Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po

Možnosti:
  Ponastavi


Iskalni niz: "ključne besede" (kajenje) .

1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Povezava med rakom materničnega vratu in kajenjem
Tina Firanović, Urška Ivanuš, 2020, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, presejanje, rak materničnega vratu
Objavljeno v DiRROS: 17.05.2021; Ogledov: 792; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (565,54 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpliv epidemije COVID-19 na kajenje
Helena Koprivnikar, 2020, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, covid-19, javno zdravje
Objavljeno v DiRROS: 07.04.2021; Ogledov: 994; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (145,92 KB)

3.
4.
Poznavanje dejavnikov tveganja za nastanek raka med slovenskimi najstniki
Ana Košir, Enej Hadžić, Jasna But-Hadžić, 2020, izvirni znanstveni članek

Povzetek: Uvod: Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da naj bi eden od dveh fantov in ena od treh deklet današnjih najstnikov do 75. leta starosti zboleli za rakom. Po podatkih državnega programa za obvladovanje raka bi lahko kar 40 % rakavih bolezni preprečili z zdravim načinom življenja in izogibanjem dejavnikom tveganja. Za to bi morali najstniki dobro poznati dejavnike tveganja, da bi v prihodnosti zmanjšali pojavnost te bolezni. Namen: Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kako dobro najstniki poznajo dejavnike tveganja nastanka raka, ter preveriti, ali je razlika v znanju med spoloma ter med različno starimi najstniki. Metode dela: V raziskavo smo vključili 185 najstnikov, starih med 12 in 15 let (54 % fantov, 46 % deklet), ki so izpolnili mednarodni vprašalnik o poznavanju dejavnikov tveganja nastanka raka. Vprašalnike smo nato prenesli v elektronsko obliko s pomočjo spletnega orodja 1KA, ki nam je omogočil pripravo in tudi delno obdelavo rezultatov. Rezultati: Najstniki na splošno dobro poznajo dejavnike tveganja za nastanek raka, saj so med najpogostejšimi 10 dejavniki pravilno opredelili 6,7 dejavnika. Fanti so imeli statistično pomembno (p = 0,026) nižjo povprečno oceno 6,44 kot dekleta, ki so imela oceno 6,95, pri čemer sta razliki nastali v oceni kajenja in telesne mase. V obeh primerih je več deklet kot fantov pravilno opredelilo ta dejavnik tveganja. 58 % učencev skrbi, da bodo zboleli za rakom, pri tem pa je med spoloma bistvena razlika, saj to skrb izraža 74 % deklet in le 44% fantov (p < 0,001). Med najpomembnejšimi dejavniki tveganja slovenski najstniki na prvem mestu navajajo kajenje (55 %), na drugem alkohol (24 %), na tretjem sevanje (14 %) in na četrtem nezdravo prehrano (14 %). Med učenci se jih 83 % strinja, da nekatera živila povečajo možnost nastanka raka. Pri vprašanju o številu potrebnih dnevnih porcij sadja in zelenjave je povprečen odgovor 3,5 porcije od priporočenih 5. Večina učencev (69 %) meni, da je rdeče meso dejavnik tveganja za nastanek raka, samo polovica pa ve, da je treba dnevno zaužiti manj kot 5 g soli. Da je vzdrževanje zdrave telesne mase eden najpomembnejših načinov preprečitve raka, se strinja 81 % učencev, 85 % pa jih meni, da je telesna dejavnost povezana s preprečevanjem nastanka raka. 87 % učencev dobro pozna nevarnost sončenja, prav tako pa dobro opredeljujejo alkohol kot dejavnik tveganja, čeprav jih 74 % ni prepričanih, ali imajo vse alkoholne pijače enak učinek. Zaključki: Raziskava kaže na zelo dobro poznavanje dejavnikov tveganja za nastanek raka med slovenskimi najstniki. Zato menimo, da lahko današnja mladina v primerjavi s prejšnjimi generacijami doseže manjšo obolevnost za rakom ob nadaljnjem širjenju informacij o teh dejavnikih, ki temeljijo na dokazih.
Ključne besede: onkologija, dejavniki tveganja, najstniki, kajenje
Objavljeno v DiRROS: 09.09.2020; Ogledov: 1743; Prenosov: 519
.pdf Celotno besedilo (199,50 KB)

5.
Tobačni in povezani izdelki v Sloveniji, uporaba in ukrepi za zmanjševanje uporabe
Helena Koprivnikar, 2016, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, tobačni izdelki, bolezni, preventiva
Objavljeno v DiRROS: 21.05.2020; Ogledov: 1493; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (129,65 KB)

6.
Uvodnik
Maja Primic-Žakelj, 2017, predgovor, uvodnik, spremna beseda

Ključne besede: pljučni rak, preprečevanje, kajenje, register raka
Objavljeno v DiRROS: 03.04.2020; Ogledov: 1376; Prenosov: 379
.pdf Celotno besedilo (97,35 KB)

7.
Razširjenost kajenja v Sloveniji in pristopi k obvladovanju kajenja
Helena Koprivnikar, 2017, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, Slovenija, javno zdravje
Objavljeno v DiRROS: 03.04.2020; Ogledov: 1573; Prenosov: 561
.pdf Celotno besedilo (181,54 KB)

8.
Novi zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov
Nataša Blažko, 2017, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, Slovenija, tobačni izdelki, javno zdravje
Objavljeno v DiRROS: 03.04.2020; Ogledov: 1379; Prenosov: 428
.pdf Celotno besedilo (116,13 KB)

9.
Kajenje v zrcalu družbene etike
Božidar Voljč, 2017, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, Slovenija, etika, javno zdravje
Objavljeno v DiRROS: 03.04.2020; Ogledov: 1700; Prenosov: 517
.pdf Celotno besedilo (107,09 KB)

10.
Zakaj kadilci ne zmorejo in zmorejo nehati kaditi
Maja Rus-Makovec, 2017, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kajenje, kadilci, psihologija, motivacija
Objavljeno v DiRROS: 03.04.2020; Ogledov: 1631; Prenosov: 470
.pdf Celotno besedilo (117,51 KB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh