdravljenju raka
Simona Borštnar, 2009

Povzetek: Preprečevanje ter kontrola slabosti in bruhanja sta med najpomembnejšimi nalogami pri podpornem zdravljenju bolnikov z rakom. Poznamo akutno, pozno in anticipatorno slabost, ki so povzročene s citostatsko terapijo, ter kronično slabost in bruhanje pri bolnikih z napredovalim rakom. Osnova antiemetskega zdravljenja je nevrokemijska kontrola slabosti in bruhanja. V sluznici prebavil in v osrednjem živčevju so številni serotoninski, nevrokininski, dopaminski, histaminski in drugi receptorji, na katere se vežejo ustrezni prenašalci. Mnogi antiemetiki delujejo po mehanizmu kompetitivne inhibicije prek teh receptorjev tako v perifernem kot v osrednjem živčevju.
DiRROS - Objavljeno: 31.08.2018; Ogledov: 1960; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (106,54 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh